A 10 másodperces trükk, amivel rájöhetünk, mi okozza a szem alatti sötét karikákat

2024. április 25.
Ha megtudtuk, mi okozza a szem alatti sötét karikákat, amik miatt mindig olyan fáradtnak tűnünk, jó eséllyel találhatunk olyan megoldást, ami egyszer és mindenkorra meg is szünteti a problémát.
Szem alatti sötét karika trükk
  • Dr. Lindsey Zubritsky bőrgyógyász mutatta meg az Instagramon azt a trükköt, amivel gyorsan rájöhetünk, mi okozza a szem alatti sötét karikákat.
  • Ha 10 másodpercig az ujjaink közé csípve tartjuk a szem alatti bőrt, kiderül, hogy csak amiatt látszanak-e karikák, mert túl vékony itt a bőrünk, vagy éppen pigmentáció áll a háttérben.
  • Hialuronsav célzottan a karikás területen vagy C-vitaminos termékek segíthetnek a bőr világosításában attól függően, mi a szem alatti sötét karikák kiváltó oka.

Nem csoda, hogy a szemkörnyéket célzó kozmetikumok a legnépszerűbbek. Ugyanakkor sokak szerint egyszerűen kidobott pénz. Utóbbit azért gondolják nagyon sokan Dr. Lindsey Zubritsky bőrgyógyász szerint, mert nem a problémájuknak megfelelő terméket használják. Így nem meglepő, hogy eredményt sem tapasztalnak. Például nem tünteti el a krém a sötét karikákat a szemük alól.

Többek között az is az oka, hogy a bőrgyógyász közösségi oldalán megmutatta a nagyon egyszerű trükköt a szem alatti karikák okának kiderítésére, hogy segítsen a célzott bőrápolásban.

Hogyan kell a 10 másodperces trükköt alkalmazni a szem alatti karikákon?

@dermguru

Whats your pinch test show? #dermguru #undereyes #darkcircles #howtotreatdarkundereyes #eyecreams #skinpinchtest shoutout to @Madi Prettyman for the demo

♬ Mozart Turkish March (1120879) – arachang

Ahogy a TikTok-videójában is mutatja a bőrgyógyász, egyszerűen csípjük két ujjunk közé a szem alatti bőrt, és tartsuk így nagyjából 10 másodpercig. A bőrünk reakciója megmutatja, vajon a szem alatti sötét karikák amiatt vannak, mert vékony ezen a területen a bőr, vagy pigmentáció miatt alakult ki.

Dr. Lauren Penzi bőrgyógyász is megerősítette, hogy ez a gyors módszer működik annak megállapítására, mitől vannak a sötét karikák a szemünk alatt. Sőt, segít abban is, hogy a helyes módszert megtaláljuk az eltüntetésére.

Ha a sötét szín kifakul kissé, a vékony bőr a probléma

Ha a sötét karika a szem alatt kifakul attól, hogy tíz másodpercig összecsípve tartjuk, majd lassan visszatér, ahogy a bőr visszasimul az arcunkra, nagy eséllyel a vékony bőr miatt sötét a szemünk alatti terület. Ilyenkor ugyanis a vékony erek jobban átlátszanak a bőrön.

A hialuronsavas termékek segíthetnek, hogy a szem alatti terület hidratáltabb legyen. Ha több nedvesség van a bőrben, nem tűnnek át annyira az erek sem, így a karikák is halványulnak.

Ha a szín ugyanolyan marad, a pigmentáció a probléma

Ugyanolyan maradt a szem alatti terület színe, mint mielőtt összecsíptük volna? Nagy valószínűséggel a melanin pigment túltermelése miatt alakul ki a sötét karika a szemünk alatt. A bőrgyógyász szerint az ilyen jellegű problémákon a retinol- vagy C-vitamin-tartalmú készítmények (szérumok és krémek) javíthatnak.

Forrás: Insider, fotó: Getty Images