8 ordító jel, hogy mérgező anyád van – így kezeld a terapeuták szerint

2024. október 07.
Manipulál, lehúz, kritizál. Ezek is lehetnek a mérgező anya jelei. Terapeuták árulták el, miről ismerheted fel és hogyan kezelheted, így elkerülheted, hogy megkeserítse az életedet.
Mérgező anya van: így ismerheted fel és kezelheted
  • A mérgező anyát többek között onnan ismerheted fel, hogy manipulál, féltékeny és érzelmi zsarolást alkalmaz.
  • Irina Firstein magán- és párterapeuta, és Golee Abrishami klinikai pszichológus elárulta, hogyan kell kezelni a mérgező anyát.
  • Fontos, hogy megtanuld kezelni a mérgező anyádat, hogy ne tehesse tönkre az életedet.

Idézd fel az édesanyáddal töltött legutolsó napot: rosszul érezted magad tőle? Ítélkező volt, és talán még gonosz is? Megpróbált bűntudatot kelteni benned? Hibáztatott valamiért? Ha ezek mind igazak, akkor könnyen lehet, hogy mérgező anyával van dolgod.

A mérgező minták személyenként változnak, de van néhány tankönyvi jellemző, amire figyelni kell, mondja Firstein. „A mérgező viselkedés más emberekkel szembeni viselkedés, ami miatt rosszul érzik magukat” – magyarázza. „Kritika, kontroll, manipuláció és bűntudatkeltés – egy komplett arzenál, amelyet a mérgező anyák alkalmaznak.”

Íme a mérgező anya 8 jele:

1. Féltékeny rád és versenyezni próbál

Édesanyád arról álmodozott, hogy színésznő legyen, de ügyvéd lett belőle. Aztán amikor beválasztottak Belle szerepére a középiskolában, a Szépség és a szörnyeteg című produkcióban, édesanyád órákat töltött azzal, hogy videókat mutasson neked a régi iskolai színdarabjairól, és elmesélte, mennyire tehetséges volt. Nevetségesnek tűnhet, hogy egy felnőtt is lehet féltékeny egy 12 évesre, pedig ez a mérgező anya egyik jele.

2. Összehasonlít téged és a testvéreidet

Te és a bátyád két teljesen különböző ember vagytok, de mivel ő egy orvos, akinek három gyereke van, te pedig egyedülálló újságíró, a mérgező anyukád imád titeket szembeállítani egymással.

3. Nem hajlandó tiszteletben tartani a határaidat

Bejelentés nélkül megjelenik nálad. Szereted, ezért megadod magad, de még azután is, hogy megkéred, hogy ne ugorjon be meghívás nélkül, továbbra is ezt teszi. A határok be nem tartása a mérgező anya egyik jele.

4. Minden alkalommal kimerültnek érzed magad, amikor együtt vagytok

Teljesen kimerültnek érzed magad minden alkalommal, amikor találkoztok? Amikor mérgező anyával érintkezik az ember, erőtlennek érezheti magát, mert az anyja elszívja az energiáit, mint egy energiavámpír.

5. Az áldozatot játssza

Ha édesanyád egy hétig nem hajlandó beszélni veled, mert úgy döntöttél, hogy a barátaiddal töltötted a hétvégédet, akkor kétségkívül mérgező anya lehet.

6. Ultimátumokat ad

A szülői szeretetének feltétel nélkülinek kellene lennie, de ha az édesanyád folyamatosan fenyegetésnek tűnő feltételeket állít fel, mint például: „Ha nem teszed meg értem, akkor nem vagy a lányom”, akkor az eléggé jelzésértékű, hogy mérgező anyával van dolgod.

Egy mérgező anya mesterien ért az érzelmi zsaroláshoz - ez is egy jel a 8 közül, ami alapján felismerheted

Egy mérgező anya mesterien ért az érzelmi zsaroláshoz – ez is egy jel a 8 közül, ami alapján felismerheted

7. Manipulatív

A mérgező anyák szeretnek manipulálni. Íme egy példa rá: „Ha nem jössz el velem szombaton ebédelni, akkor megharagszom rád.” Így akar rávenni arra, hogy azt tedd, amit ő szeretne.

8. Semmi sincs nála „ingyen”

Persze anyukád felveszi az unokákat az iskolából, de utána hallgathatod, hogy ő mennyit segít neked vagy egyszerűen rögtön elő is áll egy kéréssel: a szívességért cserébe vidd el őt vásárolni. Egy mérgező anyánál mondhatni semmi sincs ingyen.

Hogyan kezeld a mérgező anyádat?

1. Beszélgess vele őszintén

Kétségtelenül nehéz lesz elmondani a mérgező édesanyádnak, hogy bántó az, ahogy viselkedik. Előfordulhat, hogy nem jutsz nála semmire, de attól még megpróbálhatsz dolgozni a kapcsolatotokon. Közöld vele bátran, hogy a viselkedése nem elfogadható, és szabj feltételeket, hogy érezze, következményei lesznek a tetteinek.

2. Határozd meg (és tartsd be) a határokat

Ha a mérgező édesanyád még mindig nem hajlandó elismerni az érzéseidet, ideje felállítani egy határt. Tudasd vele, mit nem tűrsz el a részéről. Lehet, hogy nem fog minden vele kapcsolatos problémád megoldódni, de legalább nem fog neked fájdalmat okozni, ám ehhez szükség van arra, hogy kiállj magadért.

3. Ne vedd a szívedre, amit mond vagy tesz

Ezt sokkal könnyebb mondani, mint megtenni, és sok gyakorlást igényelhet. Próbáld meg nem felvenni, amit mond, hiszen, ahogy olvashattad, a saját lelki sérülései miatt is olyan, amilyen, és nem feltétlenül veled van problémája. Másrészt nem látja tisztán sem magát, sem téged, ezért nem minősít téged az, amit mond vagy tesz.

Szakértők árulták el, hogyan kezeld a mérgező anyádat: ne vedd magadra, amit mond vagy tesz

Szakértők árulták el, hogyan kezeld a mérgező anyádat: ne vedd magadra, amit mond vagy tesz

4. Tanulj meg megbocsátani

Tanulmányok kimutatták, hogy a harag tartása növeli a vérnyomást, a pulzusszámot és az idegrendszer aktivitását. A fizikai egészségen túl a megbocsátás javíthatja a mentális egészségedet és a kapcsolataidat. Ha neheztelsz a mérgező anyádra, az megnyilvánulhat abban, ahogy a saját gyerekeiddel bánsz, tehát több szempontból is érdemes dolgozni a megbocsátáson.

Forrás: Pure Wow, Fotók: Getty Images