Jelek, hogy egy mérgező anyával van dolgod

2022. augusztus 30.
Egy mérgező kapcsolat bárki életét megkeserítheti – az pedig különösen tud fájni, ha a saját anyánk szájából hangzanak el rendszeresen a toxikus mondatok.

Ha az alábbi jelekben felismered az édesanyád viselkedését, fontos, hogy ezután tudatosan próbálj meg törekedni a saját határaid meghúzására, és a minél nyíltabb kommunikációra. Nem kell feltétlenül kizárnod az életedből, viszont a saját érdekedben is fontos, hogy megpróbáld minimalizálni a befolyását.

Megérdemled, hogy végre úgy éld az életedet, ahogy te szeretnéd.

toxikus-anya

Gaslighting

Ha valami számára kellemetlen, számodra fájdalmas múltbéli dologról szeretnél beszélni, ő rendszerint letagadja az egészet, ezzel elérve, hogy végül már te magad is megkérdőjelezd a saját emlékeidet és valóságodat. Ez az úgynevezett gaslighting taktika, amit a mérgező emberek előszeretettel vetnek be.

Bagatellizálás

„Ne beszélj már hülyeségeket!”, esetleg: „Ó, nőj már fel!” Ismerős valamelyik mondat? Ezeket szintén olyankor szokták a mérgező anyák használni, amikor megpróbálják letagadni vagy elbagatellizálni valamilyen múltban átélt, általuk okozott sérelmedet. Ahelyett, hogy nyíltan beszélnének a problémáról és esetleg vállalnák a felelősségüket.

Hibáztatás

Mások hibáztatása az egyik legjellemzőbb mérgező viselkedési formák egyike. A narcisztikus szülők esetében gyakran előfordul, hogy az anya a gyerekét kezdi hibáztatni a saját személyes problémái miatt.

Folyamatos kontroll

Felnőtt vagy. Egyáltalán nincs rendben, ha a méregző anyád állandóan számon kér, követelőzik, vagy irányítani akarja az életedet. Rendkívül fontos, hogy meghúzz bizonyos, egészséges határokat vele szemben.

Sértegetések

Gyakran viccbe csomagolva, sunyin, bújtatva. Ám ezeken a vicceken te valójában nem nevetsz, számodra nagyon is fájdalmasak, miközben az anyád értetlenül áll a „humortalanságod” vagy a „túlérzékenységed” előtt.

Forrás: Bustle Fotó: Getty Images

Olvass tovább!