7 hazugság, amit anyukád mondott neked az életről

2023. december 23.
Nem minden mondatát kell örök érvényű életbölcsességként kezelni.
7 hazugság, amit anyukád mondott az életről

A Mikulás és Fogtündér olyan kegyes hazugságok, amikkel a szüleink egy kis varázslatot csempésztek az életünkbe. Persze erről a tündérmeséről előbb-utóbb kiderül az igazság, de azt gondolná az ember, hogy minden hasonló felfedezésen gyerekkorunkban túlesünk. Ez nem így van: felnőttként egyre több mindenről derül ki, hogy nem teljesen úgy vannak, mint ahogy azt anyáink előadták. Ezek lehetnek fájdalmas felismerések, általad már megcáfolt életbölcsességek, vagy olyan dolgok, amik szimplán fejcsóválásra késztetnek.

Pont, mint az alábbi 7 hazugság.

Persze, hogy szeretlek, hisz az anyád vagyok

Annak ellenére, hogy babaként az egyetlen ember, akihez magabiztosan fordulunk a feltétel nélküli szeretetért, sajnos nem minden anya adja meg a gyerekének a törődést és támogatást, amit az megérdemel. Rengeteg nőből lesz gondatlan, bántalmazó vagy elutasító anya. Vannak, akik az egyik gyereküket látványosan jobban szeretik a másiknál.

Ilyen anya gyermekeként a szeretetének hiányát nem vehetjük magunkra, hiszen nem a személyünk ellen irányul: bárkinek adott volna életet, ugyanúgy viselkedne vele is. Te pedig – legyen akármilyen is a kapcsolatod az anyáddal – méltó vagy a szeretetre és értékes ember vagy, ezt soha ne felejtsd el!

Soha nem lesz belőled semmi

A te anyukád is olyan, hogy az indulat hevében egészen döbbenetesen bántó dolgokat tud mondani? Nem vagy egyedül, ez abszolút univerzális tapasztalat. Ahogy az is, hogy a szavai megsebezhettek téged. Hiába kaptál azonban a fenti mondathoz hasonló üzeneteket tőle, nem szabad elhinned őket. Mert egyszerűen semmi igazságtartalmuk nincs. Próbáld meg felülírni az anyád megjegyzéseit a saját gondolataiddal, melyek jobban visszatükrözik azt az embert, akivé valójában váltál.

Egyetemre muszáj menni

A helyzet az, hogy néhány diploma annyira sem jó, hogy megtanítson szépen artikulálva feltenni az „Itt fogyasztod vagy elvitelre?” – kérdést. Pláne, hogy a legtöbb munkahely inkább azt nézi, mennyi tapasztalatod van a pozícióban, amit hamarabb megszerzel valamiféle gyakorlati képzéssel. Nem biztos tehát, hogy az egyetem a neked való út – miközben véletlenül sem vitatnánk el az értékét annak a többéves plusz tanulásnak. A lényeg az, hogy rajtad múlik, mi a jó neked, nem az édesanyádon.

7 hazugság, amit anyukád mondott az életről

Persze, meghallgatod az édesanyád, de nem kell mindent elhinned

Legyél alkalmazott, azzal jársz a legjobban

Hasonlóan az egyetemkérdéshez, a munkahely választása is olyan témakör, amiben nem biztos, hogy érdemes az anyukádra hallgatni. Igen, neki bevált az, hogy egyetlen helyen lehúzott jó pár évtizedet, de lehet, hogy te nem ilyen típus vagy. A kreatív lelkeket szárnyalni kell hagyni. A vezetőknek ki kell bontakoztatniuk az elképzeléseiket. Nem feltétlenül azt kell kitalálnod, honnan mész nyugdíjba, hanem inkább azt, hogyan valósíthatod meg önmagad.

Gyereket kell szülnöd

A húszas éveidben járva jó eséllyel nem egyszer hallottad már a „Na, mikor jön az unokám?”– kérdést. Lehet, hogy az anyukád alig várja, hogy nagymama legyen (sőt: az idősebb generációk egyenesen elvárják, hogy szülj), te nem biztos, hogy szeretnél egyáltalán gyereket. És ez TELJESEN rendben van. Ha pedig szeretnél, de nem állsz készen, az is. Hiszen nem mindegy, mikor, és hogy kinek szülöd azt a babát (a gyerek apjával örökre össze leszel kötve – jól meg kell fontolni ezt az aspektust is).

A gyerekvállalás a legfontosabb döntés, amit meghozhatsz az életedben. Megvan benned az erő, intelligencia és képesség, hogy magad határozz arról, mi a legjobb neked ebben a kérdésben.

Spórolj, spórolj, spórolj

Hogy a klasszikust idézzük, régen az jelentette „a rangot, hogy mennyire állat az autód”, van-e kertes házad és egyéb materiális dolgok. A tulajdonok azonban manapság más jelentéssel bírnak. Sok olyan tárgy, amit anno a szüleink nagyra tartottak, ma már nem érnek annyit. Sőt, lassan ott tartunk, hogy ezek az anyagi javak inkább lehúznak (ki akarja nyögni az autója vagy a háza után a hitelt?!). Ezért inkább olyan dolgokra költjük el a pénzünket (szinte azonnal), amik örökre velünk maradnak: utazásra, közös programokra, élményekre.

Minden okkal történik

Az az elképzelés, hogy a fájdalmas események azért történnek, mert meg kellett történniük, egyszerűen értelmetlen. Sokkal pontosabb az a megközelítés, hogy az életet nem irányíthatjuk: ide tartoznak az emberek, helyek és egyéb dolgok is. Mindennap találkozunk megmagyarázhatatlan hírekkel felfoghatatlan és sokkoló halálesetekről.

Ezért abszolút érthető, hogy az emberek meg akarják találni ennek a mélyebb jelentését. De az igazság az, hogy ilyen nincs: a dolgok csak úgy megtörténnek minden különösebb ok nélkül. Az emberi szörnyűségeket csak az elfogadás eszközével tudod feldolgozni.

Forrás: Your Tango, Fotó: Getty Images