5 jel, hogy te is toxikus családban nőttél fel

2023. november 17.
Minden családban előfordulnak konfliktusok és nehéz helyzetek, de ha valahogy sosem érezted magad igazán komfortosan a saját otthonodban, lehetséges, hogy te is toxikus környezetben nevelkedtél.

1. Állandóan másokhoz hasonlítgatnak

Lehet, hogy a testvéredhez, lehet, hogy a szomszédok gyerekéhez, de állandóan valaki máshoz mértek a szüleid? Valahogy mindig mindenki mindent jobban csinált nálad, és te úgy érezted, sosem tudsz megfelelni? A toxikus szülők gyakran tudatosan „nyomják le” ilyen módon a gyerekeiket, de az is lehetséges, hogy a testvérek között szeretnének feszültséget és ellenségeskedést szítani ezzel a stratégiával.

2. Mindig ők az áldozatok

Vannak olyan szülők, akik minden alkalmat megragadnák rá, hogy bűntudatot okozzanak a gyerekeiknek – ehhez persze elengedhetetlen, hogy övék legyen az áldozatszerep, míg a gyerekekből bűnöst csinálnak. Előfordulhat persze, hogy egy szülő csalódást él meg a gyerekével szemben, vagy valamilyen sérelme van, de a toxikus családban a szülők gyakran másokra (elsősorban a gyerekekre) projektálják negatív érzéseiket. Ne felejtsd el meghúzni a határaidat: ha úgy döntesz, idén a barátaiddal karácsonyozol, és a szüleid ezért megsértődnek, tudatosítsd, hogy a sértettségük nem jogos, és nem ők az áldozatok a helyzetben.

3. Nem tisztelik a határaidat

Gyakran előfordult, hogy a nővéred vagy az anyukád kérdezés nélkül nyitott be a szobádba, esetleg azóta is így érkeznek hozzád? Magától értetődően használják a holmidat, kérdés nélkül visznek el dolgokat, és kikérik maguknak, ha éppen nem teljesíted az elképzeléseiket? A határaid semmibe vétele a toxikus kapcsolatok egyik legalapvetőbb mechanizmusa. Ha ezt tapasztalod, tudd, hogy jogod van a határaidhoz, mások pedig kötelesek tiszteletben tartani őket – még akkor is, ha történetesen a legközelebbi hozzátartozóid.

4. Ultimátumokat adnak

A családon belüli, különösen a szülői szeretet feltétlen, vagyis nem lehet ultimátumokat adni. A toxikus családokban azonban gyakran éreztetik azt a szülők – vagy akár a toxikus testvérek –, hogy meg kell tennünk bizonyos dolgokat, különben elveszítjük a szeretetüket. Ezzel a húzd-meg-ereszd-meg játékkal próbálják folyamatosan fenntartani a bizonytalanságot és így a befolyásuk alatt tartani minket, de sokat segíthet, ha megtanulunk átlátni ezeken a stratégiákon, hogy legközelebb már ne menjünk bele a játszmába.

5. Leszívják az energiáidat

A toxikus családok egyik leglátványosabb árulkodó jele az lehet, ha a családod körében mindig úgy érzed, teljesen leszívják az energiáidat. Természetesen nem arról beszélünk, ha egy-egy alkalommal kicsit elfáradunk valamilyen családi eseményen, hanem arról, ha a családunk (vagy egy bizonyos családtagunk) mellett folyamatosan lemerülnek érzelmi energiáink. Ha ez a jelenség nagyon radikális, nyugodtan engedjük meg magunknak, hogy megszakítsuk a kapcsolatot az adott személlyel – még a családi kapcsolatainknál is fontosabb a mentális egészségünk megőrzése.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images