A B-vitamint is túl lehet adagolni! Szakértő figyelmeztet a veszélyes mellékhatásokra

2024. október 28.
Szervezetünk egészséges működéséhez szükségünk van B-vitaminokra. Ha viszont túladagoljuk ezeket a vitaminokat, súlyos mellékhatásokra kell számítanunk.
B-vitamin túladagolás tünetek
  • B-vitaminokra szüksége van a szervezetünknek.
  • De mi történik, ha túladagoljuk a B-vitaminokat?
  • Szakértő figyelmeztet a veszélyes mellékhatásokra.

A B-vitaminok  vízben oldódó vitaminok, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk normál és egészséges működéséhez. Összesen nyolc B-vitamint különböztetünk meg, amelyeknek mind megvan az egészségünkben betöltött saját szerepe, de sok esetben együtt, szinergiában működnek.

Ezek közé tartozik a B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoténsav), B6 (piridoxin), B7 (biotin), B9 (folsav) és B12 (kobalamin). A B-vitaminok kulcsszerepet játszanak az energiatermelésben, az anyagcserében, a sejtnövekedésben, a vörösvértestek szintézisében, miközben az idegrendszer működését is támogatják. A B-vitaminok nem megfelelő szintje különböző neurológiai és fizikai szövődményekhez vezethet.

A B-vitamin túladagolás tünetei

A B-vitamin-túladagolás tünetei az adott B-vitamin típusától függően változhatnak. A leggyakoribb tünetek azonban a következők lehetnek:

  • Hányinger és hányás: a B-vitamin túlzott bevitele irritálhatja az emésztőrendszert, ami hányingert és hányást okozhat.
  • Bőrkiütések: egyesek allergiás reakciókat tapasztalhatnak, vagy bőrkiütések alakulhatnak ki a B-vitamin túladagolás következtében.
  • Idegkárosodás: bizonyos B-vitaminok – például a B6-vitamin – túlzott mennyiségben fogyasztva idegkárosodást okozhatnak. A tünetek közé tartozhat a zsibbadás, bizsergő érzés és a járási nehézségek.
  • Májkárosodás: egyes B-vitaminok – különösen a niacin (B3) – nagy dózisai májkárosodáshoz és májműködési zavarokhoz vezethetnek.
  • Gyomor-bélrendszeri zavarok: a túlzott B-vitamin-bevitel megzavarhatja a normál gyomor-bélrendszeri működést, ami hasmenéshez, hasi görcsökhöz és puffadáshoz vezethet.
  • Fokozott vérrögképződési kockázat: a túlzott B-vitamin-pótlás – különösen a B6 és B12 vitaminok esetében – a vérrögök kialakulásának fokozott kockázatával hozható összefüggésbe.
A B-vitamin túladagolása komoly tüneteket okozhat

A B-vitamin túladagolása komoly tüneteket okozhat

A B-vitamin túladagolás további veszélyei

„A B-vitamin túlzott fogyasztása összefüggésbe hozható bizonyos szív- és érrendszeri szövődmények, például a szabálytalan szívritmus, szívdobogás és a már meglévő szívbetegségek súlyosbodásának esélyével. Emellett a B-vitamin túladagolása kipiruláshoz, emelkedett pulzusszámhoz és májkárosodáshoz vezethet” – figyelmeztet dr. Bimal Chhajer, kardiológus.

Hozzátette: „Ha táplálék-kiegészítőként fogyasztjuk, óvatosnak kell lennünk a B-vitaminok adagolásával. Mindig konzultáljunk róla az orvosunkkal, különösen, ha hajlamosak vagyunk a különféle szívproblémákra vagy más, szív- és érrendszeri betegségekre. Figyeljünk oda a kiegyensúlyozott étrendre, és ne szedjünk túl sok felesleges étrend-kiegészítőt.” 

Forrás: Only my health Fotó: Getty Images