Hasmenéstől hajhullásig: ezért legyünk óvatosak a vitaminokkal

2021. december 26.
A téli betegségszezonban hajlamosak vagyunk két marékkal szedni a különböző vitaminokat. A szakemberek szerint azonban a túl sok vitamin szedésének is megvannak az árnyoldalai, sőt kimondottan veszélyes is lehet.

A táplálékkiegészítőket és különböző vitaminkészítményeket arra találták ki, hogy kitöltsék azokat a hiányokat, melyeket még kiegyensúlyozott táplálkozás mellett is keletkezhetnek szervezetünkben. A fejlett világ országaiban élők 31 százalékánál figyelhető meg legalább egyféle vitamin hiánya a kutatások szerint. Ilyen esetben nincs is probléma, ha valaki vitaminokat szed, hogy pótolja a hiányzó tápanyagokat. „A baj akkor van, amikor szükségtelenül viszi be a vitaminkészítményeket valaki a szervezetébe” – mutatott rá Rhiannon Lambert tápanyagszakértő. 

Ha vitaminkészítményt szedünk, holott a szervezetünkben nincs is hiány az adott tápanyagból, bizonyos esetekben mérgező is lehet. Ez hányinger, hasmenés, hasi görcsök, hajhullás, emésztési zavarok, fáradtság és akár enyhe idegkárosodás formájában is jelentkezhet. 

vitamin-tuladagolas

A vízben oldódó kiürül, a zsírban oldódó elraktározódik

A vitaminok között vannak vízben oldódók, mint például a C- és a B-vitamin. Ezekből a vitaminokból a felesleg a vizelettel kiürül a szervezetünkből, ezért van az is például, hogy élénksárga a vizelet bizonyos vitaminkészítmények szedése során.

A zsírban oldódó vitaminok  – A-, D-, E- és K-vitamin például – ezzel szemben a testünkben maradnak és felhalmozódnak, ha többet szedünk a kelleténél. „Ezek nem ürülnek ki a szervezetünkből, és idővel akár mérgező mennyiség is felhalmozódhat belőlük, ha túl sokat vagy feleslegesen szedünk” – mondta Lambert, hozzátéve, hogy a vitamintúladagolás miatt ritka esetben még kórházba is kerülhetünk.

Túl sok C-vitamin és az emésztés

A vízben oldódó vitaminok túladagolása kevésbé veszélyes, mint a zsírban oldódóké, ám ez nem azt jelenti, hogy nem okozhatnak kellemetlenséget. Ha túl sok C-vitamint szedünk, például hányingert, hasi görcsöket tapasztalhatunk. Számos jótékony hatása van a C-vitaminnak, elengedhetetlen az immunrendszer működéséhez, ám aki elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, annak nincs szüksége arra, hogy még táplálékkiegészítő formájában is szedje. A Mayo Klinika mérései szerint 200 gramm eper, felaprított paprika vagy brokkoli fedezi a napi 65-90 gramm szükségletünket C-vitaminból.

A szakemberek egyértelműen amellett állnak, hogy elsősorban a változatos és kiegyensúlyozott étrendből jussunk hozzá a szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, hiszen a szervezetünk számára sokkal könnyebb feldolgozni így a tápanyagokat, mint étrend-kiegészítőként. Sok kapszula, filmtabletta egyszerűen nem oldódik és szívódik fel elég gyorsan ahhoz, hogy a szervezetünk hasznosítani tudja belőle a vitaminokat.

Felesleges szedni, amire nincs szükségünk

„Hacsak nem mutatták ki laborvizsgálattal konkrét tápanyagok hiányát szervezetünkben, szükségtelen és értelmetlen táplálékkiegészítőket szednünk – mondta Lambert. – A szervezetünk tudja, mire van szüksége.”

Ősszel sokan automatikusan elkezdik a multivitaminok szedését, ami akár vissza is üthet, mert a szervezetünkbe túl sok vitamin és ásványi anyag kerül, amit nem tud felhasználni a testünk. „Ez kifejezetten rosszat tehet az emésztőrendszernek – figyelmeztetett a dietetikus, akinek sok páciense tapasztalt hasi görcsöket, amit először irritábilis bél szindrómának gondoltak, ám kiderült, hogy a felesleges vitaminszedés a probléma. – Mikor felhagytak a multivitaminokkal, a probléma is elmúlt.”

Személyre szabott szükségletek

Vannak olyan élethelyzetek, amik hatással vannak a vitaminszükségletünkre, ilyen például a várandósság, az idős életkor, vagy ha olyan tüneteket tapasztalunk, melyek kivizsgálása után az orvosunk bizonyos vitaminok pótlását javasolja. 

Az is fontos, hogy az olyan területeken, ahol télen nem juthatnak elegendő napfényhez az emberek – például Magyarországon is –, megfelelően pótolják a D-vitamint táplálékkiegészítőből. „Az emberek nagy része D-vitamin-hiányos. A táplálékból nem juthatunk megfelelő mennyiséghez, a szervezetünk is csak nyáron képes annyit előállítani belőle, amennyi az egészséges működésünkhöz kell, így fontos, hogy télen vitaminkészítményből pótoljuk” – mondta a dietetikus. 

Azonban azt, hogy pontosan mennyi és milyen vitaminra és ásványi anyagra van szükségünk, kell-e pótolni valamit a szervezetünkben, csak akkor tudhatjuk, ha elmegyünk az orvoshoz, és készíttetünk egy vérvizsgálatot. Bizonyos tünetek, mint például hajhullás, égő érzés a lábakon vagy a nyelven, lassan gyógyuló sebek, csontfájdalom, rendszertelen szívverés vagy rossz szürkületi látás esetén mindenképp érdemes orvoshoz fordulunk, és ellenőrizni a vitaminszinteket szervezetünkben.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!