Mérgezést is okozhat a vitamintúladagolás

2023. január 01.
Mint mindent, a vitaminszedést is túlzásba lehet vinni! Szakemberek szerint a vitaminok túlszedése igen kockázatos is lehet.
  • A vitaminkapszulákat a legtöbb ember orvosi javaslat vagy laborkivizsgálás nélkül kezdi el szedni, így nem tudja, szüksége van-e egyáltalán rá.
  • A vitaminok is túladagolhatóak, akár mérgező állapothoz is elő tudunk idézni vitamintúladagolás esetén.
  • Mindig kérjük ki a kezelőorvosunk véleményét a táplálékkiegészítőinkkel kapcsolatban, különösen a zsírban oldódó vitaminok szedése esetén.

A táplálékkiegészítők, vitaminkészítményeket arra valók, hogy a szervezetünkben a kiegyensúlyozott táplálkozás ellenére is hiányzó anyagokat pótolja valamelyest. Kutatások szerint azonban manapság sokan megelőző vizsgálatok nélkül és szakemberek tudta nélkül szednek vitaminokat, ez pedig túladagoláshoz vezethet Rhiannon Lambert tápanyagszakértő szerint. Akár mérgező is lehet a túlzott vitaminbevitel, ami hányinger, hasmenés, hasi görcsök, hajhullás, emésztési zavarok, fáradtság és akár enyhe idegkárosodás formájában érzékelhetünk.

A vitaminok remek eszközök ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket, de az ellenkezőjét is el tudjuk érni vele helytelen alkalmazás esetén.

A vitaminok remek eszközök ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket, de az ellenkezőjét is el tudjuk érni velük helytelen alkalmazás esetén.

A zsírban oldódó vitaminokat lehet túladagolni

A vitaminoknak két csoportja létezik, a vízben és a zsírban oldódó. vitamin. Elsőhöz tartozik például a  a C- és a B-vitamin, amik túladagolás esetén a vizelettel távoznak is a szervezetből. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezeket ne lehetne túladagolni. Túl sok C-vitamin szedése hányingerrel és hasi görcsökkel járhat. Nem ez a helyzet a zsírban oldódó vitaminokkal, például az A-, D-, E- és K-vitaminnal. Túladagolásnál ezek felhalmozódnak a testben.

Orvosi utasítás szerint szedjük!

„Hacsak nem mutatták ki laborvizsgálattal konkrét tápanyagok hiányát szervezetünkben, szükségtelen és értelmetlen táplálékkiegészítőket szednünk – vallja Lambert. – A szervezetünk tudja, mire van szüksége.” A sok és fölösleges vitamin rossz az emésztőrendszernek. Sokan kezdenek el ősszel automatikusan bizonyos vitaminokat szedni, holott ezt nem előzi meg orvosi javaslat vagy laborvizsgálat.

A vitaminkapszula fontos, de nem kell mindig

A kapszula formájában bevehető vitaminok szuper lehetőségek, de csak akkor, ha jól élünk velük. Ha hullik a hajunk, égő érzést érzünk a lábakon vagy a nyelven, lassan gyógyulnak a sebeink, fáj a csontunk, rendszertelen szívverésünk van vagy rossz a szürkületi látásunk, akkor mindenképpen keressük fel az orvosunkat, hiszen lehet, hogy vitaminhiány áll a háttérben.

Forrás: Insider, Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?