Tényleg megelőzhető a rák? Az onkológusok szerint ezt mindenképp tudnunk kell!

2024. április 21.
Világszinten megfigyelhető – és az Egészségügyi Világszervezet adatai is ezt mutatják –, hogy egyre több fiatal, 40 alatti embernél alakul ki rákos megbetegedés. Nem csoda, ha mindent tudni akarunk arról, hogy előzhető meg a rák, ha valóban megelőzhető. Mit kell tudnunk az orvosok és szakemberek szerint a rákkockázat csökkentéséről?
Rák megelőzés onkológus
  • Katalin hercegné betegsége hívta fel rá a figyelmet legutóbb, hogy a fiatalok körében sokkolóan megnőtt a rákos betegségek száma. 
  • Tényleg megelőzhető bizonyos vitaminokkal, étrenddel, életmóddal a rák? És ha igen, hogyan?
  • Sajnos a valóságban nem olyan egyszerű és egyértelmű a rák kialakulásának az oka, hogy néhány dologgal az életünkben biztosak lehessünk benne, tényleg elkerülhetjük a betegséget.

„Elegem van abból, hogy olyan emberek lesznek rákosak, akiknek nem kellene rákosnak lenniük – mondta egy TikTokra feltöltött videójában egy onkológiai nővér. – Adok néhány tanácsot, hogyan előzhetjük meg a rákot.” A kommentekben rengetegen fűzték hozzá a saját javaslataikat, köztük bizonyos vitaminokra, étrendre és életmódbeli változtatásokra vonatkozó rákmegelőző tippjeiket.

Bár a szándék jó, sőt a legtöbb információ alapvetően pontos. Mégis az ilyen jellegű tartalmak következtében az ember hajlamos azt érezni és gondolni, hogy a rák kialakulásával kapcsolatban az irányítás teljes mértékben a kezünkben van.

Rák és megelőzés

Tény, hogy a különböző típusú rákbetegségek kialakulásával erős összefüggésben vannak bizonyos környezeti és életmódbeli tényezők. De nagyon fontos tudnunk, mi az, amit valóban irányíthatunk, hogy tényleg megtehessük a szükséges lépéseket a saját védelmünk és jóllétünk érdekében. 

Ugyanakkor bizonyos videók, megosztott posztok azt sugallják, hogy a rák megelőzése roppant egyszerű, elég változtatnunk az étrendünkön és az alvásrutinunkon. Sajnos a valóság korántsem ilyen egyértelmű.

„A közösségi oldalak gyakran túlegyszerűsítik a rákmegelőzést. Időnként azt sugallják, hogy bizonyos étrendekkel vagy életmódbeli változtatásokkal teljesen megelőzhető a rákbetegség. Ez félrevezető – jelentette ki Dr. Scott Braunstein onkológus. – Igaz, hogy bizonyos életmód csökkenti a rák kockázatát, de nem garantálja, hogy teljesen megelőzhetjük. Másrészről a tudományosan nem igazolt hatásosságú rákmegelőző módszerek hamis biztonságérzetet adhatnak az embernek.”

Arról nem is beszélve, hogy az ilyen jellegű tartalmak erősíthetik az áldozathibáztatást vagy a rossz érzést a rákbetegekben: aki rákos lett, csak azért lett beteg, mert valamit máshogy kellett volna csinálnia az életében. Pedig nagyon gyakran nem ez az oka a betegségének.

Az onkológus szakorvosok elmondják, mi okozza valójában a rákot és mennyire megelőzhető és csökkenthető a betegség esélye.

Mi okozza a rákot?

„A rák az adott sejtjeink DNS-változásainak következménye. A DNS-ünk a genetikai ujjlenyomatunk – magyarázta Dr. Deepa Halaharvi onkológus, mellrák-specialista. – Vannak, akik a rákra való hajlamot a szüleiktől öröklik, mint például a mellrák bizonyos típusainál. Más esetekben külső, környezeti tényezők okozzák a rákbetegséget.” 

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint az összes rákos megbetegedés 10 százalékát okozza örökletes genetikai mutáció. A genetikai tényezők mellé adódnak azok a külső körülmények, amik növelhetik a rák kialakulásának kockázatát.

Ha a mellrákot nézzük, számos rizikótényező ismert, ezek egy részét befolyásolhatjuk, másokat nem:

  • Örökletes génmutáció
  • Az első menstruáció ideje
  • A mellállomány összetétele

Ezeken nem változtathatunk, viszont az olyan életmódbeli tényezőkön, mint a rendszeres testmozgás vagy az alkoholfogyasztás, igen.

Pont ezt hányják a fiatalabb korosztály szemére abban, hogy a rákos betegségek száma újabb és újabb rekordokat dönt a 40 alattiak körében évről évre. Valószínűleg rosszul táplálkoznak, túl sok gyorséttermi ételt esznek és telefonoznak sportolás helyett.

Valójában a szakemberek sem értik pontosan, miért emelkedik ebben a korosztályban a rákos betegségek száma. „Lehetséges, hogy sok tényező kombinációja okozza, hogy növekszik a rákbetegek száma a 40 alattiak között. De nem kizárólag az életmódbeli és környezeti változások, több képernyő előtt töltött idő és a valószínűsíthető örökletes tényezők tehetők felelőssé” – mondta Dr. Braunstein. Ugyanakkor további kutatásokra van szükség, hogy megfelelő tanácsokkal szolgálhassanak ennek a korosztálynak is a rák megelőzésére.

Tényleg megelőzhető a rák?

A rák megelőzésében az életmód nagyon fontos, ám nem kizárólag ezen múlik

A rák megelőzésében az életmód nagyon fontos, ám nem kizárólag ezen múlik

A jó hír, hogy az életmódbeli tényezők valóban hatással vannak a rák megelőzésére. „Nem minden ráktípus megelőzhető, viszont sok olyan van, melyeknél az életmódbeli döntéseink döntő fontosságúak abból a szempontból, hogy megbetegszünk-e vagy sem rákban” – jelentette ki Dr. Braunstein. 

Ilyen rákmegelőzéssel összefüggő életmódbeli tényezők:

  • Dohányzás
  • Elhízás, túlsúly
  • Alkoholfogyasztás
  • Zöldség- és gyümölcsfogyasztás
  • Rendszeres testmozgás

Az onkológus azt is hozzátette, hogy bizonyos rákbetegségek – például mellrák vagy bélrák – esetében többet tudunk arról, hogy az életmód mekkora befolyással van a rák kialakulására, mint más ráktípusoknál (például szemrák).

Azonban soha nem a beteg hibája, ha rákos lesz. Bár a környezeti tényezők is nagy szerepet játszanak a rák kialakulásánál, nem mindenkinek van esélye, hogy ugyanolyan szinten irányítsa a saját életét. Ha valaki olyan helyen él, ahol nehezebb a friss zöldség-gyümölcs beszerzése, vagy szegényebb családban él, és nincs esélye sem arra, hogy elköltözzön olyan helyre, ahol alacsonyabb a légszennyezés.

Hogyan csökkentsük a rák kockázatát?

Nem a közösségi oldalakon találjuk meg a rák megelőzésének szent Grálját, vallják az onkológusok. „Nem teljesen haszontalan persze, az életmód fontos” – tette hozzá Dr. Halaharvi. Milyen konkrét lépéseket tehetünk a mindennapokban, hogy növeljük a rák megelőzésének esélyét?

  1. Együnk minél több keresztesvirágú zöldséget (brokkoli, leveles kel, rukkola, káposzta stb.)
  2. Igyunk minél kevesebb alkoholt, vagy egyáltalán ne igyunk
  3. Ne dohányozzunk
  4. Aludjunk eleget és megfelelő minőségben
  5. Heti 150-300 perc közepes intenzitású testmozgás (vagy 75-150 perc magas intenzitású testmozgás)
  6. Használjunk fényvédő krémet!

Az életmódunk mellett a rák megelőzésében fontos, ha tisztában vagyunk a családi kórtörténetünkkel. Így az orvosunkkal egyeztetve a szükséges szűrővizsgálatokat is időben el tudjuk végeztetni, mint a mammográfia vagy béltükrözés. A minél korábbi diagnózis ugyanis jelentősen növeli a gyógyulási esélyeinket a rák esetében.

Forrás: Popsugar, Fotó: Unsplash