Kiderült, melyik gyakori összetevő lehet felelős a bélrák kialakulásáért – Ezt figyeld a csomagoláson!

2024. november 18.
Még azok az ételek, amelyeket egészségesnek gondolunk is hozzájárulhatnak a vastagbélrák kialakulásához – legalábbis egy floridai orvos szerint. Dr. Maria Abreu a feldolgozott élelmiszerekben található emulgeálószerek veszélyeire hívja fel a figyelmet.
vastegbélrák feldolgozott élelmiszerek emulgeálószer
  • A vastagbélrák egyre több fiatal felnőtt életét veszélyezteti.
  • Egy gasztroenterológus szerint a feldolgozott élelmiszerekben található emulgeálószerek állhatnak a háttérben.
  • A szakértő elmondja, miért lehetnek veszélyesek az emulgeálószer.

A vastagbélrák egyre több fiatal felnőttet érint, és egy floridai gasztroenterológus szerint ennek hátterében a feldolgozott élelmiszerekben található emulgeálószerek állhatnak. Dr. Maria Abreu, a Miami Egyetem professzora szerint ezek az adalékanyagok jelentősen megváltoztathatják a bél mikrobiomját, amely kulcsszerepet játszik az emésztésben és az immunrendszer működésében.

Vastagbélrákot okozhatnak a feldolgozott élelmiszerek

„Még az egészségesnek hitt ételekben, például a zsírszegény joghurtokban vagy más krémes termékekben lévő emulgeálószerek is problémát okozhatnak” – magyarázta Abreu, aki szerint az emulgálószerek gyulladást idézhetnek elő a bélrendszerben, ami akár rák kialakulásához is vezethet. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a karboximetil-cellulóz (E466) és a polioxietilén(20)-szorbitán-oleát (E433) (más néven Tween 80 vagy poliszorbát 80) emulgálószerek egerekben vastagbélrákot okoztak, mivel megváltoztatják a bélflóra összetételét és elősegítik a gyulladás kialakulását.

Az emulgeálószereket számos élelmiszerben is megtalálhatjuk: az E466 például fagyasztott ételekben, süteményekben és instant tésztákban van jelen, míg az E433 kenyerek, salátaöntetek és csokoládék is tartalmazhatják.

Vastagbélrákot okozhatnak a feldolgozott élelmiszerekben lévő emulgeálószerek

Vastagbélrákot okozhatnak a feldolgozott élelmiszerekben lévő emulgeálószerek

Az emulgeálószerek megváltoztathatják a bélflórát

A vastagbélrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés világszerte. Az American Cancer Society szerint évente mintegy 53 000 ember hal meg vastagbélrák következtében az Egyesült Államokban.

Abreu szerint a feldolgozott élelmiszerekben lévő vegyi anyagok és baktériumok egy bélben található enzimet aktiválnak, amely krónikus gyulladást tud okozni. A krónikus gyulladás hosszú távú egészségügyi problémákhoz, például cukorbetegséghez, szívbetegségekhez és rákhoz vezethet.

Dr. Abreu csapata jelenleg olyan teszteken dolgozik, amelyek képesek kimutatni a bélrendszeri gyulladást, hogy időben lehessen kezelni a problémát. Addig is azt javasolja, hogy kerüljük a feldolgozott ételeket: „Bármi, ami egy zacskóban van, és a lejárati ideje jövő évre szól, nem valódi étel.”

Forrás: New York Post Fotó: Getty Images