- A vastagbélrák egyre több fiatal felnőtt életét veszélyezteti.
- Egy gasztroenterológus szerint a feldolgozott élelmiszerekben található emulgeálószerek állhatnak a háttérben.
- A szakértő elmondja, miért lehetnek veszélyesek az emulgeálószerek.
A vastagbélrák egyre több fiatal felnőttet érint, és egy floridai gasztroenterológus szerint ennek hátterében a feldolgozott élelmiszerekben található emulgeálószerek állhatnak. Dr. Maria Abreu, a Miami Egyetem professzora szerint ezek az adalékanyagok jelentősen megváltoztathatják a bél mikrobiomját, amely kulcsszerepet játszik az emésztésben és az immunrendszer működésében.
Vastagbélrákot okozhatnak a feldolgozott élelmiszerek
„Még az egészségesnek hitt ételekben, például a zsírszegény joghurtokban vagy más krémes termékekben lévő emulgeálószerek is problémát okozhatnak” – magyarázta Abreu, aki szerint az emulgálószerek gyulladást idézhetnek elő a bélrendszerben, ami akár rák kialakulásához is vezethet. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a karboximetil-cellulóz (E466) és a polioxietilén(20)-szorbitán-oleát (E433) (más néven Tween 80 vagy poliszorbát 80) emulgálószerek egerekben vastagbélrákot okoztak, mivel megváltoztatják a bélflóra összetételét és elősegítik a gyulladás kialakulását.
Az emulgeálószereket számos élelmiszerben is megtalálhatjuk: az E466 például fagyasztott ételekben, süteményekben és instant tésztákban van jelen, míg az E433-at kenyerek, salátaöntetek és csokoládék is tartalmazhatják.
Az emulgeálószerek megváltoztathatják a bélflórát
A vastagbélrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés világszerte. Az American Cancer Society szerint évente mintegy 53 000 ember hal meg vastagbélrák következtében az Egyesült Államokban.
Abreu szerint a feldolgozott élelmiszerekben lévő vegyi anyagok és baktériumok egy bélben található enzimet aktiválnak, amely krónikus gyulladást tud okozni. A krónikus gyulladás hosszú távú egészségügyi problémákhoz, például cukorbetegséghez, szívbetegségekhez és rákhoz vezethet.
Dr. Abreu csapata jelenleg olyan teszteken dolgozik, amelyek képesek kimutatni a bélrendszeri gyulladást, hogy időben lehessen kezelni a problémát. Addig is azt javasolja, hogy kerüljük a feldolgozott ételeket: „Bármi, ami egy zacskóban van, és a lejárati ideje jövő évre szól, nem valódi étel.”
Forrás: New York Post Fotó: Getty Images