Ez a meglepő tünet vastagbélrákot jelezhet az orvosok szerint

2024. április 09.
Ezt a tünetet gyakran figyelmen kívül hagyják, pedig fontos lenne időben felismerni.
Vastagbélrák tünete

Mivel egyre több fiatalnál diagnosztizálnak vastagbélrákot, fontos, hogy minden korosztály figyeljen oda a teste jelzéseire. Dr. Michael Cecchini, a Yale Rákközpont orvosi onkológusa szerint az 50 év alattiak körében a vastagbélrák aránya az 1990-es évek óta folyamatosan növekszik. A növekedésnek a pontos oka egyelőre nem ismert, de a szakértők úgy vélik, hogy életmódbeli és környezeti tényezők is szerepet játszhatnak benne. 

Mivel tehát a vastagbélrák ma már gyakorlatilag bármely életkorban előfordulhat, fontos, hogy ismerjük a figyelmeztető jeleket. Van a betegségnek egy olyan meglepő tünete, amely az utóbbi időben különösen nagy figyelmet kapott a közösségi médiában: a ceruzavékony kakik.

Ahogy az egyik TikTok-felhasználó a videójában elmondta, észrevette, hogy a széklete vékonyabb a normálisnál, miközben megmagyarázhatatlan hasmenéssel és fogyással is küzdött. Először azt hitte, hogy irritábilisbél-szindrómája lehet, ám amikor végre orvoshoz fordult, 4.  stádiumú vastagbélrákot diagnosztizáltak nála.

@s1oux13

Diagnosed with stage 4 colon cancer at 28. These were my symptoms. #coloncancer #rectalcancer #symptoms #cancer #fyp #stage4

♬ original sound – Carolina Herrera

Lássuk, mit mondanak a szakértők erről a furcsa tünetről:

A vékony széklet fontos figyelmeztető jel lehet

„Az orvosok rendszeresen találkoznak olyan vastagbélrákos betegekkel, akiknek a széklete sokkal vékonyabb, nagyjából ceruzavastagságú lett” – mondta Cecchini, majd hozzátette: „Ez akkor fordulhat elő, ha a daganatok a vastagbél végéhez közel vannak jelen, vagy ha a vastagbél teljes belsejét kibélelik, ami beszűkíti a széklet útját.” 

A Medical News Today leírása szerint az egészséges székletnek hosszúnak és kolbász alakúnak kell lennie, és egy nagyobb vagy több kisebb darab formájában kell kijönnie. A legaggasztóbb, ha a a székletünk egyik napról a másikra válik vékonnyá, és tartósan fennáll a változás,  mondta dr. Jeffrey Dueker, az UPMC gasztroenterológusa és a Pittsburghi Egyetem Orvosi Karának gasztroenterológus docense.

Dueker szerint a bélműködésben bekövetkező bármilyen észrevehető változás potenciális intő jel lehet (de – hangsúlyozta – nem mindig a vastagbélrák tünete). A széklet alakjának vagy állagának megváltozásán kívül ide tartozhat az is, hogy gyakrabban vagy ritkábban járunk a mosdóba.

A ceruzavékony kaki a vastagbélrák egyik ritkább jele. „Ha valakinél megjelenik, az rendkívül aggasztó” – mondta Cecchini. – „Csak éppen nem tartozik a betegség gyakoribb tünetei közé.” A betegség gyakoribb jele lehet például a vér a székletben és a hasi fájdalom. Az akaratlan fogyás egy másik tünet lehet. A vastagbélrák egyes eseteiben pedig egyáltalán nincsenek tünetek.

Ha bármilyen tünetet észlelünk, tájékoztassuk az orvosunkat

Soha nem szabad a tüneteket figyelmen kívül hagyni, Cecchini szerint. Ha például vért észlelünk a székletünkben, krónikus hasi fájdalmat, megmagyarázhatatlan fogyást tapasztalunk, vagy megváltoznak székletürítési szokásaink, feltétlenül beszéljünk az orvosunkkal.  

„Fiatalabbaknál könnyű legyinteni ezekre a tünetekre, és azt mondani, hogy biztos csak aranyér, vagy valami hasonló. És lehet, hogy tényleg az. De lehet, hogy súlyosabb problémával állunk szemben” – mondta Cecchini. 

Általánosságban elmondható, hogy a kolonoszkópia vagy más vastagbélrákszűrés a legjobb módja annak, hogy csökkentsük a kockázatot, vagy korai stádiumban elkapjuk a betegséget. „Bárkinek, akinek közeli rokonának  – anya, apa, testvér, fia vagy lánya – vastagbélrákja volt, különösen, ha az illetőnél 50 éves kora előtt diagnosztizálták, a családi előzmények miatt nagyobb a kockázata a vastagbélrákra, és beszélnie kell az orvosával arról, hogy mikor kezdjen el kolonoszkópiára járni” – tanácsolta Dueker.

 

Forrás: Huffpost Fotó: Getty Images