Összeszedték, melyek a bélrák leggyakoribb tünetei fiataloknál

2024. június 06.
Rohamosan nő a bélrákos esetek száma a fiatalok körében. Jó, ha tudjuk, az 50 alattiaknál milyen tünetei vannak a betegségnek leggyakrabban.
Bélrák tünete fiatal korban
  • Egy friss kutatás szerint a végbélvérzés és a hasi fájdalom sokkal gyakoribb előjele a bélrákos betegségeknek a fiataloknál.
  • Az 1990-es évek közepe óta az 55 év alattiak körében jelentősen megnőtt a bélrákos esetek száma.
  • A tudósok 17 olyan tünetet írtak le, amire oda kell figyelnie a betegeknek és az orvosoknak.

A végbél vérzése, alhasi fájdalom és a székelési szokások megváltozása a bélrák leggyakoribb tünete a fiatal felnőttek körében, derült ki egy friss kutatásból. Azért fontos tudnunk, mert a bélrákos esetek száma az 55 év alattiak körében jelentősen megnőtt az 1990-es évek közepe óta. 2011 és 2019 között 1,9 százalékkal több fiatalt diagnosztizáltak a betegséggel.

Bár minden 50 alatti korcsoportban nőtt a bélrákos esetek száma, az igazán sokkoló adat az, hogy a 20-as, kora 30-as éveikben járók között volt a legnagyobb az emelkedés. Mintegy 70 százalékkal nőtt 1999 és 2000 között a bélrákos fiatalok száma.

Fontos ismernünk a bélrák tüneteit a fiataloknál

A fiatalok sokkal lassabban jutnak diagnózishoz bélrák esetén, mint az idősebb korosztályba tartozók, így már sokkal nehezebb kezelni a betegségüket. Pont emiatt gyűjtötték és rendszerezték a tudósok közel 25 millió 50 alatti korai stádiumban bélrákkal diagnosztizált beteg adatait a világ 6 országából.

A bélrák 17 tünete 50 alattiaknál

A kutatók tizenhét olyan tünetet írtak le, ami a fiatalok esetében a bélrák korai stádiumában leggyakrabban jelentkezik. A betegek közel felénél fordult elő végbélvérzés, ami egyben a legnagyobb rizikótényező is a bélrák esetében.

A betegek 40 százaléka tapasztalt alhasi fájdalmat, ami ezzel a második leggyakoribb bélráktünet volt a fiataloknál.

A harmadik leggyakoribb tünet a bélráknál a székelési szokások megváltozása volt, beleértve a szorulást, hasmenést, vagy egyéb változásokat. A negyedik leggyakoribb tünet a hasmenés volt, illetve az étvágytalanság.

Az orvosok még mindig nem tudják, miért növekszik ilyen ütemben a bélrákos esetek száma a fiatalok körében. Úgy vélik, az ultrafeldolgozott élelmiszerek, környezeti szennyező anyagok, elhízás nagyban növelheti a betegség kialakulásának kockázatát 50 éves kor alatt is. A szakemberek szerint jelentősen csökkenthetjük a bélrák kockázatát, ha nem dohányzunk, nem iszunk alkoholt, rendszeresen mozgunk és rostban gazdag, feldolgozott élelmiszerekben és vörös húsban szegény étrendet folytatunk, amennyire csak lehet.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash