- A sütés előtt forrósított olaj néha váratlan és bosszantó meglepetést okoz.
- A forró olaj olykor kifröccsen, mely nem csupán zavaró, de veszélyes is.
- Ezzel a sózós trükkel elkerülhető a baleset.
Bármilyen ételt is készítünk, nagy valószínűséggel első lépése ez: forrósítsuk fel az olajat. Ilyenkor azonban mindig akad ennek a műveletnek egy kevés kockázata. Az olaj ugyanis néha kiszámíthatatlan és megesik, hogy kellemetlenül sisteregni és fröccsenni kezd.
Szerencsére van megoldás, mutatjuk a hatásos és könnyű konyhai trükköt hozzá!
Ezért segít a sózós trükk megelőzni az olaj fröccsenését
Egyszerű házi praktikával kímélheted meg konyhádat és saját magadat is az olaj fröcsögésétől. A trükk titka nem más, mint a só.
A bosszantó fröccsenések valódi oka nem maga az olaj, hanem a gőz, mely akkor keletkezik, amikor a forró olaj és az ételből párolgó víz kölcsönhatásba lép egymással.
A só viszont szerencsére elnyeli az alapanyagokból származó nedvesség egy részét. Így kevesebb víz találkozik az olajjal, az olaj és a nedvesség közti interakció pedig jóval enyhébb lesz.
![olaj-baleset-sutes-so | Marie Claire Egyetlen csipet só is elég, hogy többé ne fröccsenjen az olaj sütés közben](https://marieclaire.hu/uploads/2025/01/GettyImages-922787576.jpg)
Egyetlen csipet só is elég, hogy többé ne fröccsenjen az olaj sütés közben
Így használd a sót az olaj fröccsenésének megelőzésére
A trükk rendkívül egyszerű. Nincs más teendőnk, mint egy csipet sót szórni a serpenyőbe, mielőtt belekerülne az olaj. Ez vékonyan bevonja majd az edényt, és máris nagyobb biztonsággal állhatunk neki a sütésnek.
Így tisztítsd ki ruhádból a kifröccsent olajat
Ha mégis olajos baleset ért és a ruhád bánta, akkor minél hamarabb cselekedj. Itasd fel az olajat egy papírtörlő segítségével az anyagból. Ezután kevés mosogatószert kenj a szennyezett területre. Így tedd majd be végül a mosógépbe.
Forrás: Mental Floss, Fotók: Getty Images