Fogadjunk, hogy te sem iszod mindennap ezt az olcsó italt, pedig a legjobb Alzheimer-kór ellen

2025. április 16.
Kevesen vannak tisztában azzal, hogy ez az olcsó és finom ital nemcsak a bélrendszerre van jótékony hatással, hanem az Alzheimer-kór ellen is képes felvenni a harcot. A cikkből kiderül, hogyan teszi!
A kefir a legjobb és legolcsóbb ital az Alzheimer-kór ellen
  • Ez a tanulmány azt sugallja, hogy a kefir rendszeres fogyasztása segítség lehet az Alzheimer-kór ellen.
  • A kefir egy sokoldalúan felhasználható erjesztett ital, amit önmagában fogyaszthatsz vagy receptekhez is hozzáadhatod.
  • Lássuk, mit mondanak a kutatások a kefir fogyasztásának előnyeiről!

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb típusa, ami az összes demenciás eset 60-80%-át teszi ki. Sajnos az Alzheimer-kórra nincs gyógymód. És míg egyes kutatók megoldásokat keresnek, mások arra összpontosítanak, hogyan lehet megelőzni a betegség kialakulását – vagy legalábbis lelassítani.

Bár tudjuk, hogy egyetlen étel sem jelent varázslatos megoldást egyetlen betegségre sem, bizonyos ételek komoly segítséget jelenthetnek a betegségek megelőzésében. Egy közelmúltbeli tanulmányhoz dél-amerikai és dán kutatók összefogtak, és átfogó elemzést végeztek a kefir hatásairól, ami superfoodnak számít.

A kutatócsoport úgy döntött, hogy alaposabban megvizsgálja a kefirt, mert bizonyíték van arra, hogy az egészséges bélmikrobiom szerepet játszhat az Alzheimer-kór megelőzésében. Tudjuk, hogy az olyan élelmiszerek, mint a kefir, hozzájárulnak a bélbaktériumok fenntartásához.

Érdemes kefirt fogyasztani az Alzheimer-kór ellen

Érdemes kefirt fogyasztani az Alzheimer-kór ellen

Mi derült ki a tanulmányból, ami szerint a kefir segítség lehet az Alzheimer-kór ellen?

A Brain Behavior and Immunity Integrative című folyóiratban publikált tanulmány szerzői azt találták, hogy a kefirt fogyasztó alanyoknál: 

  • kevesebb volt náluk a béta-amiloid fehérje felhalmozódása az agyban
  • magasabb antioxidáns-aktivitást mutattak és csökkent az oxidatív károsodás
  • csökkent a neurológiai gyulladás
  • alacsonyabb volt az agysejthalál
  • fokozott inzulin és glükóz útvonalak jöttek létre az agyban
  • helyreállt a bélnyálkahártya

Tehát a kefir magasabb szintű antioxidáns-aktivitással és teljesítményfokozással járult hozzá az Alzheimer-kórral diagnosztizált emberek memóriatesztjeihez.

A kutatók szerint a kefir más egészséges összetevőket is tartalmaz, beleértve a fehérjét, telítetlen zsírsavakat, szénhidrátokat, valamint rengeteg vitamint és ásványi anyagot, köztük A-, D-, E- és K-vitamint, B-vitamint, kalciumot, foszfort, káliumot és cinket. 

Így védekezhetsz még az Alzheimer-kór ellen:

Forrás: Eating Well, Fotók: Getty Images


Életmód