Nézd meg, milyen a kotyogósod, mert lehet, hogy lassan mérgez a reggeli kávéddal

2025. március 12.
Egy friss kutatás eredményeit nézve lehet, hogy jobban járunk, ha kidobjuk a kotyogós kávéfőzőnket! Az alumínium kávéfőző ugyanis megváltoztathatja a víz összetételét, ami nem tesz jót az egészségünknek hosszú távon.
Kotyogós kávéfőző alumínum miatt demenciát okozhat
  • Ha kotyogós kávéfőzőt használunk, érdemes meggondolnunk a váltást.
  • Miért lehet veszélyes az alumínium kávéfőző?
  • Mely kávéfőzési módok azok, amik a legkevésbé károsak az egészségünkre?

Magyarországon is még mindig a kotyogós kávéfőző a reggeli kávé készítésének legelterjedtebb módja. Pedig egy friss kutatás szerint, melyet az Argentin Nemzeti Műszaki Egyetem kutatói végeztek, a kávéfőző alapanyagául szolgáló alumínium komoly egészségügyi aggályokat vet fel. 

Milyen veszélyei lehetnek a kotyogós kávéfőzőnek?

A tudósok felfedezései szerint a kávéfőzőből az italba kerülő alumínium részecskék több idegrendszeri betegséggel is összefüggésbe hozhatók. Szerepük lehet az Alzheimer-kór kialakulásában, az emlékezőképesség romlásában és egyéb agyi működési zavarokban.

A vizsgálatban azt nézték meg a kutatók, milyen hatással van a különböző főzési eszközök anyaga a víz és élelmiszerek összetételével melegítés hatására. Nem túl szívderítő a végeredmény: a vízben található alumínium akár 16-szorosa is lehet a még biztonságosnak tartott értéknek a kávéfőzés után. 

A vízminőség is befolyásolja azt, mennyi alumínium válik ki a kotyogós kávéfőzőből, míg lefő a reggeli kávénk. Ha a víz pH-ja savas vagy erősebben lúgos, akkor a melegítés hatására a kávénkba több alumíniumrészecske kerülhet.

Mi a baj az alumíniummal?

Az alumínium egy fém, ami ugyan jelen van a környezetünkben, de az emberi szervezetnek nincs szüksége rá a működéséhez, ahogy például a rézre. Ha pedig nagy mennyiségben halmozódik fel a szervezetben, akár káros is lehet. 

Már korábbi kutatásokban is megfigyelték, hogy a szervezetben felhalmozódó alumínium hozzájárulhat a demencia és Alzheimer-kór kialakulásához. A vizsgálatok szerint az alumínium befolyásolhatja az idegsejtek működését és ezáltal rontja a szellemi képességeket. 

Nem csak a kotyogós kávéfőzővel lehet gond

Az alumíniummal kapcsolatos aggályok nem csak a kotyogós kávéfőzőt érintik. A különböző üdítősdobozok, alumíniumtárolók, de még a savlekötő gyógyszerek esetében is fennállhat az alumíniumnak való kitettség. 

A kávéfőző esetében azonban viszonylag egyszerű elkerülni, hogy még több alumíniumot vigyünk a szervezetünkbe. Biztonságosabb helyette a rozsdamentes acél vagy üveg kávéfőző használata. Ráadásul nem csak kevesebb alumínium lesz a kávénkban, de az aromája is gazdagabb lehet, vagy akár a szívünknek is jót tehet.

Forrás: El Nacional, fotó: Getty Images