- Ha kotyogós kávéfőzőt használunk, érdemes meggondolnunk a váltást.
- Miért lehet veszélyes az alumínium kávéfőző?
- Mely kávéfőzési módok azok, amik a legkevésbé károsak az egészségünkre?
Magyarországon is még mindig a kotyogós kávéfőző a reggeli kávé készítésének legelterjedtebb módja. Pedig egy friss kutatás szerint, melyet az Argentin Nemzeti Műszaki Egyetem kutatói végeztek, a kávéfőző alapanyagául szolgáló alumínium komoly egészségügyi aggályokat vet fel.
Milyen veszélyei lehetnek a kotyogós kávéfőzőnek?
A tudósok felfedezései szerint a kávéfőzőből az italba kerülő alumínium részecskék több idegrendszeri betegséggel is összefüggésbe hozhatók. Szerepük lehet az Alzheimer-kór kialakulásában, az emlékezőképesség romlásában és egyéb agyi működési zavarokban.
A vizsgálatban azt nézték meg a kutatók, milyen hatással van a különböző főzési eszközök anyaga a víz és élelmiszerek összetételével melegítés hatására. Nem túl szívderítő a végeredmény: a vízben található alumínium akár 16-szorosa is lehet a még biztonságosnak tartott értéknek a kávéfőzés után.
A vízminőség is befolyásolja azt, mennyi alumínium válik ki a kotyogós kávéfőzőből, míg lefő a reggeli kávénk. Ha a víz pH-ja savas vagy erősebben lúgos, akkor a melegítés hatására a kávénkba több alumíniumrészecske kerülhet.
Mi a baj az alumíniummal?
Az alumínium egy fém, ami ugyan jelen van a környezetünkben, de az emberi szervezetnek nincs szüksége rá a működéséhez, ahogy például a rézre. Ha pedig nagy mennyiségben halmozódik fel a szervezetben, akár káros is lehet.
Már korábbi kutatásokban is megfigyelték, hogy a szervezetben felhalmozódó alumínium hozzájárulhat a demencia és Alzheimer-kór kialakulásához. A vizsgálatok szerint az alumínium befolyásolhatja az idegsejtek működését és ezáltal rontja a szellemi képességeket.
Nem csak a kotyogós kávéfőzővel lehet gond
Az alumíniummal kapcsolatos aggályok nem csak a kotyogós kávéfőzőt érintik. A különböző üdítősdobozok, alumíniumtárolók, de még a savlekötő gyógyszerek esetében is fennállhat az alumíniumnak való kitettség.
A kávéfőző esetében azonban viszonylag egyszerű elkerülni, hogy még több alumíniumot vigyünk a szervezetünkbe. Biztonságosabb helyette a rozsdamentes acél vagy üveg kávéfőző használata. Ráadásul nem csak kevesebb alumínium lesz a kávénkban, de az aromája is gazdagabb lehet, vagy akár a szívünknek is jót tehet.
Forrás: El Nacional, fotó: Getty Images