A demencia 10 intő jele

2023. május 22.
Akár önmagunkért, akár szeretteinkért aggódunk, nagyon fontos, hogy ismerjük az intő jeleket, ha demenciáról van szó, hogy minél hamarabb megtörténjen a diagnosztizálása is. Íme a demencia 10 leggyakoribb jele.
A demenciának több intő jelét is korán észercehetjük.
  • A demencia kognitív képességekben megjelenő tüneteit hamar felfedezheted, ha ismered őket!
  • A memóriára kiterjedő demenciás panaszok is jelezhetik a betegségnek.
  • Ha erős hangulatingadozásokat tapasztalsz az egyik szeretteden, az lehet akár demencia figyelmeztető jele is. 

Akár önmagadért, akár egy szerettedért, ismerősödért aggódsz, fontos, hogy ismerd a demencia figyelmeztető jeleit. Így biztosíthatod a korai diagnózist. Ha komolyan aggódsz a jelek bármelyike miatt, beszélj egy orvossal gyanakvásodról! Csak egészségügyi szakember, (és csak többszöri felmérés és vizsgálat után) tudja megerősíteni, hogy valóban demenciáról van-e szó.

1. A demencia gyakori ismertetője a memória jelentős romlása, mely a mindennapi tevékenységek elvégzését is megnehezíti

A demenciás személyek gyakran felejtenek el olyan dolgokat amiket a közelmúltban ismertek meg.

A demenciás személyek gyakran felejtenek el olyan dolgokat, amiket a közelmúltban ismertek meg

Az teljesen normális, ha az ember időnként elfelejt egy-egy megbeszélt találkozót vagy egy barát telefonszámát. A demenciában szenvedő emberek azonban igen gyakran felejthetnek el dolgokat és sokszor nehezen idéznek fel olyan eseményeket, információkat is, amiket a közelmúltban tapasztaltak, ismertek meg.

2. A rutinszerű feladatok elvégzésénél jelentkező nehézségek a demencia gyakori leleplezői

Jól begyakorolt feladatok is nehézségekkel járhatnak a demencia esetén.

Jól begyakorolt feladatok is nehézségekkel járhatnak a demencia esetén

Néha mind elfelejtünk alapvető dolgokat a mindennapjaink során, mert elfoglaltak, fáradtak vagy dekoncentráltak vagyunk. Azonban a demenciában szenvedőknek egyre inkább nehézségeket okozhatnak a betegség kialakulásával jól ismert feladatok ellátása, észben tartása is. Gondolhatunk itt egy  rengetegszer elkészített étel receptjére vagy egy szeretett játék szabályaira.

3. A beszédproblémák megjelenése esetén is gyanakodhatunk demenciára

A demenciában szenvedők sokszor nehezen találják a szavakat.

A demenciában szenvedők sokszor nehezen találják a szavakat

Itt sem az olyan esetekre kell gondolnunk, amikor hirtelen nem találjuk a megfelelő szavakat vagy nem tudjuk megfelelően megfogalmazni, amit mondani szeretnénk. A demenciás személyek egyszerű szavakat is elfelejthetnek, de előfordulhat az is, hogy olyan szavakkal helyettesítik ezeket a nyelvi kihagyásokat, amik nem odaillőek és így rendkívül megnehezítik a mondanivalójuk megértését.

4. Idő- és térbeli elveszettség: a demenciában szenvedők egyik legveszélyesebb tünete

Előfordul, hogy a demenciás személyek nem tudják hogy kerültek oda, ahol vannak.

Előfordul, hogy a demenciás személyek nem tudják, hogy kerültek oda, ahol vannak

Mindannyiunk ismeri a zavarba ejtő pillanatokat, mikor nem tudjuk, milyen nap van, vagy amikor elfelejtjük, miért mentünk be a hálószobába. Ez még nem ad okot aggodalomra. A demencia azonban olyan szintű tér- és időzavart okozhat az érintettekben, hogy még saját utcájukban is könnyen eltévedhetnek. Nem jut eszükbe, hogyan kerültek oda és arra sem tudnak válaszolni, hogy fognak hazajutni. 

5. A demencia az ítélőképességet is rongálhatja

Az ítélőképesség elvesztése is a demencia tünete lehet.

Az ítélőképesség elvesztése is a demencia tünete lehet

Időről időre mind hozunk megkérdőjelezhető döntéseket, amik veszélyeztethetik biztonságunkat, egészségünket. Azonban nem vehetjük egy kalap alá a fogtömés halasztgatását a demenciával küzdő személyek irracionális döntéshozatalaival. Ezek az emberek meglehet, hogy fel sem ismerik az egészségügyi problémáikat, amelyekkel orvoshoz kellene fordulni. Előfordulhat az is, hogy nem tudják felmérni, hogyan kellene az időjáráshoz mérten felöltözni és kötött pulóvert vesznek egy forró nyári napon is. 

6. A szimbólumok és számok megértésének nehézségei is utalhatnak demenciára

A demenciával élők elfelejthetik melyik szám mit jelöl.

A demenciával élők elfelejthetik, melyik szám mit jelöl

Néha mind fáradtak vagyunk és több időt vesz igénybe az absztrakt gondolkodást igénylő feladatok megoldása (például a számológép használata). A demenciával élők azonban azt is elfelejthetik, melyik szám mit jelöl és azt is, hogyan használjuk őket.

7. A demenciás emberek sokszor rossz helyre teszik holmijukat

A demenciás személyek nem a rendeltetésszerű helyekre teszik dolgaikat.

A demenciás személyek nem a rendeltetésszerű helyekre teszik dolgaikat

Ismét leszögeznénk, hogy nem a kulcsod átmeneti elvesztéséről van szó vagy arról, hogy nem emlékszel, hogy a gatyád zsebébe vagy a pultra tetted-e a pénztárcád. A demenciás személyek nem a rendeltetésszerű helyekre teszik dolgaikat. Például a szennyes ruhát a fagyasztóba helyezik vagy ékszereiket a cukortartóba rakják.

8. A demencia okozhat hangulat- és viselkedésbeli változásokat is

A demenciások ismérve lehet a sok és hirtelen hangulatváltozás.

A demenciások ismérve lehet a sok és hirtelen hangulatváltozás

Itt nem rossz időszakokról van szó. A demenciával élő emberek minden látható ok nélkül mutatnak hirtelen és súlyos hangulatváltozásokat. Oly mértékben, hogy a teljes nyugalmi állapotból, egy percen belül már könnyekben törhetnek ki, vagy haragba csapnak át indulataik.

9. Személyiségbeli változások is bekövetkezhetnek a demenciában szenvedők körében

A jellemidegen viselkedés jellemző a demenciások körére.

A jellemidegen viselkedés jellemző a demenciások körére

Az emberek személyisége finom átmenetekkel, de egész életük során változik. A demenciás személyek viszont szembetűnőbb, radikálisabb személyiségváltozásokat produkálhatnak. Környezetük ilyenkor azt tapasztalja, hogy jellemtelenül vagy jellemidegenen viselkednek. Ilyen változások közé tartozhat például az érdeklődés hiánya vagy a félelemérzet is.

10. A demenciás személyek gyakran elvesztik érdeklődésüket addig kedvelt dolgok és személyek iránt

A demenciában szenvedők könnyen elveszthetik érdeklődésüket és passzívvá válhatnak.

A demenciában szenvedők könnyen elveszthetik érdeklődésüket és passzívvá válhatnak

Nem kell megijednünk attól, ha bizonyos idő után belefáradunk egy-két addig végzett tevékenységbe vagy munkakörbe, esetleg társadalmi kötelezettségekbe, amíg képesek vagyunk újra visszanyerni érdeklődésünket bizonyos dolgok irányába. A demenciás személy nem képes erre. Passzívvá és érdektelenné válhat. Elveszti kezdeményezőkészségét. Jelzésekre és ösztönzésre van szüksége ahhoz, hogy be tudjon kapcsolódni egy-egy beszélgetésbe, tevékenységbe stb.

Szerző: Ripszám Bogi, gyakornok Fotó: Getty Images Forrás: Alzheimer Society