Orvosi rejtély: a legfiatalabb Alzheimer-beteg a világon 17 éves

2024. március 04.
Nagyjából 17 éves kora körül kezdtek gondjai akadni a tinédzsernek az emlékezetével. A szellemi hanyatlás okát évekig nem találták, csupán két évvel később diagnosztizálták az Alzheimer-kórt. A világ legfiatalabb Alzheimer-betege azóta is orvosi rejtély a tudósok és szakemberek számára.
Legfiatalabb Alzheimer beteg
  • Még tinédzser, csupán 17 éves a világ legfiatalabb Alzheimer-kórban szenvedő betege.
  • Európában mintegy 6,8 millió ember szenved Alzheimer-kórban, a betegek nagy része 65 év feletti.
  • Semmivel sem tudják megmagyarázni a tudósok és orvosok, hogyan alakult ki egy 17 éves tinédzsernél Alzheimer-kór.

Magyarországon is egyre meredekebben emelkedik az Alzheimer-kórban szenvedők száma. A szakemberek szerint jelenleg mintegy 250 ezren szenvednek a rettegett időskori betegségtől. A szellemi hanyatlással járó betegség leginkább az időseket érinti, ám a betegek mintegy 10 százaléka 65 év alatti. 

A 30 éves kor előtt jelentkező Alzheimer-kór hátterében általában genetikai mutáció áll. Ám még sohasem diagnosztizálták az Alzheimer-kórt ennyire fiatal betegnél. A világ legfiatalabb Alzheimer-kórban szenvedő betege csupán 17 éves, és ami a legnagyobb rejtély az orvosok számára, nem található meg nála a betegségre hajlamosító génmutáció.

Semmi sem magyarázza a tinédzser Alzheimer-kórját

A Journal of Alzheimer’s Disease című orvosi szaklapban publikálták a pekingi orvostudományi egyetem (Capital Medical University) kutatói, akik a 17 éves Alzheimer-kórban szenvedő fiú esetét vizsgálták. Igazi orvosi rejtély ugyanis, hogyan alakulhatott ki a tinédzsernél a rettegett betegség, mivel nem található meg nála a fiatalkori Alzheimer-kórt előidéző génmutáció, vagy bármilyen más gyanús gén.

Korábban a világ legfiatalabb Alzheimer-kórban szenvedő betege 21 éves volt. Az ő esetét magyarázta, hogy az úgynevezett PSEN1 génmutáció hordozója volt, ami az agyban az abnormális fehérjefelhalmozódást okozza. Ez felelős ugyanis a szellemi hanyatlásért és az agy működésének megváltozásáért. 

Ami még különösebbé teszi a 17 éves Alzheimer-beteg estét, hogy a családjában korábban senkinél nem fordult elő a probléma, és nem szenvedett más olyan betegségben sem, ami magyarázhatná a hirtelen szellemi hanyatlást.

Két évvel az első tünetek után a gimnazistának már nehézséget jelentett figyelni az órákon. A rövid távú memóriája is egyre rosszabbul működött. Képtelen volt emlékezni a vele történt előző napi eseményekre is, és gyakran elfelejtette, hova tette le a dolgait, rosszul használt bizonyos tárgyakat. A szellemi hanyatlás olyan súlyossá vált, hogy már nem tudott iskolába járni. Végül 19 évesen diagnosztizálták Alzheimer-kórral.

Orvosi rejtély és kihívás a kutatóknak a legfiatalabb Alzheimeres

A diagnózis számos kérdést felvet a tudósokban, rámutat arra, hogy az Alzheimer-kór sokkal összetettebb betegség, mint azt korábban gondolták. A neurológusok szerint, akik beszámoltak a tinédzser esetéről, fontos lenne a fiatalkori Alzheimer-kór kutatására is nagyobb hangsúlyt fektetni, hogy jobban megértsük, mi és hogyan váltja ki a memóriavasztést. 

„A jövő egyik legbonyolultabb és legfontosabb orvosi kérdése, hogy megfejtsük a világ legfiatalabb Alzheimer-kór betegének esetét” – jelentette ki a kutató.

Forrás: Marie Claire France, fotó: Getty Images