- A kertünkben nevelt gyümölcsök mindanyiunk büszkeségei.
- Kiderült: nem biztos, hogy vegyszerektől mentesek otthon nevelt gyümölcseink sem.
- Ezek a gyümölcsök a legkockázatosabbak és így előzhető meg a probléma.
Kertészkedni nemcsak hobbi, hanem életérzés, ráadásul isteni élmény büszkén beleharapni saját kertünkben nevelte gyümölcseinkbe. Csakhogy kiderült: így sem mentesülünk a vegyszerek támadásától.
Nyugtalanító, ami kiderült a kerti gyümölcsökről
A legújabb kutatások megdöbbentő eredményeket mutatnak. Kiderült, hogy egyes otthon termesztett gyümölcsök még annál is több növényvédőszer-maradványt tartalmaznak, mint az üzletekben lévő termékek.
A piros gyümölcsök, például az eper, a málna és a cseresznye a leginkább érintettek, mert könnyen magukba építik a környezetükben fellelhető anyagokat.

A cseresznye, a málna és a piros gyümölcsök különösen kitettek a környezeti hatásoknak és vegyszereknek
Így kerül a vegyszer a kerti gyümölcsbe
A saját kertünkből származó gyümölcsről azt hihetnénk, hogy mentes a szennyeződésektől. Azonban sajnos könnyen lehet, hogy nagyot tévedünk.
Több tanulmány szerint a szennyezett talaj, a vegyi anyagokat tartalmazó locsolóvíz és az ellenőrizetlen műtrágyák tudtunkon kívül is hatnak gyümölcseinkre. Éppen ezért fontos sokkal éberebbnek lennünk és csökkenteni a kockázatot.

A szakértők szerint néhány fontos lépés betartásával csökkenthető a vegyszerek előfordulásának kockázata a gyümölcsökben
Így csökkenthető a vegyszer kockázata a gyümölcsben
A kémiai maradványoknak való kitettség csökkenthető. Ennek érdekében néhány fontos lépés betartására hívják fel a szakértők.
1. Körültekintő termesztés a kertben
Fontos az ökológiai tudatosság kertünkben az egészségünk érdekében is. A szakértők ajánlása alapján komposztálással és vetésforgó rendszerrel csökkenthető a szennyező anyagok felhalmozódása a talajban.
2. Gyümölcsök alapos tisztítása
Fogyasztás előtt mindig fontos alaposan tiszta vízzel megmosni a gyümölcsöket még akkor is, ha mi magunk neveltük őket. Óvatosan dörzsöljük át felületüket, hogy eltávolítsuk a felszíni szennyeződéseket.
3. Gyümölcsök áztatása
A még tökéletesebb tisztítás érdekében érdemes rövid ideig beáztatnunk a gyümölcsöket. Literenként egy evőkanál szódabikarbónát kell ehhez tennünk a vízbe, így csökkenthetjük az ártalmakat.
Forrás: Marie Claire Belgium/Clare de Wilde, Fotók: Getty Images