Sokkoló: ez a kerti gyümölcs több vegyszert tartalmaz, mint egy bolti alma!

2025. május 29.
Új tanulmányok szerint nem tekinthetők teljesen biztonságosnak otthon, kertünkben nevelt gyümölcseink sem. A vegyszerek kockázatával itt is számolnunk kell. Szerencsére azonban a kockázat mértéke csökkenthető.
Kert gyümölcs vegyszer
  • A kertünkben nevelt gyümölcsök mindanyiunk büszkeségei.
  • Kiderült: nem biztos, hogy vegyszerektől mentesek otthon nevelt gyümölcseink sem.
  • Ezek a gyümölcsök a legkockázatosabbak és így előzhető meg a probléma.

Kertészkedni nemcsak hobbi, hanem életérzés, ráadásul isteni élmény büszkén beleharapni saját kertünkben nevelte gyümölcseinkbe. Csakhogy kiderült: így sem mentesülünk a vegyszerek támadásától.

Nyugtalanító, ami kiderült a kerti gyümölcsökről

A legújabb kutatások megdöbbentő eredményeket mutatnak. Kiderült, hogy egyes otthon termesztett gyümölcsök még annál is több növényvédőszer-maradványt tartalmaznak, mint az üzletekben lévő termékek.

A piros gyümölcsök, például az eper, a málna és a cseresznye a leginkább érintettek, mert könnyen magukba építik a környezetükben fellelhető anyagokat.

A cseresznye, a málna és a piros gyümölcsök különösen kitettek a környezeti hatásoknak és vegyszereknek

A cseresznye, a málna és a piros gyümölcsök különösen kitettek a környezeti hatásoknak és vegyszereknek

Így kerül a vegyszer a kerti gyümölcsbe

A saját kertünkből származó gyümölcsről azt hihetnénk, hogy mentes a szennyeződésektől. Azonban sajnos könnyen lehet, hogy nagyot tévedünk.

Több tanulmány szerint a szennyezett talaj, a vegyi anyagokat tartalmazó locsolóvíz és az ellenőrizetlen műtrágyák tudtunkon kívül is hatnak gyümölcseinkre. Éppen ezért fontos sokkal éberebbnek lennünk és csökkenteni a kockázatot.

A szakértők szerint néhány fontos lépés betartásával csökkenthető a vegyszerek előfordulásának kockázata a gyümölcsökben.

A szakértők szerint néhány fontos lépés betartásával csökkenthető a vegyszerek előfordulásának kockázata a gyümölcsökben

Így csökkenthető a vegyszer kockázata a gyümölcsben

A kémiai maradványoknak való kitettség csökkenthető. Ennek érdekében néhány fontos lépés betartására hívják fel a szakértők.

1. Körültekintő termesztés a kertben

Fontos az ökológiai tudatosság kertünkben az egészségünk érdekében is. A szakértők ajánlása alapján komposztálással és vetésforgó rendszerrel csökkenthető a szennyező anyagok felhalmozódása a talajban.

2. Gyümölcsök alapos tisztítása

Fogyasztás előtt mindig fontos alaposan tiszta vízzel megmosni a gyümölcsöket még akkor is, ha mi magunk neveltük őket. Óvatosan dörzsöljük át felületüket, hogy eltávolítsuk a felszíni szennyeződéseket.

3. Gyümölcsök áztatása

A még tökéletesebb tisztítás érdekében érdemes rövid ideig beáztatnunk a gyümölcsöket. Literenként egy evőkanál szódabikarbónát kell ehhez tennünk a vízbe, így csökkenthetjük az ártalmakat.

Forrás: Marie Claire Belgium/Clare de Wilde, Fotók: Getty Images


Életmód