8 élelmiszer, amiből tényleg jobb a bio

2021. november 21.
Egy friss kutatás arra figyelmeztet, hogy a mediterrán étrend miatt több rovarirtó és növényvédő szer kerülhet a szervezetünkbe. Hacsak nem váltunk bio, de legalábbis organikus termesztésűre a legfontosabb és leggyakrabban fogyasztott zöldségekből.

Mivel rengeteg és változatos zöldséget, olajos magvat és halat tartalmaz, a mediterrán étrendet gyakran a legegészségesebbnek tartják a világon. Számos tanulmány született, melyek bebizonyították, hogy ha így étkezünk, tovább élhetünk, csökkenhet a depresszió kialakulásának kockázata, javíthatja a szívünk egészségét és megvédhet az időskori szellemi hanyatlástól. Ám egy friss kutatás most arra figyelmeztetett, hogy a főként növényi alapú étrend miatt több növényvédő és rovarölő szer juthat a szervezetünkbe, mint a hagyományos étkezéssel. 

zoldseg-gyumolcs-bio

A kutatás eredményeit az American Journal for Clinical Nutrition című tudományos szaklapban publikálta az Oslói Egyetem kutatócsoportja. Az eredményeik azt mutatták, hogy a mediterrán étrendet folytatók szervezetébe háromszor annyi szerves foszfát vegyület és rovarölőszer jut be. Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy kilencven százalékkal csökken a szervezetbe kerülő vegyszerek mennyisége, ha bio- vagy ökológiai gazdaságból származó zöldségeket fogyasztanak a mediterrán étrendet követők

Mediterrán étrend

A rovarölő szerek szervezetünkre gyakorolt hatása még mindig a kutatások tárgya, folyamatosan derülnek ki újabb és újabb hatások. Az oslói vizsgálat például kimutatta, hogy a nem bio zöldségekből álló mediterrán étrend gyengítheti az immunrendszert, hatással lehet a termékenységre és még a gyermekek növekedését is befolyásolhatja

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy az Európai Uniónak az egyik leszigorúbb a szabályozása a növényvédő és rovarölő szerek használatával kapcsolatban. Ugyanakkor vannak olyan kutatások, melyek arra utalnak, hogy az ökológiai termesztés a tápanyagtartalomra is hatással van.

A tápanyagszakértők arra is figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy egy növényvédő szerekkel kapcsolatos kutatásnak nem szabad visszatartani az embereket attól, hogy egészséges, kiegyensúlyozott és változatos étrendet tartsanak, tele zöldségekkel és gyümölcsökkel, hiszen ezek azok az élelmiszerek, melyek megvédhetnek a betegségektől és az elhízástól. 10 felnőttből 7 nem éri el a napi öt adag zöldség- és gyümölcsfogyasztást, ami az optimális mennyiség lenne. A tinédzsereknél ez az arány 88 százalék. Fontos, hogy tudatosak legyünk az elfogyasztott növényi táplálék származásával kapcsolatban, ám a nagy egész képet a teljes étrendünk alkotja. Tudnunk kell, mit, hogyan és mennyit együnk, ez sokkal fontosabb az egészségünk szempontjából.

Az alábbi 8 élelmiszerből jobb, ha a bio változatot választjuk:

  1. tej
  2. piros bogyós gyümölcsök, eper
  3. spenót
  4. szőlő
  5. hús
  6. zöldfűszerek
  7. leveles kel
  8. paprika

Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash