- A kávézacc a kertünk számára is roppant értékes lehet, különösen a gyepnek!
- Hogyan használjuk a fű gondozására a kávézaccot?
- A kávézaccban található nitrogén az, ami különösen értékes a gyepszőnyeg számára.
Fogadjunk, hogy eddig te is csak simán kidobtad a lefőzött kávé után megmaradt zaccot, nem is gondolva rá, hogy milyen értékes csodaszertől szabadulsz épp meg! A maradék kávéval megöntözhetjük a növényeinket, a kávézacc pedig szuperhatékony és természetes műtrágya lehet.
A műtrágya kulcsfontosságú az egészséges gyephez: segít megerősíteni a gyökereket és serkenteni a fűszálak növekedését. Ezek a speciális anyagok olyan tápanyagokkal látják el a földet, ami nem feltétlenül található meg benne természetesen, így sokat segíthet, hogy a pázsit egészséges és csodaszép legyen. A műtrágyával kezelt növények ráadásul ellenállóbbak lehetnek a gyomnövényekkel, növénybetegségekkel szemben, és akár a taposást is jobban bírhatják.
A jó táptalaj szempontjából legfontosabb vegyületek a nitrogén, a foszfor és a kálium. Első körben érdemes lehet letesztelni a földünket, hogy megnézzük, hogy áll ezekkel a fontos vegyületekkel, és hogy mi az, amit esetleg pótolni kell.
Miért olyan hasznos a gyepnek a kávézacc?
Itt jön a képbe a kávézacc! A megmaradt őrölt kávé kis mennyiségű nitrogént tartalmaz – nagyjából a teljes mennyiség 2,5-3 százalékát teszi ki. A kávé lassan, fokozatosan engedi ki a nitrogént, amivel hatékonyabb és kíméletesebb lehet, mint a mesterséges műtrágyák, amikből sokkal gyorsabban szabadulnak fel a kemikáliák.

A kávézacc lassan engedi ki nitrogéntartalmát, ami kifejezetten jót tesz a gyepnek
- A használt kávéban lévő nitrogén a talajban található mikroorganizmusokat táplálja, így egészségesebbé teszi a földet, segíti annak struktúráját, levegőzését, víz- és tápanyagvisszatartási képességét. (Pont ez az oka annak is, hogy érdemes lóherével dúsítanunk a füvet a kertünkben.)
- A kávézaccban ráadásul kis mennyiségű foszfor és kálium is található, és olyan anyagok is, amik legtöbbször hiányoznak a gyári műtrágyákból – például magnézium, kalcium vagy réz.
- A kávézacc pH-ja relatíve semleges, így nem befolyásolja a termőtalaj pH-értékét, és szuper tápanyagot biztosíthat a növényeinknek!
Mire figyelj, ha kávézaccal táplálod a pázsitot?

A kávézacc hozzájárul, hogy csoda szép legyen a fű a kertünkben
- Fontos hozzátenni, hogy a használt kávé csak kis mennyiséget tartalmaz a fenti vegyületekből, ezért önmagában nem elégséges a gyep táplálására. A kávézacc inkább egyfajta „booster”, ami segíthet, hogy még szebb legyen a kertünk!
- Szintén fontos kitétel, hogy ne vigyük túlzásba a műveletet, vagyis ne hagyjuk, hogy a kávézacc vastag rétegben befedje a földet.
- Finoman, lazán szórjuk a földre, sőt, még jobban járunk, ha kicsit beledolgozzuk, amennyiben lehetséges. Ez azért is hasznos, mert így biztosan nem kóstolnak bele majd a háziállatok.
- A művelethez csakis lefőzött kávézaccot használjunk, sose frisset, amit előtte alaposan szárítsunk ki!
Ha nem vagyunk nagy kávésok, nyugodtan megkérdezhetünk egy közeli kávézót – jó eséllyel szívesen odaadják majd a megmaradt zaccot.
Mire jó még a kávézacc az otthonunkban?
- Isteni pácot készíthetünk kávézaccból a céklához
- Kitakaríthatjuk az egész lakást kávézaccal
- Szagtalanításra és tűzhelytakarításra is bevethetjük a kávézaccot
Forrás: HouseDigest Fotó: Getty Images