Így használd a megmaradt kávézaccot, hogy meseszép legyen a kerted

2025. június 11.
Nem érdemes kidobni a megmaradt kávézaccot, ugyanis igazi csodaszer lehet a gyepnek! Mutatjuk, hogyan használd a kertészkedéshez.
Az elhasznált kávézaccot nem érdemes kidobni – igazi csodaszer lehet a kertünkben
  • A kávézacc a kertünk számára is roppant értékes lehet, különösen a gyepnek!
  • Hogyan használjuk a fű gondozására a kávézaccot?
  • A kávézaccban található nitrogén az, ami különösen értékes a gyepszőnyeg számára.

Fogadjunk, hogy eddig te is csak simán kidobtad a lefőzött kávé után megmaradt zaccot, nem is gondolva rá, hogy milyen értékes csodaszertől szabadulsz épp meg! A maradék kávéval megöntözhetjük a növényeinket, a kávézacc pedig szuperhatékony és természetes műtrágya lehet.

A műtrágya kulcsfontosságú az egészséges gyephez: segít megerősíteni a gyökereket és serkenteni a fűszálak növekedését. Ezek a speciális anyagok olyan tápanyagokkal látják el a földet, ami nem feltétlenül található meg benne természetesen, így sokat segíthet, hogy a pázsit egészséges és csodaszép legyen. A műtrágyával kezelt növények ráadásul ellenállóbbak lehetnek a gyomnövényekkel, növénybetegségekkel szemben, és akár a taposást is jobban bírhatják.

A jó táptalaj szempontjából legfontosabb vegyületek a nitrogén, a foszfor és a kálium. Első körben érdemes lehet letesztelni a földünket, hogy megnézzük, hogy áll ezekkel a fontos vegyületekkel, és hogy mi az, amit esetleg pótolni kell.

Miért olyan hasznos a gyepnek a kávézacc?

Itt jön a képbe a kávézacc! A megmaradt őrölt kávé kis mennyiségű nitrogént tartalmaz – nagyjából a teljes mennyiség 2,5-3 százalékát teszi ki. A kávé lassan, fokozatosan engedi ki a nitrogént, amivel hatékonyabb és kíméletesebb lehet, mint a mesterséges műtrágyák, amikből sokkal gyorsabban szabadulnak fel a kemikáliák.

A kávézacc lassan engedi ki nitrogéntartalmát, ami kifejezetten jót tesz a gyepnek

A kávézacc lassan engedi ki nitrogéntartalmát, ami kifejezetten jót tesz a gyepnek

  • A használt kávéban lévő nitrogén a talajban található mikroorganizmusokat táplálja, így egészségesebbé teszi a földet, segíti annak struktúráját, levegőzését, víz- és tápanyagvisszatartási képességét. (Pont ez az oka annak is, hogy érdemes lóherével dúsítanunk a füvet a kertünkben.)
  • A kávézaccban ráadásul kis mennyiségű foszfor és kálium is található, és olyan anyagok is, amik legtöbbször hiányoznak a gyári műtrágyákból – például magnézium, kalcium vagy réz.
  • A kávézacc pH-ja relatíve semleges, így nem befolyásolja a termőtalaj pH-értékét, és szuper tápanyagot biztosíthat a növényeinknek!

Mire figyelj, ha kávézaccal táplálod a pázsitot?

A kávézacc hozzájárul, hogy csodaszép legyen a fű a kertünkben

A kávézacc hozzájárul, hogy csoda szép legyen a fű a kertünkben

  1. Fontos hozzátenni, hogy a használt kávé csak kis mennyiséget tartalmaz a fenti vegyületekből, ezért önmagában nem elégséges a gyep táplálására. A kávézacc inkább egyfajta „booster”, ami segíthet, hogy még szebb legyen a kertünk!
  2. Szintén fontos kitétel, hogy ne vigyük túlzásba a műveletet, vagyis ne hagyjuk, hogy a kávézacc vastag rétegben befedje a földet.
  3. Finoman, lazán szórjuk a földre, sőt, még jobban járunk, ha kicsit beledolgozzuk, amennyiben lehetséges. Ez azért is hasznos, mert így biztosan nem kóstolnak bele majd a háziállatok.
  4. A művelethez csakis lefőzött kávézaccot használjunk, sose frisset, amit előtte alaposan szárítsunk ki!

Ha nem vagyunk nagy kávésok, nyugodtan megkérdezhetünk egy közeli kávézót – jó eséllyel szívesen odaadják majd a megmaradt zaccot.

Mire jó még a kávézacc az otthonunkban?

Forrás: HouseDigest Fotó: Getty Images


Életmód