Ezért tesz jót a növényeknek, ha időnként kávéval öntözöd őket

2022. április 19.
Azzal talán nem mondunk újdonságot, hogy a virágföldre szórt kávézacc remek tápanyagforrás lehet a növények számára, az viszont az újdonság erejével hathat, hogy érdemes olykor kávéval öntözni a szobanövényeket. Mutatjuk, miért!

A legtöbben alig várjuk reggel, hogy a kezünkbe vehessük a kávénkat, és igazán felébredjünk. Meglepő, de igaz, hogy hasonló dolog történik a növényekkel is, ha kávéval locsoljuk őket: ha a kávézacc jól működik természetes növényerősítőként, jól működhet, ha magát a kávét öntjük a virágokra. Most kiderül, hogy csináljuk pontosan, és mely növények díjazzák leginkább az ötletet.

Kávét tölt csészébe

Nemcsak neked, de a növényeidnek is energiát ad, ha kávéval locsolod őket

Ezért működik

Sokan esküsznek arra, hogy a virágföldre szórt kávézacc termékenyebbé és tápanyagokban gazdaggá teszi a talajt, aminek legfőbb oka, hogy a kávéfőzés maradványa sok nitrogént tartalmaz, aminek nagy hasznát veszik a növények. Ebből kiindulva az sem tűnik elvetemült ötletnek, hogy kávéval locsoljuk a virágokat.

A fekete sok magnéziumot és káliumot tartalmaz, amelyek sokat hozzátehetnek a virágok egészséges és gyorsabb növekedéséhez. Fontos megjegyezni, hogy a növények csakis a kávéért rajonganak, cukrot (vagy más édesítőszert), tejet vagy tejszínt nem szabad a földjükre tenni, főleg nem rendszeresen. Magát a kávét is érdemes felhígítani, és nem tisztán önteni a növényekre.

Így kávéznak a virágok

A kávés viráglocsolás hatékonyságának egyik titka, hogy a legtöbb növény gyorsabban fejlődik és jobban érzi magát, ha savas pH-értékkel rendelkező talajban ereszt gyökeret. A kávé pH-értéke 5,2 és 6,9 közé tehető, amit a 7 körüli pH-val rendelkező csapvízzel hígítva tökéletesre keverhetünk a virágok számára. Mindenképp meg kell várni, hogy a kávé kihűljön, azután ugyanannyi vizet kell hozzáadni, mint amennyi kávé van a csészénkben. 

A kávés locsolásért az azálea, a ciklámen, a hortenzia, a gardénia, a jácint, az aloe vera, a rózsa és a begónia szokott a leghálásabb lenni. Azok a növények viszont, amelyek nem kedvelik a savas talajt, a kávénak sem fogják hasznát venni, ezért azokra nem érdemes és nem is szabad kávét önteni, még hígítva sem! Lehet, hogy ők azért fognak lelkesedni, ha a tészta megmaradt főzővizével locsolsz virágot!

Azálea locsolás

Az azálea kifejezetten örül neki, ha kávéval kínálod

Fontos, hogy nem kell minden viráglocsoláshoz kávét keverni a vízbe. Ha mégis így tennénk és túlzásba vinnénk az öntözést, a kelleténél savasabb irányba tolódna a talaj pH-értéke, ami a növények lassú halálához vezetne. Erre figyelmeztethet többek között, ha sárgulni kezdenek a növény levelei, ha ezt látjuk, azonnal fel kell függeszteni a kávés öntözést, és a virágot át is kell ültetni, hogy újra olyan közegbe kerüljön, ahol jól érzi magát!

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?