Szagtalanítás, tűzhelytakarítás, tápoldatozás: millió dologra jó a kávézacc

2021. augusztus 11.
Hacsak nem instant kávét iszunk, minden bizonnyal keletkezik az otthonunkban rendszeresen kávézacc, amit fájdalmas a kommunális hulladékba dobni. Ennél természetesen sokkal jobb, ha a komposztra kerül ( hiszen gyorsítja a többi szerves hulladék lebomlását is) – azonban rengeteg olyan dolog van a ház körül, amihez még használhatjuk a lefőzött kávé maradványait. 

1. Szagtalanítás

A drogériák parfümrészlegén sokszor találkozhatunk kávésüvegekkel: ezek azért vannak ott, mert a parfümök szagolgatása közben nagyon könnyen elfárad az orrunk, a kávé illata viszont képes semlegesíteni a szagokat és „kitisztítani a fejünket”, hogy folytathassuk tovább a parfümvadászatot. Otthon is bevethetjük a kávé szagsemlegesítő hatását, például ha a hűtőbe egy kis tálkában kávézaccot tartunk, akkor tompíthatjuk a hűtőben tároltak erős illatát.

kavezacc-ujrahasznositas-oko

2. Növényeink kedvence

A kávézacc igen gazdag nitrogénben, ami elengedhetetlen a növények növekedéséhez. Cserepes növények átültetésekor a földbe kevert kávézaccot biztosan meg fogják köszönni a növények, a kertben pedig az örökzöldek vagy a hortenziák fogják szeretni leginkább a kávézaccos, savanyú talajt. Arra azonban figyeljünk, hogy csak kevés zaccot adjunk egyszerre a földhöz, illetve hogy a föld tetejére, magában inkább ne szórjuk, mert bepenészedhet.

3. A természet dörzsszivacsa

Tányérra ragadt maradékok, zsírfoltos tűzhely, szenes grillrácsok: a kávé szemcséi szuperül használhatóak makacsabb szennyeződések eltávolítására is: keverjük össze némi tisztítószerrel, és kezdjük el dörzsölni a kezelni kívánt felületen a kávézaccot, így egyszerűen eltávolíthatjuk a rászáradt foltokat. Sőt, antibakteriális hatása miatt fertőtlenítő is az ezzel való takarítás.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!