Kávézaccal az egész lakást kitakaríthatod 5 lépésben

2022. október 16.
Lefőzted a kávét, megittad. Mit csinálsz a zaccal? Ha az első gondolatod az volt, hogy kidobnád, itt az ideje, hogy megtanuld, hogyan hasznosíthatod jobban a kávé maradványait is. Például a takarításban.
  • Azt már valószínűleg mindenki tudja, hogy a szobanövények is hálásak a kávézaccért, ám ezen túl is hasznosíthatjuk a kávémaradványokat a háztartásban.
  • A konyhai edények tisztántartásában is jó szolgálatot tehet a kávézacc természetes súrolószerként.
  • Még a fabútorok is szebbek lesznek, eltünteti róluk a sérüléseket, ha kávézaccal dörzsöljük át.

Számos módon hasznosíthatjuk a háztartásban és takarításban a kávézaccot. Ezzel nemcsak spórolhatunk, de természetes tisztítószerhez is juthatunk. Mutatjuk az öt legjobb módszert, amire a kávézacc felhasználható otthonunkban a szobanövények gondozásán túl.

kavezacc-5-tipp-takaritas

A kávézacc nemcsak a szobanövényeknek jó, hanem takarításra is

1. Zsírtalaníthatjuk kávézaccal a serpenyőket és lábasokat

Vannak olyan foltok, amik csak gyűlnek és gyűlnek minden használattal a serpenyőkön, lábasokon, ám nehéz eltávolítani őket a hideg zsíroldó nélkül. Ha viszont kávézaccal dörzsöljük át az edények megfeketedő-barnuló alját, vegyszer nélkül lesznek ismét ragyogóan fényesek. 

2. A kávézacc szagtalanítja a hűtőt

Gyakran előfordul, hogy kiloccsan, kihullik valami a hűtőszekrényben, vagy ott marad egy régi maradékos edény, és a szagot szinte lehetetlen kiszellőztetni. Ha egy edényben kávézaccot helyezünk a belsejébe, a benne található nitrogénnek köszönhetően semlegesíti a rossz szagot.

3. Eltávolítja a zsírt a grillrácsról

A lábasok aljához hasonlóan a sütőrácsokat is megtisztíthatjuk a zsíros szennyeződésektől a kávézacc segítségével, csak egy szivacs kell hozzá, amivel felvisszük és átdörzsöljük a rácsot.

4. Eltünteti a karcolásokat a fabútorokról

A fa felületek könnyen megsérülnek, különösen ha gyerekeink is vannak. A jó hír, hogy a kávézaccal láthatatlanná tehetjük ezeket a sérüléseket. Készítsünk vízzel pasztát a zaccból, majd gyengéden masszírozzuk a fafelületre. Hagyjuk állni, majd 5-10 perc múlva töröljük át. Ha szükséges, ismételjük meg. 

5. Kávézaccal egyszerűbb a kályha tisztítása

A korom és a füst mindenhova száll, ha a kályhát vagy kandallót szeretnénk kitisztítani. Ezen segíthetünk, ha először egy kis kávézaccot hintünk a hamura. Ezzel megváltozik a tömege, így könnyebben és pormentesen kilapátolhatjuk, és nem kell annyit takarítanunk utána.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!