- Nagy népszerűségnek örvend az okra víz.
- Népszerűsége annak köszönhető, hogy nagyon egészséges.
- Így hat az okra víz és így készítsd el.
TikTokon újabb egészségtrend tarol: az okra víz. A trópusi zöldségből készített, zselés állagú italról azt állítják, hogy beindítja az emésztést, szabályozza a vércukrot, fokozza a női termékenységet, sőt még a hüvelyi nedvességet is növeli, egyesek szerint pedig megkönnyíti a szülést is. De vajon tényleg ennyire csodás, vagy csak egy újabb múló trend?
Mi az az okra víz, és hogyan készül?
Az okra, más néven bámia vagy gombó, egy trópusi zöldség, amit sokan mártásokban vagy főzelékként ismernek. A benne lévő nyálkás anyag főzéskor is felszabadul, és ez a kulcs az okra vízhez is. A recept egyszerű: szeletelj fel pár nyers okrát, áztasd vízbe egy éjszakára, majd szűrd le. Az így kapott nyúlós folyadék állítólag tele van oldható rosttal és jótékony anyagokkal.
Az íze? Nos… füves, kissé kesernyés, és meglehetősen nyálkás. Az élvezeti értéke vitatható, de a kérdés inkább az, hogy megéri-e meginni.
@glowwithella let’s make okra water 💦
♬ original sound - glowwithella
Mit mondanak a dietetikusok?
Az okra önmagában is egészséges: rostban, C-vitaminban, folsavban és magnéziumban gazdag. Van benne antioxidáns, gyulladáscsökkentő vegyület, és oldható rost, ami segít a vércukorszint szabályozásában és az emésztés javításában.
Kár lenne azonban csak a levét innunk: a legtöbb vitamin és rost ugyanis az okra húsában és magjában marad. Az ital tehát önmagában is egészséges ugyan, mégis jó tudni, hogy inkább csak „light verziója” a zöldségnek.

Okra zöldség
És mi a helyzet a női termékenységgel, hüvelyi nedvességgel és szüléssel?
Az internet népe szerint az okra víz elősegíti a hüvelyi nedvesedést és megkönnyíti a vajúdást. De a szakértők szerint ezeknek az állításoknak nincs tudományos alapja. Valószínűleg abból erednek, hogy a nyálkás állag „síkosító” hatásra asszociál. Minden további legenda viszont inkább népi hiedelem, mint bizonyított tény.
Az okra valóban tartalmaz folsavat, ami fontos a terhesség alatt, de annyira keveset, hogy ahhoz kilókat kéne belőle meginni vagy megenni – helyette érdemesebb spenótot, lencsét, vagy terhesvitamint választani.
Forrás: The Guardian, Fotók: Getty Images