A magnézium az új kedvenc táplálékkiegészítőnk – De tényleg oldja a szorongást?

2024. január 18.
A D-vitamin már túl 2020! Az új kedvenc táplálékkiegészítőnk egyértelműen a magnézium. Ugyanakkor a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a magnézium nem hatásos mindenkinél egyformán, különösen nem akkor, ha a szorongásoldás lenne a célunk. Viszont valóban vannak jócskán hasznos tulajdonságai!
Magnézium szorongás
  • A magnézium az emberi szervezet egyik kulcsfontosságú tápanyaga, nem tudnánk nélküle működni.
  • A TikTokon is rábukkantak a magnéziumra, már közel egymilliárd felhasználó látta a magnézium szorongásoldó hatásával kapcsolatos videókat.
  • Bár a magnézium valóban nagyon fontos az ember számára és hasznos, viszont nincs egyetlen olyan vitamin vagy tápanyag, ami egy csapásra megoldaná a szorongásos problémáinkat.

Egy Tyler Wesley fotós posztolta TikTokra azt a videót, amiben arról beszélt, hogy a harminc éve fennálló szorongását oldotta meg, hogy napi 500 mg magnéziumot kezdett szedni D3-vitaminnal kombinálva. A #magnesium hashtag alatt futó videókat azóta már közel egymilliárd felhasználó nézte meg a közösségi oldalon, és azóta is egyre többen beszélnek arról, hogy a magnézium csökkenti, sőt, megszünteti a szorongást.

Nem ez az első eset, hogy az emberek azt remélik, egy vitamin vagy tápanyag varázsütésre megszüntet valamilyen lelki problémát. Az 1950-es években egy pszichiáter próbálta – sikertelenül – niacinnal, azaz a B-vitamin egy formájával kezelni a pszichózist és skizofréniát. Linus Pauling vegyész pedig meg volt győződve arról, hogy a nagy dózisban szedett C-vitamin (18 ezer mg/nap, az ajánlott napi beviteli érték 75-90 mg/nap) számos betegséget gyógyít.

A magnézium szorongásoldó hatása ennél szerencsére közelebb áll a valósághoz. Az agyunk megfelelő működéséhez ugyanis valóban szükség van az ásványi anyagra. És tényleg vannak tudományos bizonyítékok arra, hogy hozzájárulhat a szorongásos és depressziós tünetek csökkentéséhez a magnézium.

Mit mond a tudomány a magnézium és szorongás összefüggéséről?

Magyarországon az emberek közel fele nem jut elegendő magnéziumhoz az elfogyasztott ételeken keresztül, a táplálkozás nem fedezi a magnéziumszükségletüket. „A felnőttek ajánlott napi magnéziumadagja 300-400 mg, de függ az életkortól és a nemtől is – mondta Dr. Louise Dye, a Leeds Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékének professzora. – Tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy szorongásos panaszokat okozhat, ha magnéziumhiányban szenvedünk.”

Egy összegző tanulmány, melyben nyolc korábbi kutatás adatait elemezték, arra jutott, hogy a magnéziumnak valóban pozitív hatása van a szorongásos panaszokra. A 2018-as vizsgálat szerint az enyhe és közepes erősségű depresszió is javult magnézium hatására. (Meg kell jegyezni, hogy ebben a vizsgálatban a résztvevők tudták, hogy magnéziumot kapnak és milyen hatásra számíthatnak, így a placebó hatás is hozzájárulhatott a tünetek enyhüléséhez.)

„Ma már sokat tudunk a magnézium hatásmechanizmusáról az emberi szervezetben” – mondta Dr. Kathleen Holton idegkutató. Az ásványi anyagnak általánosságban vége nyugtató hatása van az idegrendszerünkre. 

  • A glutamát nevű agyi ingerületátvivő anyag segítségével megelőzi, hogy túlzott stresszválaszt adjunk bizonyos helyzetekben.
  • A magnézium hozzájárul olyan enzimek termelődéséhez, melyek elengedhetetlenek a szerotonin és melatonin hormonok előállításához.
  • Egy fontos fehérje (BDNF) szabályozásával hozzájárul az idegrendszer védelméhez. Ez szükséges ugyanis a rugalmasság, tanulás és memória működéséhez is többek között.

Ugyanakkor azt még nem tudjuk pontosan, mennyi magnéziumra van szükség, hogy valóban hatásos legyen a szorongásos tünetek vagy más mentális problémák tüneteinek enyhítésére.

Hogyan növelhetjük a magnéziumbevitelt?

Ha kipróbálnánk a szorongás ellen a magnéziumot, növeljük az ételekkel bevitt tápanyagmennyiséget

Ha kipróbálnánk a szorongás ellen a magnéziumot, növeljük az ételekkel bevitt tápanyagmennyiséget

Bizonyos helyzetekben, amikor valószínűsíthető, hogy magnéziumhiány áll fenn, például várandósság alatt, az orvos javasolja magnézium táplálékkiegészítő szedését. Mivel minden vitamin és ásványi anyag befolyásolhatja a szokásos gyógyszerek felszívódását, hatását, ezért fontos, hogy magnéziumot kezdenénk szedni, mindenképp beszéljünk a kezelőorvosunkkal, és egyeztessük a szükséges adagolást.

Semmiképp se hagyjuk el a depresszió, szorongás enyhítésére szedett gyógyszereinket abban a reményben, hogy magnéziummal kúráljuk a problémánkat.

„Ha szeretnénk kipróbálni, vajon a magnézium jótékony hatással lesz-e a panaszainkra, érdemes az étrendünkben növelni a magnéziumtartalmú ételeket” – javasolta Dr. Holton, aki azt is felsorolta, milyen ételekben található nagy mennyiségben magnézium:

  1. olajos magvak
  2. lazac
  3. teljes értékű gabona
  4. burgonya
  5. bab
  6. leveles zöldek, például spenót vagy mángold
  7. avokádó
  8. banán

A szakember szerint érdemes úgy gondolnunk a magnéziumra, mint egy nagyobb szerszámosláda egyik elemére, amivel megjavíthatjuk a problémás dolgokat. „A kutatásaink szerint a magnézium nem működik egyformán mindenkinél – figyelmeztetett Dr. Emily Tarleton, a Vermont Állami Egyetem egészségtudomány professzora. – Számos más tápanyag hiánya hozzájárulhat a szorongásos panaszokhoz, nem szabad, sőt veszélyes egyetlenegyet kiemelnünk, mintha az lenne mindenható.”

Lehetnek mellékhatásai a magnéziumnak?

Ha túl sokat várunk attól, hogy elkezdünk magnéziumot szedni vagy növelni a magnéziumot az étrendünkben, és nem történik a panaszainkban olyan mértékű változás, mint reméltük, a kudarcélmény sokat ronthat a depressziós vagy szorongásos tüneteken. 

Az is nagyon fontos, hogy mindig megbízható helyről szerezzük be a magnézium táplálékkiegészítőt, ellenőrzött forrásból. 

Ezektől eltekintve a magnézium alapvetően kevés mellékhatással rendelkezik. Így ha nem erre az egy tápanyagra akarunk feltenni mindent, mindenképp érdemes gyakrabban beiktatni az étrendünkbe magnéziumban gazdag fogásokat, hiszen a testünk számára valóban kulcsfontosságú ásványi anyag. 

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash