- Tápanyagokban gazdag és tele van vitaminokkal ez a színes levelű zöldség, amely hozzájárul a bélrendszer egészségéhez és az immunrendszer működéséhez.
- A zöld leveles zöldségnek számító mángold szárai változatosak lehetnek, a sárgától a narancssárgán és a rózsaszínen át a vörösig.
- Szép színein túl ez a gyakran figyelmen kívül hagyott, tápanyagokban gazdag zöldség valódi jótékony hatással van a bél- és az immunrendszerre. Lássuk, milyen előnyökkel bír még!
Természetesen nemcsak a nyár végén, hanem télen is megéri mángoldot fogyasztani, de tény, hogy aki szeretné felturbózni a vitaminraktárait az őszre és ezzel lehetőség szerint megelőzni a szezonális betegségeket, annak mindenképpen érdemes feltankolnia belőle és akár napi szinten fogyasztani a nyár utolsó hónapjában.
A mángold fogyasztásának előnyei
Tápérték tekintetében a mángold kiváló, sőt, különösen tápanyagtartalma tekintetében felülmúlja a többi zöld leveles zöldséget.
„A mángold rengeteg fitotápanyagot tartalmaz, különösen béta-karotint, luteint, betalainokat és apigenint” – magyarázza Alison Ellis, okleveles dietetikus. Ezek a növényi eredetű vegyületek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és antioxidánsként is működnek, késleltetve a sejtkárosodást a szabad gyökök semlegesítésével.
Ezenkívül a mángold több K-vitamint tartalmaz adagonként, mint más zöld leveles zöldségek, például a spenót vagy a kelkáposzta. „Egy csésze nyers mángold a napi ajánlott K-vitamin-mennyiség körülbelül 250%-át tartalmazza, ami támogatja a szív egészségét és a véralvadást. A mángold rostokban is gazdag, amelyek növelik a teltségérzetet azáltal, hogy megnövelik az étel térfogatát és lassítják az emésztést” – részletezi Kaitlin Hippley dietetikus.

Színes és ízletes mángoldok
Mire figyeljünk mángold vásárlásnál és hogyan tároljuk?
A mángold könnyen felismerhető élénk színű szárairól. Frissebb termésért válassz kemény szárú csokrokat, kerüld a barna foltos vagy hervadt levelűeket.
A mángoldot a többi leveles zöldséghez hasonlóan tárold. Hűtőszekrényben műanyag zacskóban vagy légmentesen záródó dobozban, nedves papírtörlővel körbetekerve, hogy friss maradjon. Általában egy hétig is eláll. Enyhén kesernyés íze ideális nyári salátákhoz, így akár napi szinten is könnyen beillesztheted az étrendedbe.
Ezek is érdekelhetnek egészségmegőrzés témában:
- Így edd a paradicsomot, ha el akarod kerülni a rákot
- A zöld vagy a piros színű paprika az egészségesebb?
- Ha csak egyetlen zöldséget vagy hajlandó megenni, akkor ez legyen az! – meghálálja az egészséged
Forrás: Marie Claire France. Fotók: Getty Images
Őrizd meg a nyár ízeit! Így tedd el a zöldségeket télire!
A nyári zöldség- és gyümölcskínálat rengeteg lehetőséget rejt magában, hogy isteni és egészséges ételeket készítsünk. A paradicsomból és paprikából készült ételeket nemcsak nyáron, de akár télen is élvezhetjük, ha előre készülünk a befőzési szezonra.