K-vitamin, az új anti-aging vitamin?

2020. december 04.
Lehetséges, hogy ez a kissé alábecsült és nem túl nagy népszerűségnek örvendő vitamin segíthet késleltetni az öregedés jeleit? Szépségbloggerünk, Peonilla most ennek járt utána.

Tény, hogy mostanában a ráncmegelőzés kapcsán a népszerű C-, B3- vagy épp az A-vitaminról (retinolról) hallunk a legtöbbet. A K-vitamin ellenben, amelyről röviden egy korábbi cikkben is olvashattatok itt, a Marie Claire oldalán, meglehetősen „új” hatóanyagnak számít a bőrápolás terén. Én is utoljára nagyjából a fiam születésekor foglalkoztam a K-vitaminnal, amit a kisbabák kapnak a véralvadási rendszerük fejletlensége miatt. De hogy ennek bármi köze lenne a bőr feszességéhez vagy a szem alatti karikákhoz? Sose gondoltam volna. A legújabb kutatások szerint pedig bizony van, úgyhogy egyáltalán nem lepődnék meg, ha egyre több K-vitaminos kozmetikummal találkoznánk a jövőben a boltok polcain.

Mi az a K-vitamin? 

A K-vitamin legfontosabb szerepe, hogy elősegíti a vérlemezkék tapadását, így hozzájárul a véralvadás normális lefolyásához. Ez a zsírban oldódó vitamin emellett a csontképző folyamatok megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlen: a D-vitaminnal egyetemben segít, hogy a fehérjék beépüljenek a csontokba. Mi több a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is lényegi szerepet játszik. Hiánya viszonylag ritkán lép fel, de ha igen, akkor olyan tünetei lehetnek, mint a vérzékenység, a gyakori orrvérzés, lassú sebgyógyulás vagy a fáradékonyság.

Kattints tovább!

Állatokon végzett kísérletek azt is bizonyítják, hogy a K-vitamin képes csökkenteni a gyulladást elősegítő citokin nevű proteinek képződését. Tehát a szervezetben fellépő gyulladásokra is jó hatással van. Sőt, más emberi és állati kísérletek kimutatták, hogy a külsőleg a bőrre felvitt K-vitamin támogatja a sebgyógyulást is, amit antioxidáns és véralvadást segítő szerepének tudnak be.

k vitamin anti aging

Mi a K-vitamin szerepe a bőrápolásban és a ráncmegelőzésben?

Mivel a K-vitamin a vérerek rugalmasságát és általánosságban az érrendszer egészségét is javítja, ezért számos öregedéssel járó tünetet is képes mérsékelni. Például a striák, visszerek, véraláfutásos zúzódások megjelenését, a szem alatti puffadást és karikákat, vagy más érrendszerrel kapcsolatba hozható problémákat. De ami a legszuperebb, hogy a kollagéntermelést és sebgyógyulást is gyorsítja, támogatja, aminek az eredménye az egészségtől ragyogó, rugalmas, fiatalos bőr. Kutatások szerint véd a környezeti ártalmaktól és az idő előtti öregedéstől. Érdekesség, hogy a szájon át bevitt K-vitamin a szervezet inzulinérzékenységét is fokozza, és segít fenntartani a megfelelő vércukorszintet. Mint tudjuk, a magas vércukorszint szintén hozzájárul a ráncok megjelenéséhez, sőt akár a pattanások kialakulásához is.

A K-vitamin segíthet az ekcémán is?

Külföldi orvosok szerint a gyulladáscsökkentő hatása miatt igen, akár segíthet az olyan igen népszerű bőrbetegségek gyógyításában is, mint az ekcéma vagy a pszoriázis. De ehhez még sokkal több kutatásra van szükség, hogy erről száz százalékban megbizonyosodjanak.

Én nagyon várom ezeket a jövőbeli kutatásokat, no meg, hogy vajon ez lesz-e a következő sztárhatóanyag, amiért megőrül majd a beautyvilág.

Fotó: Pexels