Nem is tudsz róla, mégis nap mint nap eszed! Egyáltalán mi az a tápióka? Mi történik a testeddel, ha gyakran eszed?

2025. augusztus 14.
 Egyre gyakrabban találkozunk a tápiókával, azonban nem sokat tudunk róla. Ismerd meg jobban te is: mutatjuk, mik a legfontosabb dolgok, amiket tudni érdemes. És azt is, hogyan hat a testünkre.
Fiatal nő villával a kezében
  • A tápiókával egyre többször találkozunk, de alig ismerjük.
  • Így hat az egészségre a tápióka.
  • Így érdemes fogyasztani a tápiókát.

Ha ittál már buborékteát, akkor biztosan találkoztál a tápiókával. Ezek a kis áttetsző vagy fekete gyöngyök a maniókagyökérből származnak. Egy Dél-Amerikában őshonos növényből, amelynek keményítője gluténmentes, így sokan használják búzahelyettesítőként.

Így készül a tápióka

A tápióka liszt, pehely vagy gyöngy formájában kapható. Előállítása egyszerű: a maniókagyökérből kinyerik a keményítős levet, elpárologtatják a vizet, majd a visszamaradt port feldolgozzák. A gyöngyök a legnépszerűbbek: főzés előtt áztatni vagy forralni kell, hogy megpuhuljanak és áttetszővé váljanak.

Maniókagyökér

A tápiókát maniókagyökérből készítik

A tápióka felhasználása

Felhasználása sokoldalú: lisztként gluténmentes kenyerekben, lepényekben vagy süteményekben, sűrítőként levesekhez, szószokhoz és persze desszertekhez használják, például pudinghoz, gyümölcsös édességekhez, buborékteához. Semleges íze miatt édes és sós ételekben is jól működik.

Így hat a tápióka az egészségre

A tápióka tápértéke szerény. Szinte tiszta keményítő, alig van benne fehérje, rost vagy vitamin, így inkább „üres” kalóriaforrás. Egy csészényi száraz gyöngy több mint 500 kalóriát tartalmaz. Előnye, hogy teljesen gabona- és gluténmentes, így speciális étrendekben hasznos, de a feldolgozás miatt a jótékony rezisztens keményítő mennyisége alacsony.

Fontos tudni, hogy a nyers, nem megfelelően feldolgozott manióka mérgező lehet, de a boltokban kapható tápióka biztonságos. Allergia ritkán fordul elő fogyasztásakor, latexérzékenyeknél viszont előfordulhat keresztreakció.

Összességében a tápióka nem szuperélelmiszer, de remek alapanyag lehet, ha gluténmentesen főzöl, vagy feldobnád a desszertjeidet egy kis egzotikus csavarral.

Forrás: Healthline, Fotók: Getty Images