- Van kockázata annak, ha zöldes, éretlen banánt eszünk?
- Miért lehet jobb a már érettebb, barnás héjú banán, mint a viszonylag éretlen?
- A dietetikus elmondta, milyen érettségű banánt a legjobb fogyasztanunk!
Ismerünk olyan embert, aki csak a még szinte zöld, teljesen hibátlan héjú banánt hajlandó megenni? A dietetikusnak van egy jó és egy rossz híre is számukra! Nem mindegy ugyanis, hogy milyen érettségű banánt választunk attól függően, milyen egészségügyi előnyöket akarunk kihasználni.
A banán érettségi foka többet számít, mint hinnénk
A banán az egyik legkedveltebb gyümölcs, hiszen gyors energiát ad, tele van káliummal, és gyakorlatilag bármikor ehetjük. De tudtuk, hogy ahogy érik, a tápanyagtartalma is átalakul?
A zöld banán több rezisztens keményítőt, a barna pedig több cukrot tartalmaz – vagyis attól függően, mire van szükségünk (pl. edzés előtti energia vagy vércukorszint-stabilizálás), érdemes más-más érettségi fokot választanunk.
6 fotó megtekintése
Milyen érett banán a legegészségesebb?
Milyen érett banán a legegészségesebb?
Fotó megosztása:
Zöld, éretlen banán
Ebben a szakaszban a banán kemény, nehezen hámozható, és magas rezisztens keményítőtartalommal, ugyanakkor alacsony cukorszinttel rendelkezik. Ez különösen jó inzulinrezisztenciában szenvedőknek.Hátrányai: A zöld banán lassan emésztődik, ami nehéz érzetet okozhat, így sportolóknak nem ajánlott közvetlenül edzés előtt. Azok, akik érzékenyek a rezisztens keményítőre, szintén puffadást tapasztalhatnak.
Fotó megosztása:
Félig érett banán
Előnyei: magas rosttartalom, alacsony cukortartalom. Különösen jó választás inzulinrezisztenciával élőknek, premenopauzában vagy menopauza után lévő nőknek.
Hátránya: Még enyhén kemény, és a zöldes íze sokak számára kevésbé vonzó – de cserébe elkerülhetjük a vércukor-ingadozást.
Fotó megosztása:
A klasszikus, élénksárga, érett banán
Előnyei: Ebben a fázisban a keményítő nagy része természetes cukorrá alakul, a vitamin- és antioxidánstartalom pedig eléri a csúcspontját.
Ideális azoknak, akik gyors energiára vágynak edzés előtt, szeretnék növelni a káliumbevitelüket (pl. magas vérnyomás esetén).
Hátránya: A cukortartalom már magasabb, így a vércukorproblémákkal küzdők inkább maradjanak a félig érett változatnál.
Fotó megosztása:
Érett, barna foltos banán
Előnyei: cukorban gazdag és rostban szegényebb, de gyors energiát ad és kíméletes az emésztéshez. Különösen jó választás azoknak, akiknek csökkent az étvágyuk, vagy gyors kalóriapótlásra van szükségük (pl. sportolóknak).
Hátránya: Magas cukortartalma miatt cukorbetegeknek nem ajánlott, és kevesebb benne a vitamin, mint az érett állapotban.
Fotó megosztása:
Túlérett banán
A túlérett banán a legédesebb és leglágyabb. Még mindig sok benne a kálium, miközben több antioxidánst tartalmaz, ami segíthet a sejtvédelemben.Hátránya: Rostban szegény, C-vitamin-tartalma alacsonyabb, és gyors vércukor-emelkedést okozhat. Nyersen fogyasztva kevésbé tápláló, mint a középső érettségi szintek.
Fotó megosztása:
Összegzés: minden banánnak megvan a maga ideje
Akár zölden, akár barnán szeretjük, a banán mindig jótékony, ha tudatosan választjuk meg az érettségét.
- Zölden segít az emésztésben és a vércukorszint-stabilizálásban.
- Sárgán ideális edzés előtti energialöketnek. De a banánszusi készítéséhez is ez az optimális érettségi fok!
- Barnán tökéletes természetes desszertnek vagy sütéshez. Készíthetünk belőle például kávés banánkenyeret!
Bármelyiket is választjuk, a banán továbbra is egészséges, sokoldalú és tápláló gyümölcs, ami akár a fogyásban is segíthet. Csak rajtunk múlik, melyik formájában hozza ki belőlünk a legtöbbet. Egy valamit azonban nem szabad elfelejtenünk: megmosnunk a héját, mielőtt meghámozzuk!
Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash, Getty Images