- Nem a legszexibb téma, de a testünk mindennap üzen nekünk a székletünkkel.
- Mit jelent az egészségünkkel kapcsolatban, ha rendszeresen ragacsos a székletünk?
- Pánikra nincs ok, de érdemes figyelnünk a székletünket, milyen állagú és színű!
Nem kell orvosnak lennünk ahhoz, hogy észrevegyük: az, amit látunk a vécében, sok mindent elárul arról, hogyan működik a szervezetünk. A táplálkozásunk, a vízfogyasztásunk, sőt, az emésztésünk állapotát is tükrözi a székletünk. De hogyan értelmezzük a jeleket?
Ha például a székletünk rendszeresen tapad a vécé falához, az nem csak annyit jelent, hogy dolga lesz a vécékefének, hanem a zsírfelszívódás zavarára is utalhat.
Mit jelent, ha a székletünk ragad, de egyébként normális?
Nem kell rögtön vészhelyzetre gondolnunk. Előfordulhat, hogy csak egyszeri eset, mert éppen valami olyat ettünk, amit nem szoktunk. De ha a probléma rendszeresen visszatér, érdemes figyelnünk az étrendünkre.
Mi okozza a ragadós székletet?
A gasztroenterológusok szerint az ok gyakran a túlzott zsírfogyasztás, amit a testünk nem tud megfelelően feldolgozni. Ennek neve: steatorrhea, vagyis zsír a székletben.
Van olyan eset is, amikor komolyabb bajt jelezhet, főleg, ha huzamos ideig fennáll: akár lisztérzékenységre vagy hasnyálmirigy-problémára is utalhat, de sokszor csupán egy nehezebb, zsírosabb étkezés áll a háttérben.
Tippünk:
- Növeljük a rostbevitelt (zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák)
- Igyunk elegendő vizet
- Csökkentsük a feldolgozott, olajos ételeket egy hétre, és figyeljük, mi változik
- Ha a helyzet nem javul, érdemes orvossal konzultálni!
Fekete, kátrányszerű széklet?
Bizonyos étrend-kiegészítők, például a vas vagy a savcsökkentők színezhetik feketére a székletet, ami teljesen ártalmatlan jelenség.
De ha fekete és ragacsos, az már jelezhet emésztőrendszeri vérzést, például fekélyt. Ha ez több napig fennáll, mindenképp forduljunk orvoshoz.
A pirosas széklet mindig aggasztó?

Bizonyos ételek – például a cékla – is okozhatja, ha vörös színű és ragadós a széklet
A vörös székletet okozhatja egyszerűen az, amit ettünk: cékla, paradicsom, vörös hús.
Viszont ha a széklet hígabb, élénkpiros, és vér(es)nek tűnik – különösen, ha gyengeséget, szédülést vagy hasi fájdalmat is érzünk –, azonnal orvosi vizsgálat szükséges.
Milyen az ideális széklet?
- A tökéletes széklet – bármennyire furcsán hangzik – sima, kolbászszerű, középbarnás színű és könnyen ürül. (Érdemes elolvasnunk, mi az a szellemszéklet!)
- Nem lebeg a víz tetején (ha igen, túl sok zsírt vagy rostot fogyasztunk), és nem túl sötét, nem is világos.
Ne pánikoljunk egyetlen furcsa vécélátogatás után. A széklet színe, állaga, formája napról napra változhat, attól függően, mit ettünk, mennyit ittunk vagy mennyit mozogtunk.
A lényeg, hogy figyeljük azt, hogy nálunk mi az átlagos, és ne az egyszeri előfordulását az ettől eltérőnek. Viszont ha tartós – napokig visszatérő – változást észlelünk, érdemes orvoshoz fordulnunk, hogy kiderítsék, mi áll a háttérben.
Forrás: Huffington Post Fotó: Unsplash/annie pm