3 székletforma, aminél kezdhetsz aggódni a gasztroenterológus szerint

2023. február 02.
A székletünk árulkodik az egészségünkről. Így ha az alábbi jeleket tapasztaljuk, jó, ha tudjuk, mit üzen a testünk. És mikor forduljunk azonnal az orvoshoz.
A székletünkből mindent megtudhatunk a bélrendszerünk egészségéről
  • Az úgynevezett Bristol-székletskála mutatja, melyik típusú széklet mit jelent az egészségünk szempontjából.
  • Gondolkoztunk már rajta, miért olyan kemény egyik héten, másik héten viszont egészen híg a székletünk?
  • A bélrendszerünk állapotáról mindent megtudhatunk a székletünkből, azt is, ha nagy baj van.

Ideje leküzdenünk a széklettel kapcsolatos szemérmességünket. Ez nem csak azért fontos, mert 40 éves kor felett öt évente vastagbélrák-szűrésre kellene járnia. (Ha a családban előfordult rosszindulatú polip vagy bélrák, még gyakrabban.) A székletünk ugyanis mindent elárul a testünk egészségéről és már azelőtt jelzi, ha baj van, hogy bármilyen más tünet megjelenne.

A Bristol-székletskála segítségével ellenőrizhetjük, milyen a székletünk. Ez alapján tudhatunk meg arról is többet, mi zajlik a testünkben és orvoshoz kell-e fordulnunk.

Nem jelent jót, ha kemény a székleted

A Bristol-székletskála hét típusba sorolja a székletet az állaga alapján. A skála különböző típusai ezt árulják el a bélrendszer állapotáról és egészségéről.

1. Különálló, mogyorószerű darabokból álló széklet

A kemény székletet nehéz kinyomni. Gyakori, hogy akár 45 percet is a fürdőszobában töltünk ilyenkor bármiféle produktum nélkül. „Erre mondjuk, hogy valakinek durva szorulása van” – mondta dr. Alyssa Parian, a Johns Hopkins Kórház gasztroenterológusa. A szorulásnak rengeteg oka lehet, a leggyakoribb az étrend. 

Legalább 1 liter tiszta vizet igyunk meg minden nap, együnk sok rostot (ami gyümölcsből, zöldségből és teljes értékű gabonából származik). „Ha csak húst, burgonyát és sajtot eszünk, jó eséllyel szorulásunk lesz” – mondta a gasztroenterológus. 

Okozhatnak szorulást különböző gyógyszerek is. Ez főleg a nyugtatóknál, altatóknál gyakori. Ezek a test és a belek kiszáradását okozhatják, lassítva a belek mozgékonyságát. 

Ha sem az étrendünk, sem gyógyszer nem indokolja a szorulást, és az állapot huzamosabb ideig fennáll, mindenképp forduljunk orvoshoz, mert végbélszűkület vagy tumor is okozhatja a problémát. 

Szülés után is előfordul, hogy a végbélizmok renyhesége miatt szorulás alakul ki. Ez a medencefenék izmainak gyógytornájával szerencsére visszafordítható állapot.

2. Formázott széklet, de darabos

Ahogy az első esetben, úgy itt is szorulásról beszélhetünk még. Bár már összeáll a széklet, ám még mindig kemény és apróbb darabok alkotják. A távozása fájdalommal, diszkomfortérzettel járhat és akár aranyeret vagy végbélrepedést is okozhat. 

Ha valakinek világéletében a második típusú volt a széklete, azt mondhatjuk a szakember szerint, hogy lassú a bélmozgása. Emiatt nem feltétlenül kell aggódni. Viszont a megfelelő mennyiségű folyadék és rost fogyasztása javíthat a helyzeten. 

Viszont ha valakinél hirtelen jelentkezik ez a szorulásos állapot és 10 nap múlva sem szűnik meg, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Ez a normális széklet

Nem egyetlen elfogadható állaga van a normális székletnek. Elég széles skálán mozog és az étrendtől, egyéni adottságoktól is függ, mi számít egészségesnek. A Bristol-székletskála szerint a 3-5-ös állapotok tekinthetők normálisnak.

Ha normális a székletünk, nem kell órákat a vécén ülve töltenünk

Ha normális a székletünk, nem kell órákat a vécén ülve töltenünk

3. Formázott, de repedésekkel a felszínén

Ez a normál bélműködés melletti széklet. Általában nem kell erősen nyomni, hogy távozni tudjon, nem jár fájdalommal. Amikor távozik, megkönnyebbülést és elégedettséget érzünk, mint amikor minden távozott belőlünk.

4. Formázott, lágy, puha széklet

Bár puhább, mint az előző, ám ez a széklet is normálisnak számít. Könnyen távozik az emberből, nem folyós, nem esik szét. A textúra és a forma nagyban függ az elfogyasztott rost mennyiségétől, attól, hogy mennyi vizet ittunk a nap folyamán. Sőt, még az is befolyásolhatja a székletünk állagát (a normális tartományon belül), mennyire volt zsíros az ennivalónk. „A zsírosabb étrend mellett általában lágyabb a széklet” – mondta az orvos.

5. Szilárd az eleje, puha a vége

Általában a stressz okozza, ha a székletünk állaga változó. De gyakori olyankor is, ha valami szokatlant ettünk, amit máskor nem, és az emésztésünknek nem esett jól. 

Ha azonban ez a lazább részeket tartalmazó széklet huzamosabb ideig fennáll, mindenképp célszerű orvoshoz fordulni. Aggodalomra valószínűleg nincs ok, bizonyos állapotoknál (például irritábilis bélszindróma esetén) ez még normálisnak számít, de utána kell járni, mi okozhatja. Laktózintolerancia, mesterséges édesítők vagy túl sok rágógumizás is állhat a hátterében. 

Amikor orvoshoz kell menni

A székletünk nem csak akkor jelez nagyobb problémát, amikor hasmenésünk van. Sőt, ha a hasmenés sokáig elhúzódik, akkor is baj van. A Bristol-székletskála 6. és 7. szintje az az állapot, amikor muszáj orvoshoz fordulni.

6. Habos széklet

A pudingszerű széklet nem jelent hasmenést, viszont egyáltalán nem tekinthető normálisnak, egészségesnek. Ha rendszeresen ilyen laza állagú a székletünk, a vitaminok és ásványi anyagok nem szívódnak fel elégségesen a testünkben, így hiánybetegségek alakulhatnak ki.

Azért kell orvoshoz fordulnunk, mert gyakori, hogy ételallergia vagy -intolerancia áll a hátterében. „A leggyakoribb a laktózintolerancia. De a diabéteszre szedett gyógyszerek is okozhatnak habos, laza állagú székletet. Illetve az antibiotikum kúra után is gyakori” – mondta a gasztroenterológus. 

Az antibiotikumok megváltoztatják a bélrendszer baktériumflóráját. Sok esetben megölik a jó baktérikumokat is, így a rossz baktériumok kerülnek többségbe, így további fertőzések alakulhatnak ki. De az orvos megvizsgálhatja azt is, hogy nem colitis ulcerosa vagy Crohn-betegség áll-e a habos széklet hátterében.

7. Vizes, folyós széklet

Ez a klasszikus hasmenés esete. Ha óránként akár többször is szaladnunk kell a vécére, a székletünk folyós több napon át, akár ki is száradhatunk. Nagyon fontos, hogy ilyenkor a szervezet számára létfontosságú elektrolitokat tartalmazó italokat fogyasszunk. 

Ha a hasmenés nem enyhül, nem múlik, mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy kivizsgálják az okokat és megfelelő kezelést javasoljon az orvosunk. 

Mindenkinek más az emésztése, más a széklete. Ha a normális tartományon belül maradunk, némi változás belefér, különösen ha valamilyen rendkívüli esemény történt az életünkben, mást ettünk, nagyobb stressz ért az életünkben, gyógyszert szedtünk. 

Bizonyos ételek, zöldségek is megváltoztathatják a széklet színét. (Tegye fel a kezét, aki nem kapott szívrohamot még soha életében a vécén, mikor előző nap céklát evett…)

Ha a széklet azonban látszólag ok nélkül megváltozik, a változás huzamosabb ideig fennáll, mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy kizárhassák a súlyosabb betegségeket és utánajárjunk, mi okozza a tüneteket.

Forrás: Women’s Health Fotó: Getty Images, Canva