A székletünket tekintve ez a meglepő jel bélrákra utalhat

2024. július 10.
Gyakran nem is tulajdonítunk különösebb jelentőséget a székletünk formájának, pedig akár bélrákra is utalhat az alakja. Milyen székletformánál kell gyanakodnunk és orvoshoz fordulnunk?
Széklet alakja bélrák tünete
  • Kevesen tudják, de ha a székletünk vékony, az a végbélrák jele is lehet.
  • Azért fontos ismernünk a ritkább tüneteket, mert a bélrák a fiatalabbak esetén gyakran ilyen nem tipikus tünetekkel jelentkezik.
  • Ha a szokásosnál vékonyabb formájú széklet mellé más tünetek is társulnak, mindenképp forduljunk orvoshoz.

A bélrákos esetek száma az 1990-es évek óta ugrásszerűen növekszik a fiatalabb – 40-50 évesnél fiatalabb – korosztályokban. Az okát egyelőre a szakemberek sem tudják pontosan, ám valószínűsítik, hogy az életmódbeli tényezők járulhatnak hozzá a fiatalok körében a bélrák növekedéséhez. 

Azért fontos tisztában lennünk a bélrák korai tüneteivel, mert a fiataloknál a betegség gyakran nem a tipikus tünetekkel jelentkezik először. Ahogy egy TikTok-felhasználó is felhívta rá a figyelmet, az lett gyanús neki, hogy a széklete sokkal vékonyabb formájú volt a szokásosnál. Amikor más tünetek – fogyás, hasmenés – is felbukkantak, csak akkor fordult orvoshoz. Ám ekkor már 4-es stádiumú végbélrákkal diagnosztizálták, ami azt jelenti, hogy a betegség áttétet képezett. 

@s1oux13

Diagnosed with stage 4 colon cancer at 28. These were my symptoms. #coloncancer #rectalcancer #symptoms #cancer #fyp #stage4

♬ original sound – Carolina Herrera

Ezért lehet a bélrák tünete a vékony széklet

Dr. Michael Cecchini a Yale Rák Központjának bélrákos esetekre specializálódott orvosa is megerősítette: „előfordul, hogy a végbélrákkal küzdő betegek széklete sokkal vékonyabb a normálisnál. Ceruzavékonyságú és -hosszúságú a széklet.”

Ez olyankor fordul elő, ha a tumor a végbél utolsó szakaszánál alakul ki, vagy teljes szakaszában beborítja a bél belsejét. Ezáltal beszűkül az út, amin végighalad a széklet.

Milyen az egészséges széklet?

Az egészséges széklet hosszú és olyan vastagságú, mint egy kolbász. Egy darabban távozik a végbélnyíláson, esetleg több kisebb darabban. „Akkor kell aggódnunk igazán, ha a vékony székletforma a korábbi székelési szokásainkhoz képest változást jelent” – mutatott rá Dr. Jeffrey Dueker gasztroenterológus. 

Bármilyen változás a korábbi székelési szokásainkhoz képest intő jel, ami persze nem mindig jelenti azt, hogy bélrák okozza a panaszainkat. 

A ceruza vékonyságú széklet nem tartozik a végbélrák gyakori tünetei közé, de ha ilyet tapasztalunk, célszerű orvoshoz fordulnunk. 

Forrás: Huffington Post, fotó: Getty Images, Unsplash