Fontos tudni: ezt árulja el a székleted formája az egészségedről

2024. május 30.
Kínos vagy nem kínos, muszáj beszélnünk a székletről, hiszen a vécékagylóba pottyanó végtermék formája és színe rengeteget elárulhat egészségünkről. Elmondjuk, mire érdemes figyelned!
Székletünk formájából nagyon sok mindent megtudhatunk egészségünkről – ebben segít a Bristol Stool Chart

Bár a téma kétségkívül nem túl gusztusos, nagyon fontos beszélnünk a székletünk állapotáról – leginkább annak színéről és formájáról. Ehhez a legelső és elengedhetetlen lépés, hogy mindenképpen fordítsunk figyelmet a székletünk „vizsgálatára”: vagyis ne siessünk annyira lehúzni a kiürített végterméket, hanem először alaposan nézzük meg, mi is pottyant a vécékagylóba. Szerencsére egyre szélesebb körben ismertek az orvosok által összeállított táblázatok, ahol tájékozódhatunk a széklet formájának és színének jelentéséről. Ha vetünk egy pillantást a vécébe, nagyon fontos információkat olvashatunk ki belőle nem csupán az emésztésünkről, de akár egész szervezetünk egészségi állapotáról is.

Milyen az ideális széklet formája?

Huszonöt évvel ezelőtt publikálták az úgynevezett Bristol-székletskálát, ami lefektette a tökéletes széklet kritériumait. Ez a lista hétféle széklettípust különböztet meg, amiket elsősorban formájuk és állaguk mentén osztályoz. Rögtön előrebocsátanánk a megnyugtató információt, hogy szerencsére nemcsak egyféle tökéletes széklet létezik, és hogy nem kell vonalzóval és körzővel bemérni az ideális formát, de tény, hogy elég pontosan leírható, hogy mi számít egészséges végterméknek. 

Ha a széklet kemény, kavicshoz hasonló kis golyócskákból áll, vagy ha különböző kidudorodó részekkel rendelkező kolbászka, az problémára utalhat. De ugyanúgy – és talán nyilvánvalóbb módon – nem egészséges a vizes, szilárd darabokat nem tartalmazó széklet és a puha, „egyenetlen” szélű széklet is. Az ideális széklet kolbász alakú és kis barázdákkal borított, vagy kígyóforma, sima felületű kaki.  Székletünk formájából nagyon sok mindent megtudhatunk egészségünkről – ebben segít a Bristol Stool ChartSzékletünk formájából nagyon sok mindent megtudhatunk egészségünkről – ebben segít a Bristol Stool Chart

Vitás tétel a puhább darabkákból álló széklet: ez sokak szerint már problémás lehet, míg más szakértők szerint rendben van, amíg nem túlságosan puha és krémes. Annyi biztos, hogy a „tökéletes” végtermék egy darabból áll és nincsenek benne dudorok vagy darabkák.

Miért fontos a székletünk formája?

Amint látható, viszonylag egyszerűen megállapíthatjuk, hogy székletünk formája megfelelő-e, de mégis mit kezdjünk ezzel az információval? A szakemberek szerint fontos látni, hogy teljesen normális, hogy székletünk formája időnként változik, épp ezért a vizsgálatnál mindenképpen figyelembe kell venni aktuális állapotunkat (például, hogy mennyire vagyunk éppen stresszesek), ahogyan természetesen azt is, hogy milyen ételeket fogyasztottunk a közelmúltban. 

Általánosságban elmondható, hogy leginkább a széklet változásaira érdemes odafigyelni – a hirtelen drasztikus változás ugyanis szervezetünk belső változásaira utalhat. A folyós, híg széklet például gyulladásra vagy más krónikus problémára utalhat, de természetesen múló vírusfertőzés is állhat mögötte. A kemény vagy puklis kaki általában szorulás eredménye – ez lehet teljesen ártalmatlan is, de előfordulhat az is, hogy daganat akadályozza a széklet útját a belekben.

A lényeg, hogy mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha hirtelen más formájú széklettel találjuk szemben magunkat, hiszen a széklet nagyon jó indikátora a bélrendszerünk és tágabb értelemben véve szervezetünk egészségének.

Forrás: Telegraph Fotó: Getty Images