Adott egy emberi szervezet, a biokémia törvényei, valamint az örökölt sajátosságok. És itt jövünk mi: a személyiségünk, az életmódunk, a hozzáállásunk. Mit ad ki a képlet? Mi az, amit az agyunk tesz hozzá az egészségünkhöz, és mit az immunrendszerünk? Az emésztésünkről még nem is beszéltünk… pedig mára mindenki ismeri a szót: mikrobiom.
Te mit viszel be a testedbe? És mit hozol ki belőle? Ha egészséges vagy, hogyan vigyázz magadra? Ha beteg lettél, milyen megoldásokat kínál az orvostudomány, és mit tégy te? Mikor lesz a tünetmentességből gyógyulás? Mitől függ, hogy így marad-e? Mi mindenen múlik mindez? Ha megérted, a magad részét félig meg is oldottad.
Miről lesz szó?
A daganatmegelőzés legfontosabb aspektusairól, életmód és táplálkozás bizonyított szerepű kockázatairól biztosan. Nézzünk a tünetek mögé, értelmezzük új szemlélettel a hízási hajlamot, a fáradékonyságot vagy éppen a puffadást! Mert a szűrés fontos része, de nem első lépése a prevenciónak – ahogy a közúti balesetmegelőzés sem áll meg az időszakonként elvégzett műszaki vizsgáztatásnál.
Mostantól kéthetente hat részen át Dr. Schwab Richárd fogja elmagyarázni nekünk az összefüggéseket – egy-egy partnerszakma képviselőjének segítségével. A riporter: Illés Attila, a HáziPatika újságíró-szerkesztője.

Az első részben gasztroenterológia és onkológia metszetét térképeztük fel dr. Borbényi Erika, a MIND Klinika főorvosának részvételével Soha többé kiújulást! – Az 5 kulcstényező címmel.
Hallgasd, nézd, olvasd a sorozatot a HáziPatikán!