Így csökkentheted a rák kockázatát: 7 életmódtipp szakértőktől

2024. április 03.
Azt eddig is tudtuk, hogy az életmódunk rengeteg mindent befolyásol. Egy kutatás szerint azonban ez a hét szokás a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti.
rákmegelőzés életmód
  • A kutatók azt vizsgálták, hogy a rákmegelőzési tippek valóban csökkentik-e a betegség kockázatát.
  • Azoknál az embereknél, akik a hét ajánlást a leginkább követték, alacsonyabb volt a rákos megbetegedések kockázata.
  • Az ajánlások között szerepel az egészséges testsúly fenntartása és a vörös hús fogyasztásának korlátozása.

A BMC Medicine című szakfolyóiratban 2023 novemberben közzétett tanulmány azt vizsgálta, hogy a Rákkutatási Világalap és az Amerikai Rákkutató Intézet által 2018-ban meghatározott rákmegelőzési ajánlások betartása valóban csökkenti-e a betegség kialakulásának kockázatát.

A hét ajánlás a következő volt:

  • Legyen egészséges tartományban a testsúlyunk
  • Mozogjunk többet
  • Táplálkozzunk jobban
  • Kerüljük a magas kalóriatartalmú ételeket és italokat
  • Korlátozzuk a vörös és feldolgozott hús fogyasztását
  • Korlátozzuk a cukrozott, édesített italok fogyasztását
  • Ne fogyasszunk alkoholt

A Newcastle-i Egyetem kutatói a 2006 és 2010 között gyűjtött, a UK Biobank tanulmányban részt vevő 94 778 felnőtt testtömegindexét, derékkörfogatát, valamint az étrendre és testmozgásra vonatkozó önbevallásukat vizsgálták, és minden egyes résztvevőnek hét pontból álló pontszámot adtak.

A résztvevők nulla pontot kaptak, ha nem tartottak be egy ajánlást, fél pontot, ha részben betartották, és egy pontot, ha teljesen betartották. Az átlagos pontszám 3,8 volt.

A kutatók ezután minden egyes alanyt addig követtek, amíg vagy rákot diagnosztizáltak náluk, vagy elhunytak, vagy amíg a nyomon követési időszak véget nem ért (ami Anglia és Wales esetében 2019 júliusában, Skócia esetében pedig 2015 októberében volt).

A kutatás szerint csökkentik a rák kockázatát

A résztvevők közül 7296-an lettek rákbetegek (leggyakrabban prosztata-, emlő- és vastagbélrák), azaz 8%-uknál alakult ki rák a nyomon követési időszak alatt.

A kutatók megállapították, hogy a magas pontszámot elérő – 4,5 és 7 pont közötti – résztvevőknél

16%-kal alacsonyabb volt az összes rákos megbetegedés kockázata,

mint a 3,5 pontnál alacsonyabb pontszámot elérőknél, és még a 3,75 és 4,25 pont közötti pontszámot elérő résztvevőknél is 8%-kal alacsonyabb volt az összes rákos megbetegedés kockázata.

Azt is megállapították, hogy a résztvevők pontszámának minden egypontos növekedése 7%-kal csökkentette az összes rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát, valamint 10%-kal alacsonyabb volt az emlőrák, 10%-kal alacsonyabb a vastagbélrák, és jelentősen csökkentette a vese-, nyelőcső-, petefészek-, máj- és epehólyagrák kockázatát is.

Az ajánlások betartása elősegíti az egészségesebb életmódot, ami összességében csökkenti a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát (Fotó: Canva)

Az ajánlások betartása elősegíti az egészségesebb életmódot, ami összességében csökkenti a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát (Fotó: Canva)

A tanulmány szerzői ugyanakkor elismerik, hogy tanulmányuk csupán megfigyelésen alapul, így nem bizonyítja, hogy az ajánlások betartása valóban csökkenti a rák kockázatát. További kutatásokra van szükség az egyes életmódbeli tényezők a rák kialakulásának kockázatára gyakorolt konkrét hatásainak vizsgálatához.

„Azonban az ajánlások betartása elősegíti az egészségesebb életmódot, ami összességében csökkenti a nem fertőző betegségek, köztük a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát – mondta a tanulmány társszerzője, Fiona Malcomson, a Newcastle-i Egyetem Humán Táplálkozáskutató Központjának munkatársa az Insidernek elmondta.

– Az egészséges testsúlyra vonatkozó ajánlás például arra az erős bizonyítékra épül, hogy a nagyobb testzsír többféleképpen is növeli a rák kockázatát, például a gyulladás elősegítése és az olyan hormonok, mint az ösztrogén felszabadulása révén.”

Így tartsuk be a rákmegelőző ajánlásokat

  • A Rákkutatási Világalap és az Amerikai Rákkutató Intézet azt ajánlja, hogy a rák megelőzése érdekében hetente legalább 150 percet legyünk fizikailag aktívak, és próbáljunk meg kevesebbet ülni.
  • Azt is javasolják, hogy egészséges, teljes értékű ételeket fogyasszunk: a teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek legyenek a napi étrend fő részei. Ugyanakkor kerüljük a gyorséttermeket és a feldolgozott élelmiszereket, és hetente legfeljebb három adag vörös húst fogyasszunk.
  • A rák megelőzése érdekében a legjobb, ha egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt, és főleg vizet iszunk.
  • Két további ajánlást tettek a rák megelőzésére, amelyeket a tanulmányban nem alkalmaztak, mivel nem állt rendelkezésre elegendő adat: Az anyák lehetőség szerint szoptassák csecsemőiket. A rák elleni védelem érdekében étkezéseinkből nyerjük a tápanyagokat, ne pedig étrend-kiegészítőkkel.
  • Azt is javasolják, hogy ne dohányozzunk, és kerüljük a túlzott napozást a bőrrák (melanóma) kockázatának csökkentése érdekében.

„A rák és más nem fertőző betegségek kockázatának csökkentése érdekében törekednünk kell arra, hogy a fenti ajánlások közül minél többet kövessünk – mondta Malcomson.

– Ugyanakkor minden változtatás pozitív hatással lesz a rákkockázat csökkentésére.

Például ha növeljük a napi gyümölcs- és zöldségfogyasztásunkat, az már fél ponttal növeli a pontszámunkat.”

Forrás: Business Insider Fotó: Canva