- A rák egy összetett betegség, amely évente több millió embert érint. Bizonyos életmódbeli szokások segíthetnek csökkenteni a kockázatot.
- Egyetlen étel vagy étrend sem előzi meg a rákot: a legfontosabb az általános étkezési szokások.
- Mozogj eleget, tartsd fenn az egészséges testsúlyodat, korlátozd az alkoholfogyasztást, és járj rendszeresen szűrővizsgálatokra.
A jó hír az, hogy a rákmegelőzés terén sok minden befolyásolható. „Az új rákos megbetegedések egyötöde egészségtelen táplálkozással, fizikai inaktivitással, elhízással vagy túlsúlyossággal, illetve más életmódbeli tényezőkkel függ össze” – mondja Laura Makaroff, az Amerikai Rákellenes Társaság rákmegelőzésért felelős alelnöke.
A probléma az, hogy túl sok tévhit kering a rák megelőzésével kapcsolatban, hogy nehéz lehet azokra a szokásokra összpontosítani, amelyek valóban változást hoznak. Szerencsére Makaroff elárulta, hogy mire kellene igazán figyelnünk – és mit kellene magunk mögött hagynunk, ha szeretnénk elkerülni a rákot.
Tévhitek: 5 dolog, ami valójában nem előzi meg a rákot
1. mítosz: Az egyes ételek (vagy diéták) megelőzhetik a rákot
Valóság: Az egészséges étkezési szokások a legfontosabbak
A közösségi média azt a látszatot keltheti, mintha lenne egy varázsszer az egészség és a rák megelőzésére. De ez nem így van. „Valójában az étkezési szokásokról van szó, nem egy adott ételről vagy étrendről” – mondja Makaroff. „A magas tápanyagtartalmú ételek táplálják a szervezetet, és segítenek az egészséges testsúly megtartásában” – mondja. Ezek közé tartozik számos növényi alapú élelmiszer, például különféle gyümölcsök és zöldségek, valamint rostban gazdag hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék.
2. mítosz: Speciális edzésprogramra van szükség a rák megelőzéséhez
Valóság: A testmozgás segít csökkenteni a rák kockázatát
Nagyszerű dolog edzőterembe járni vagy kimenni futni, de ha ez túl nagy megterhelésnek tűnik számodra (vagy egyáltalán nem élvezetes), tudd, hogy a lazább testmozgással is elkerülheted a rákot. A kutatások azt sugallják, hogy azoknál az embereknél, akik könnyű intenzitású fizikai aktivitást végeznek – laza séta, házimunka, ügyintézés –, alacsonyabb a rák kockázata.
3. mítosz: Az elhízás összefügg a rákkal, a túlsúly nem
Valóság: A túlsúlyról kimutatták, hogy növeli a rák kockázatát is
A túlzott testzsír 13 különböző ráktípussal hozható összefüggésbe, beleértve a méhnyálkahártya-, nyelőcső-, máj-, vese-, hasnyálmirigy-, vastagbél- és végbélrákot. „Az egészséges testsúly fenntartása az egész életen át segíthet elkerülni más krónikus betegségeket és megelőzni a rákot.”
4. mítosz: A mértékletes alkoholfogyasztás megelőzi a rákot
Valóság: Bármilyen mennyiségű alkohol növelheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.
Jó lenne, ha egy pohár vörösbor rákellenes ital lenne, de sajnos a kutatások nem vezettek eredményre. „Mindenféle alkoholos ital növelheti a rák kockázatát” – mondja Makaroff. Valójában a mérsékelt alkoholfogyasztás sem mondható jó ötletnek, a rendszeres ivás pedig egyértelműen súlyosan károsítja az egészségünket.

Egy szomorú nő a kanapén ül, előtte egy pohár borral és egy borosüveg az asztalon
5. mítosz: A rákszűrések csak a rákot mutatják ki
Valóság: Néhány rákszűrési teszt megelőzi a rákot
A rákszűrés a rákmegelőzési terv fontos eleme. Példa erre: a kolonoszkópia. A kolonoszkópiák polipokat (olyan kinövéseket, amelyek bizonyos esetekben rákká válhatnak) keresnek, és ezeket a polipokat a beavatkozással egy időben el lehet távolítani. „Ez megelőzheti a rákot” – mondja Makaroff.
Forrás: Eating Well, Fotók: Getty Images