Ennek a vitaminnak a túlzott fogyasztása rákot okozhat egy friss kutatás szerint

2025. november 28.
Azért szedtünk vitaminokat, hogy egészségesebbek legyünk, így elképzelhetetlennek tűnik az, hogy egy vitamin épp az ellenkezőjét váltsa ki, pedig egy friss kutatásból pont az derült ki, hogy az egyik vitamin túlzott fogyasztása rákot okozhat. Mutatjuk, melyik!
Egy sárga pólós nő rózsaszínű vitamint vesz be egy pohár vízzel
  • Egy új tanulmány szerint a túl sok vagy esetleg túl kevés A-vitamin növelheti a rák kockázatát.
  • Fogyassz inkább A-vitaminban gazdag élelmiszereket, mint a piros kaliforniai paprika, az édesburgonya és a tojás.
  • De mielőtt A-vitamin-kiegészítőt szednél, beszélj róla a háziorvosoddal!

Az A-vitamin elengedhetetlen az egészséges látás, az erős immunrendszer és a ragyogó bőr fenntartásához és a hiánya súlyos panaszokkal jár. Vannak olyan karotinoidok is, amelyek A-provitamin aktivitással rendelkeznek – ami azt jelenti, hogy a szervezetben A-vitaminná alakulnak.

 Az A-vitamin antioxidánsként működik, csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladást. Ezenkívül bizonyítékok vannak arra is, hogy az A-vitamin szerepet játszik a rák megelőzésében. De mennyi az elég? És lehet-e a túl sok, ami viszont rákot okozhat?

A kutatók is kíváncsiak voltak erre, ezért egy kórházban vizsgálatot végeztek vietnami résztvevőkkel. Eredményeiket a Nutrients című folyóiratban tették közzé. Nézzük meg, mit találtak!

Hogyan készült a tanulmány?

A kutatók négy nagyobb vietnami egyetemi kórházból toboroztak résztvevőket. Két csoportra osztották a résztvevőket. Az egyik csoportot több mint 3700 rákos beteg alkotta, a másikat közel 3000 kontrollcsoportba tartozó beteg alkotta, akik nem voltak rákosak, de más okból kerültek kórházba. A rákos csoportba nyelőcső-, gyomor-, vastagbél-, végbél-, tüdő-, emlő- és egyéb rákos megbetegedésekben szenvedő betegek tartoztak. 

Mit talált ez a tanulmány az A-vitaminnal kapcsolatban?

  • Mind a legalacsonyabb, mind a legmagasabb A-vitamin-bevitel összefüggésben állt a rák kockázatának növekedésével. A referencia A-vitamin-bevitel 85,3-104 mcg/nap vol, ez a referenciaérték a kontrollcsoport átlagos bevitelét jelöli, amelynek nem volt rákos megbetegedése. 
  • Az A-vitaminhoz leginkább kapcsolódó rákos megbetegedések a nyelőcső-, az emlő-, a végbél– és a gyomorrák voltak.
  • Ennek a tanulmánynak számos korlátja van, kezdve az ételfogyasztási szokásokkal és az etnikummal, így nem számít kizárólagos bizonyítéknak.
Sárga vitaminok szóródtak ki a barna üvegből

Sárga vitaminok szóródtak ki a barna üvegből

Milyen A-vitaminban gazdag ételeket lehet fogyasztani?

A-vitaminban gazdag ételek közé tartozik:

  • sárgarépa
  • sütőtök
  • édesburgonya
  • spenót
  • tonhal
  • marhamáj

Természetesen az A-vitamin nem az egyetlen fontos tápanyag a rák megelőzésében, és az étrend sem az egyetlen terület, amelyre figyelmet kell fordítani. És mivel a rákos megbetegedések aránya emelkedik, beleértve a fiatalokat is, sose késő a megelőzési stratégiák elkezdésének! 

Forrás: Eating Well, Fotók: Getty Images

Ajánlott videó