- Egy új tanulmány szerint a túl sok vagy esetleg túl kevés A-vitamin növelheti a rák kockázatát.
- Fogyassz inkább A-vitaminban gazdag élelmiszereket, mint a piros kaliforniai paprika, az édesburgonya és a tojás.
- De mielőtt A-vitamin-kiegészítőt szednél, beszélj róla a háziorvosoddal!
Az A-vitamin elengedhetetlen az egészséges látás, az erős immunrendszer és a ragyogó bőr fenntartásához és a hiánya súlyos panaszokkal jár. Vannak olyan karotinoidok is, amelyek A-provitamin aktivitással rendelkeznek – ami azt jelenti, hogy a szervezetben A-vitaminná alakulnak.
Az A-vitamin antioxidánsként működik, csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladást. Ezenkívül bizonyítékok vannak arra is, hogy az A-vitamin szerepet játszik a rák megelőzésében. De mennyi az elég? És lehet-e a túl sok, ami viszont rákot okozhat?
A kutatók is kíváncsiak voltak erre, ezért egy kórházban vizsgálatot végeztek vietnami résztvevőkkel. Eredményeiket a Nutrients című folyóiratban tették közzé. Nézzük meg, mit találtak!
Hogyan készült a tanulmány?
A kutatók négy nagyobb vietnami egyetemi kórházból toboroztak résztvevőket. Két csoportra osztották a résztvevőket. Az egyik csoportot több mint 3700 rákos beteg alkotta, a másikat közel 3000 kontrollcsoportba tartozó beteg alkotta, akik nem voltak rákosak, de más okból kerültek kórházba. A rákos csoportba nyelőcső-, gyomor-, vastagbél-, végbél-, tüdő-, emlő- és egyéb rákos megbetegedésekben szenvedő betegek tartoztak.
Mit talált ez a tanulmány az A-vitaminnal kapcsolatban?
- Mind a legalacsonyabb, mind a legmagasabb A-vitamin-bevitel összefüggésben állt a rák kockázatának növekedésével. A referencia A-vitamin-bevitel 85,3-104 mcg/nap vol, ez a referenciaérték a kontrollcsoport átlagos bevitelét jelöli, amelynek nem volt rákos megbetegedése.
- Az A-vitaminhoz leginkább kapcsolódó rákos megbetegedések a nyelőcső-, az emlő-, a végbél– és a gyomorrák voltak.
- Ennek a tanulmánynak számos korlátja van, kezdve az ételfogyasztási szokásokkal és az etnikummal, így nem számít kizárólagos bizonyítéknak.

Sárga vitaminok szóródtak ki a barna üvegből
Milyen A-vitaminban gazdag ételeket lehet fogyasztani?
A-vitaminban gazdag ételek közé tartozik:
- sárgarépa
- sütőtök
- édesburgonya
- spenót
- tonhal
- marhamáj
Természetesen az A-vitamin nem az egyetlen fontos tápanyag a rák megelőzésében, és az étrend sem az egyetlen terület, amelyre figyelmet kell fordítani. És mivel a rákos megbetegedések aránya emelkedik, beleértve a fiatalokat is, sose késő a megelőzési stratégiák elkezdésének!
Forrás: Eating Well, Fotók: Getty Images