Nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Ez az időpont jobb emésztést, nyugodtabb alvást és több energiát eredményez

2025. december 02.
Télen nemcsak az számít, mit eszünk, hanem az is, mikor. A kutatások szerint a korábbi vacsora jobb emésztést, nyugodtabb alvást és több energiát eredményez a hideg hónapokban.
  • Kutatások szerint egyáltalán nem mindegy, hogy mikor vacsorázunk a téli időszakban.
  • Ha nagyon későn vacsorázunk, a szervezetnek éjszaka is az emésztéssel kell küzdenie.
  • De akkor mikor lenne ideális vacsorázni?

Ahogy megérkezik a téli időszámítás, a nappalok rövidülnek, a sötétség pedig már munkaidő előtt ránk telepszik. Nem csoda, hogy ilyenkor lassabbnak, fáradtabbnak érezzük magunkat – és gyakran későbbre csúszik a vacsora is. A szakértők szerint azonban érdemes lenne épp ellenkezőleg cselekedni: kutatások szerint a téli hónapokban a korábbi étkezés tehetne nagyon jót a testünknek és a közérzetünknek.

A korai vacsora így hat a testünkre

Nem csak az számít, mit eszünk, hanem az is, mikor. A szervezetünk a 24 órás belső órája, az úgynevezett cirkadián ritmus alapján működik, amely szabályozza az alvást, az emésztést és a hormontermelést. A fény–sötétség váltakozása adja ennek az alapját: ahogy kint sötétedik, az anyagcsere is lassul. Ha nagyon későn vacsorázunk, a szervezetnek éjszaka is az emésztéssel kell küzdenie, ahelyett, hogy pihenne.

Egy család gyertyákkal ül otthon a sötétben és pizzát eszik

Ahogy kint sötétedik, az anyagcsere is lassul

Mit mutatnak a kutatások?

Több vizsgálat is alátámasztja, hogy a vacsora időpontja komolyan befolyásolja az anyagcserét. A The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2020-as kutatása szerint azok a felnőttek, akik este 22 órakor vacsoráztak:

Egy 2024 novemberében megjelent, 29 tanulmányt összefoglaló JAMA Network Open metaanalízis pedig arra jutott, hogy:

  • a korábbi étkezési időablak,
  • illetve az, ha a napi kalóriák nagyobb részét napközben visszük be,

nemcsak nagyobb fogyást eredményez, hanem javítja a vérnyomást és a vércukorszintet is.

Mikor vacsorázzunk télen?

A kutatók többsége ugyanarra jutott, hogy a legideálisabb vacsoraidő nagyjából 18 óra körül van, vagyis legalább 3–4 órával lefekvés előtt. Ez elég időt ad az emésztésnek beindulni, mielőtt a szervezet átvált az éjszakai regenerációra.

Mit nyerhetünk vele?

  • pihentetőbb alvást
  • könnyebb emésztést, kevesebb puffadást
  • stabilabb vércukorszintet
  • több energiát napközben
  • hosszú távon könnyebb testsúlyszabályozást.

Forrás: Marie Claire France  Fotó: Getty Images

A videó AI-alapú programmal készült.

Ajánlott videó