Hogy is van ez? Hánykor ehetünk utoljára a nap végén?

2021. szeptember 26.
Ha rendszeresen olyankor eszünk este utoljára, amikor későt mutat az óra, kedvezőtlenül alakulhat az emésztés folyamata, rossz fényt vethet az éjszakai alvásra, sőt a testsúlyunkat is befolyásolhatja – nem kimondottan jó irányba.

A legtöbbünkben ott bújkál a kisördög, aki mindig éjnek évadján éhezik meg, és addig nem hagy nyugodni, amíg pár falathoz nem jut – hiába tudjuk az eszünkkel, hogy nem kellene és hogy nem tesz jót, újra és újra sikerül csőbe húznia. Abban, hogy ez így van, nagy szerepe lehet annak, hogy az éjszakai evés rendkívül jó érzéssel tölt el, megvannak azonban a hátulütői is – ráadásul nem is kevés! Na de akkor mégis, hány órakor vacsorázzunk, hogy ne váljunk saját magunk ellenségévé?

Hogy is van ez? Hánykor ehetünk utoljára a nap végén?

Olykor belefér, de rendszeresen veszélyes

Ha a kelleténél később eszünk este, az rémálmokhoz vezethet, de minimum megnehezíti a pihentető alvást, lassítja az emésztést és hosszú távon a hízáshoz is hozzájárul, szervezetünk ugyanis nem elégeti az így bejuttatott kalóriákat, hanem zsír formájában raktározza. Ahogy Bethany Doerfler, a Northwestern Medicine dietetikusa javasolja, érdemes előre elterveznünk az étkezéseket, és egy bizonyos időponton túl nemet mondani az evésre, akármennyire is csábító a lehetőség.

„Hiába nincs kőbe vésett napirendünk, érdemes minden nap előre eltervezni a reggeli, az ebéd, a vacsora, valamint a tízórai és az uzsonna időpontját még akkor is, ha kaotikusabbak már nem is lehetnének a hétköznapok” – javasolja a táplálkozástudományi szakértő, aki szerint ez a módszer megóv attól, hogy össze-vissza együnk és sok felesleges kalóriát vegyünk magunkhoz nap mint nap. Hozzáteszi, hogy azzal nincs semmi gond, ha olykor késő este harapunk valamit, ami lényeges, hogy ne csináljunk rendszert az esti evésből. 

Rosszkor eszünk rosszat

„Minél korábban ejtjük meg a vacsorát, annál jobb” – foglalja össze lényegretörően Doerfler, aki a hozzá forduló klienseknek is azt mondja, hogy az este 7-7:30 körüli időpontot tartja leginkább alkalmasnak a vacsora elfogyasztására. A legjobb, ha a nap utolsó étkezése és a következő nap első evése között el tud telni 12-13 óra, vagyis ha este 7 órakor vacsorázunk, másnap nem lenne ideális 7-8 óránál korábban reggelizni. Fontos szempont az is, hogy a nap utolsó étkezése és a lefekvés időpontja között elteljen körülbelül 2-3 óra. 

Az éjszakai evés nagy veszélye, hogy a nap végére általában mindannyian elveszítjük az önkontrollunkat, kevésbé vagyunk tudatosak és visszafogottak. Növeli ennek kockázatát, ha nagy társaságban ülünk asztalhoz, illetve ha tévénézés közben vagy a közösségi média posztokat böngészve látunk hozzá a falatozáshoz. Rontja az esélyeinket az is, hogy este még kevésbé figyelünk oda arra, ami a tányérunkon végzi, így jóval gyakoribb, hogy este hizlaló és egészségtelen ételeket eszünk. „Nem nagyon tudom elképzelni, hogy bárki is tofusalátát kívánna kicsivel éjfél előtt…” – teszi hozzá a szakértő.

Hogy is van ez? Hánykor ehetünk utoljára a nap végén?

A mikort már tudjuk, jöhet a mit!

A hozzáértő szerint egyáltalán nem biztos, hogy ilyenkor igazi éhségérzetet érzünk, sokkal valószínűbb, hogy unalomból vagy felfokozott érzelmi indíttatásból – ami lehet mind pozitív, mind negatív – kívánjuk meg az ételeket, amiket jobb lenne érintetlenül hagyni. Ha nem sokkal a vacsora után ágyba bújunk, az jelentősen lassabbá teszi az emésztést és gyomorrontáshoz, savtúltengéshez, illetve refluxhoz is vezethet. 

Ráadásul a túl későn – egész pontosan este 8 óra után – fogyasztott ételek az alvás minőségét is jelentősen ronthatják és csökkenthetik a mennyiségét. Tovább rontja a helyzetet, ha este 7-8 után nemcsak eszünk, hanem alkoholos vagy koffeinnel készült italokat is fogyasztunk. Ha semmiképp sem tudjuk megállni, hogy este későn együnk, válasszunk az alábbi könnyedebb fogások közül:

  • Sovány sajt krékerrel
  • Egy zárt ökölnyi, olajos magvakból álló mix
  • Görög joghurt és chiamag
  • Csicseriborsó
  • Pattogatott kukorica vaj- és sómentesen
  • Vékonyan felszelt alma egy kis mogyoróvajjal

Fontos, hogy kerüljük az agyoncukrozott, többszörösen feldolgozott ételeket, mivel ezek fogyasztását követően magasba szökhet a vércukor szintje. Szerencsésebb nemet mondani a zsíros, olajban sült fogásokra, akárcsak a túlzottan fűszeres, magasabb savtartalmú ennivalókra. Ha mindenáron ennünk kell, ne habzsoljunk: szánjunk elég időt az evésre és élvezzük ki az ízeket, illatokat, textúrákat!

Forrás: Via

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?