Öt órai vacsi: tényleg fogyunk, ha extra korán vacsorázunk?

2022. október 09.
Egy friss kutatás eredményei szerint ha kora este eszünk utoljára egy nap, azzal fogyhatunk, emellett segít az egészséges táplálkozási szokások megtartásában is.

Nincs is jobb annál, mint a kimerítő, stresszes munkanap után hazamenni, leülni az asztalhoz, és csak enni, enni, enni a kedvenc ételünket, ami meleg és ellazít. A legtöbb embernek ez az álma nagyjából este hét órára válhat valóra legkorábban, ám a legfrissebb kutatások szerint ez már kicsit késő ahhoz, hogy egészségesnek nevezhessük a vacsorát, főleg, ha még fogyni is szeretnénk. 

A Harvard Egyetem tudósai által készített tanulmány szerint délután 5 óra – azaz a munkaidő vége – lenne az ideális időpont a vacsorára

vacsora-5-ora-fogyas

Ha öt órakor vacsorázunk, a kutatás szerint nem nassolunk délután

A Harvard tudósai szerint azért az öt óra a legjobb időpont a vacsorázásra, mert ez illeszkedik legjobban egy átlagember anyagcseréjének működéséhez. Ha ötkor eszünk utoljára a nap folyamán, akkor nem nassolunk és nem törnek ránk éhségrohamok kora délután sem. 

A tanulmányból az is kiderült, hogy akik később ettek vacsorát, mint délután 5 óra, lassabban égették el a kalóriákat, mivel ahogy egyre jobban beérünk az estébe, egyre jobban lassul az anyagcserénk. Ez azt is jelenti, hogy az étel sokkal tovább marad a szervezetünkben, így kedvez a zsír elraktározásának – annak elégetése helyett.

Forrás: Mirror Fotó: Getty Images

Olvass tovább!