A legfinomabb vegán kókuszos süti

2017. október 08.
Mentes, egészséges, és persze isteni! Békefi Dóra, a nemsüti vega konyha megálmodója izgalmas recepteket ajánl nektek ezentúl minden hétvégén. Most a kókusz került a kezei közé!

Vegán kókuszos kevert süti

Egy nagyon egyszerű és finom tészta, ami tejtermék és tojás nélkül készül. Többféleképpen is elkészíthetjük: dobálhatunk bele diót, mogyorót, csokoládét, vagy akár gyümölcsöt, ki mit szeret a kókuszos ízhez társítani. Sőt, az arányok megtartása mellett variálhatjuk a hozzávalókat, attól függően, éppen mit találunk otthon. Most is így tettem, kétféle lisztet használtam darált mandulával keverve lisztként, víz helyett pedig egy maradék smootieból adtam hozzá pár evőkanállal a keverékhez. A kókuszvirágcukor helyett használhatunk például nádcukrot. A legfontosabb összetevője a tésztának szerintem a kókuszkrém, ezt nem cseréltem még fel mással. Többféle termék is kapható ezen a néven, viszont itt a kemény, tömbös változatra van szükségünk (pl. ITT!)

Hozzávalók:

1,5 csésze liszt
¾ csésze kókuszvirágcukor
1 csomag bio sütőpor
1 teáskanál só
1/3 csésze kókuszkrém
2 evőkanál citruslé
¾ csésze növényi tej (mandulát vagy rizstejet szoktam használni)
2 evőkanál víz
1 rúd vanília
hozzáadhatjuk a felhasznált citrusgyümölcs lereszelt héját is

Elkészítés:

Ha muffinformában készítjük, kb. tíz darab lesz ebből a mennyiségből.

Melegítsük elő a sütőt, légkeverésen 180 C-ra, az összes hozzávalót mérjük ki és tegyük a robotgépbe, majd keverjük simára. Kanalazzuk a kiolajozott vagy papírral bélelt formákba a tésztát. Ezúttal mini almákat dugdostam a sütibe. Kb. húsz percen át süssük, de ajánlott tűpróbát végezni. Ilyenkor jöhet jól a hústű még egy vegán háztartásban is.

Dóra

Fotó: Békefi Dóra Portré: Bodnár Zsófia