Kevés olyan étterem van Budapest főbb nevezetességei környékén, amely ne lenne magas árakon silány minőségű fogásokat nyújtó turista csapda, a Lánchíd utcában azonban egyre több hely dönti meg ezt a sztereotípiát. Bemutatjuk a Zonát, az éttermet, amely skandináv ízlésességével és fine dining szintű bisztró konyhájával kiérdemelte a Marie Claire pluszt.
Vidéki gasztronómiai tanulmányútjaim során elég sok vendéglátó egység tulajdonosától tapasztaltam dacos elzárkózást a fine dining konyhától, degradálva az adagok minimalizálását és az ezzel azonosított sznobizmust, így nem meglepő, hogy jóval kevesebb haute cuisine-t is találunk a kisvárosokban. A street food és óriási bécsi szelet természetesen ugyanolyan élvezetes, ahogy a nagymama utánozhatatlan házi kosztja is, de aki nyitni szeretne a modern gasztronómia felé, meleg szívvel ajánljuk a Zona újragondolt, magyaros menükínálatát.
Ismét ebédidőben érkeztem a helyre a legjobb barátommal, aki kritikus partnerem, legyen szó Budapest legjobb kávéja vagy étterme felfedezéséről és teszteléséről. A skandináv enteriőr, a halk jazz, a pesti oldal otthonos látványa és a esztétikusan tálalt fogasfilé meggyőzött minket arról, hogy a Zonát mindenkinek legalább egyszer ki kell próbálnia! Legalábbis annak biztosan, aki szereti a séfekről szóló filmeket és akárcsak én, mindig is megkóstolta volna azokat a precízen elkészített falatokat.
További képekért kattints a galériára!
Fontosnak tartom annak a tévhitnek a cáfolását, miszerint egy fine dining menü után az ember éhes maradna. A szemünk láttára tálalt zöldborsókrémleves, pecsenyekacsa és ehető virággal díszített desszertek után épphogy maradt hely az ugyancsak kiváló minőségű kávénak.
Mikor: Minden hónap első szerdáján, amikor élőzenés jazz szól a vacsoránk aláfestő zenéjeként, egyébként minden nap nyitva vannak 10:00-00:00-ig.
Kiknek ajánljuk: Randizó pároknak romantikus vacsorához, baráti összejövetelekhez, kisebb társaságoknak üzleti ebédekhez, tehát szinte minden olyan alkalomhoz, amelyhez az „ékszerdoboz panoráma” passzol.
Árfekvés: A magasabb árak mellett fontos érv az, hogy egy fine dining fogás alapanyagait nem találjuk meg a sarki abc polcain, így amit eszünk, előfordulhat, hogy több ezer kilométert utazott a tényárunkra. A lokációhoz és a minőséghez képest ugyanakkor korrekt árnak gondolom a 3600 Ft-os 3 fogásos ebédmenüt, amely hétköznaponként 12:00-14:30-ig érhető el.
Marie Claire plusz: A magyaros fogások ötletes újragondolása és az ízléses környezet, amelynek köszönhetően valahogy négy órán át a Zonában ragadtunk.
Szöveg és képek: Bodnár Zsófi