Fűszeres-csípős gombapörkölt spagettivel

2017. október 26.
Vegetáriánus klasszikus egy kis csavarral az ősz gasztrokincseiből, azaz fűszeres-csípős gombapörkölt a héten Füge Kata konyhájából.

A rántott sajt mellett méltatlanul mellőzött vegetáriánus hungarikum a gombapörkölt. A piacokon épp elérhető sokféle gombából készíthető, ráadásul a klasszikus pirospaprikás fűszerezésen is lehet csavarni: ízlés szerinti mennyiségben adhatunk a hagymás alaphoz tört chilit, esetleg indiai vagy akár arab fűszereket is. Ne hagyjuk ki a kurkumát, hiszen ősszel kifejezetten hasznos sokat fogyasztani belőle, mivel számos más pozitív élettani hatása mellet immunerősítő és gyulladásgátló egyben. A gombapörköltet sokan tejfölösen készítik, de anélkül tálalva laktózmentes, vegán ételt kapunk.

Fűszeres gombapörkölt
(2 főre)

200 gramm spagetti
2 ek olívaolaj
1 közepes fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
1 ek pirospaprika
1 tk kurkuma
1 csipet őrölt chili
500 gramm laskagomba
só, bors
tálaláshoz néhány kanál tejföl és friss petrezselyem

Egy nagy lábosban vizet forralunk, sózzuk, majd a spagettit a csomagoláson jelzett idő alatt kifőzzük.

A hagymát felaprítjuk, és alacsony lángra tett teflonserpenyőben 2 evőkanál olajon párolni kezdjük. Sózzuk. Amíg fő, felaprítjuk a hagymát és átmossuk majd felszeleteljük a gombát. Kb. 10 perc után a hagymához adjuk a felaprított fokhagymát, majd amikor illatozni kezd lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a fűszereket. Egy percig pirítjuk, majd rádobjuk a gombát és nagy lángon mintegy 10 percig pirítjuk. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Tálaláskor a spagetti tetejére halmozzuk a gombát. Adhatunk hozzá tejfölt és finomra aprított petrezselymet.

Szerző: Futureater