Hello halloween!

2017. október 30.
Talán klisének tűnik, de az őszi erdőt, a fák ezer színű pompáját nem lehet megunni. Főleg, hogy az elmúlt hetek csodaszép, meleg, napsugaras napokkal kényeztettek bennünket, amelyek még szebbé varázsolták ezt a hónapot.

Szinte nem is éreztük, hogy már igencsak benne járunk az októberben, csupán az egyre szaporodó tökök figyelmeztettek arra, hogy már csak néhány nap választ el minket a halloweentől. Amelyet – és ezt korábban nem gondoltam volna magamról – egyre jobban szeretek. Hogy miért? Mert az egyik kedvencem, a sütőtök kerül ilyenkor a középpontba, amelyet minden formában imádok, ráadásul a gyerekekkel ez egy újabb alkalom a mókázásra. Így most Jucussal, az 5 Hozzávaló bloggerével felpakoltuk a gyerekeinket, és egy őszi piknik keretében nagyszerű délutánt töltöttünk el a szabadban.

Jucus piknikkosarában isteni, tökösebbnél tökösebb finomságok lapultak, amelyeket egytől-egyig érdemes kipróbálni. Az én személyes kedvencem a sütőtökpürés gofri, amely olyan habkönnyű volt, hogy észre se vettem, hogy diszkrét 4 darabot faltam be belőle gyors egymásutánban, khm… S ha már halloween, a gyerekek a halloween tökökkel díszített zabpelyhes kókuszgolyókért voltak oda, de ha csak egy kis instant kényeztetésre vágytok egy hosszú, hideg nap után, a pillecukros forrócsoki lesz a Ti választásotok.

Sütőtökös gofri

Elkészítési idő: 45 perc előkészítés, a sütőtök sütése + 25 perc elkészítés

Hozzávalók (12 darabhoz):
– 1 kisebb sütőtök
– 2 tojás
– 10 dkg zabliszt
– 1 dl rizstej
– 3 teáskanál kókuszzsír

Szükséges eszközök
– vágódeszka
– kés
– tepsi
– sütőpapír
– botturmix
– kettő keverőtál
– habverő
– fakanál
– gofrisütő
– ecset a gorfisütő kenéséhez

Elkészítés:

  1.  Először a sütőtököt készítjük el, mert ehhez 45 percre van szükség. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Mossuk meg, vágjuk félbe a tököt, majd kaparjuk ki a magját, vágjuk 4-5 cm széles darabokra. Béleljük ki a tepsit a sütőpapírral, majd helyezzük bele a tököt és 35-40 perc alatt süssük meg. Ezt akár előző nap is elkészíthetjük.
  2. Kezdődhet a gofri készítés. Ehhez a kihűlt tökből hámozzunk bele egy edénybe 15 dkg-nyit, és botmixerrel pépesítsük.
  3. A tojásokat válasszuk ketté a két keverőtálba. A tojásfehérjét verjük habbá.
  4. A másik tálba adjuk a tojássárgájához a zablisztet, a rizstejet, egy teáskanál szobahőmérsékletű, lágy kókuszzsírt és a sütőtök pépet. Keverjük össze fakanállal jó alaposan. Majd a végén óvatosan keverjük bele a felvert tojáshabot is. (Nem szabad túl sokáig keverni, mert akkor a hab összeesik, és nem lesz könnyed, levegős a gofri.)
  5. A maradék kókuszzsírral kenjük ki a gofrisütőt. Tegyünk 1,5-1,5 evőkanál tésztát a sütő felületre és süssük szép ropogósra. Ha nem találjuk elég édesnek, akkor tálaláskor porcukorral megszórhatjuk.

 

 

Receptekért kattintsatok az 5 Hozzávaló blogra, további képekért pedig a Mommy & More blogra!