Az egészségünkre is következtethetünk abból, milyen típusú ételt kívánunk

2017. november 07.

Sokunk vágya: az édesség és a tészta

Az egyszerű szénhidrátok, úgy mint a cukor és a fehér liszt utáni sóvárgás szinte vég nélküli: minél többet eszünk belőle, annál jobban kívánjuk. Az ilyen egyszerű szénhidrátok hirtelen emelik meg a vércukorszintet, ami gyors inzulinválaszt eredményez. A jóllakottság érzése nem tart hosszú ideig, ha gyorsan felszívódó szénhidrátokat fogyasztunk, így az édességfogyasztásra a szervezetünk egy még erősebb sóvárgással reagálhat.

Vörös húsok

Ha akár minden nap képesek lennénk vörös húst fogyasztani, az jelezheti azt is, hogy a szervezetünknek vasra van szüksége. Különösen a menstruációs időszakban jellemzi a nőket ez a vágy, hiszen a menstruációs vérrel vas is távozik a szervezetből. Ugyanakkor a szakértő felhívja a figyelmet, hogy nem minden sóvárgás jelez egyértelműen bizonyos tápanyagok hiányát. „Ha így lenne, akkor minden ember a gyümölcs és a zöldség után sóvárogna” – mondja a táplálkozási coach.

Sajtok széles tárháza

A sajt igazi jolly joker, legtöbben bőszen hintjük meg bármilyen fogásunk tetejét vele, de rántva, grillezve is a vacsoraasztalok sztárja a zsíros tejtermék. A sajt iránti sóvárgással akár azt is jelezheti a szervezetünk, hogy nem fogyasztunk elég jó fajta zsírt, például omega 3 zsírsavakat. Ennek a pótlására a legjobb forrás a lazac, a napraforgómag és a dió.

 

Sült krumpli

Fotók: Unsplash

A sós ételek utáni vágyakozással a testünk azt is jelezheti, hogy több ásványi anyagra van szüksége, különösen kálciumra, magnéziumra és cinkre. Ugyanakkor a bő olajban sült hasábok iránti legyőzhetetlen vágyakozás azt is jelentheti, hogy túl sok nátriumot fogyasztunk. Egy amerikai kutatás szerint tízből kilenc amerikait jellemez a nátrium túlfogyasztása, így a sós ételek utáni vágyakozás csökkenthető, ha ügyelünk arra, hogy kevesebb nátriumtartalmú ételt fogyasszunk. Célszerű a készételek címkéjén megnézni az összetevőlistát, vagy nagyobb arányban otthon elkészíteni a fogásainkat.