Hygge, a dán boldogság

2017. szeptember 29.
Bár a dánok a napsütötte órák számában sokkal rosszabbul állnak, mint mi, mégis őket tartják a világ legboldogabb nemzetének. Tökélyre fejlesztették ugyanis a meghittség művészetét, a hyggét.

A dánok úgy tartják, hogy a hygge az ő előjoguk, a külhoniak nem érezhetik át teljes mélységében kulturális és társadalmi evolúciójuk csúcsát. Meik Wiking Hygge című könyvének segítségével azonban megkísérelhetjük elsajátítani a dán boldogság titkát. A hygge esszenciája az egyszerű élvezetek megélése, a pillanat megragadása a mindennapokban. Ahhoz, hogy átélhessük ezt a nyugodt és biztonságos érzést, feltétlenül szükség van az ellenkezőjére is, az antihyggére, hogy ezekért a pillanatokért valóban hálásak lehessünk. Hogy elérhessük a dán nirvánát, rengeteg eszköz áll a rendelkezésünkre.

A fény ereje

Gyertya nélkül nincs hygge. A fény helyes elrendezése a hygge igazi alapköve, ami megteremti a békét az otthonunkban. Egy dán átlagosan napi négy gyertyát gyújt meg egyszerre, ami az egekbe emeli a meghittségfaktort. Érdekes, hogy az illatmentes gyertyákra esküsznek, mert a lehető legnagyobb természetességre törekednek. A lámpák szerepe is fontos. A lakást ne egyetlen domináns fényforrás uralja, inkább több és halványabb, amelyek a napfelkelte és a napnyugta közeli vörösesen derengő órák hangulatát idézi. Dániában a karácsony a hygge igazi ünnepe, amikor a gyertyák és az égősorok főszerepbe kerülnek.

Fotó: Unsplash/ Alisa Anton

Előzékeny együttlét

Jó hírünk van az introvertáltaknak, hiszen a hygge tulajdonképpen egy befelé forduló társas foglalkozás. Ezek az összejövetelek kis csoportokban történnek, hogy ne érjen túl sok inger és izgalom. A beszélgetéseket az előzékenység jellemzi, mindenki odafigyel, hogy ne uralja hosszabb ideig a beszélgetést, más is szóhoz tudjon jutni, azonban a gondolatok, amelyeket megosztunk, mindig megértő fülekre találnak. Hányszor éreztük már azt egy találkozón, hogy a mondandónk senkit sem érdekel? Figyeljünk oda jobban a beszélgetőtársainkra, kapjon mindenki lehetőséget a kibontakozásra. A hygge találkozók apropója lehet egy társasjátékos este, a közös főzés vagy éppen filmnézés, de ne feledkezzünk meg az egymás iránti előzékenységről.

Evés-ivás együtt

A hygge táplálkozás lényege, hogy az étellel vagy az itallal megjutalmazzuk magunkat, természetesen az egészséges életmód határain belül. Mi is lehetne hyggébb egy habos, édes süteménynél? Az, ha mi magunk készítjük el, kiélvezve a sütés folyamatának minden pillanatát, a hozzávalók kiválasztásától, az isteni illatokon keresztül a finom végeredményig. Nem kell a tökéletességre törekednünk, minél rusztikusabb az étel, amit elkészítünk, annál inkább illeszkedik a hygge szabályaihoz. Hívjuk át a barátokat, és süssünk együtt beszélgetés közben, rendezzünk főzőversenyt vagy csak vendégeljük meg a családunkat. A legfontosabb, hogy a folyamatot is élvezzük, ne csak a végeredményt, amit egy valaki készített el. Ha italról van szó, akkor tea, forró csoki és kávé jöhet szóba, amire a dánok a kaffehygge kifejezést használják.

Fotó: Unsplash/Clem around the corner

Öltözködés

A hygge öltözködés a kényelem és a divat ötvözete. Lezser, de stílusos, kifinomult, de nem görcsös, és semmi esetre sem hanyag. Ha Koppenhágába látogatunk, az első dolog, ami nagy valószínűséggel fel fog tűnni, hogy a dánok kedvenc színe a fekete – a minimalizmus jegyében. Szettjeik távol állnak minden hivalkodástól, és az olyan „merészebb” színeket, mint a szürke, csak nyáron engedik meg maguknak. Az igazi hygge összeállítás bő felső szűk alsóval és hatalmas sállal – minden évszakban. A rétegeknek is fontos szerepük van, hiszen ha fázunk vagy melegünk van, az nagyon nem hygge. A nőknél a lezser ruházathoz lezser és magas konty passzol, a férfiak elengedhetetlen kiegészítője pedig a szvetter. Legyen a vásárlás is élmény, egy-egy áhított darab megszerzését kössük fontos eseményekhez, tegyük őket értékes jutalommá, ami később majd kedves emlékeket idéz fel.

Középpontban az otthonunk

Az otthon a hygge főhadiszállása, hiszen a meghittség művészete a hideg és sötét külvilágtól elzárt helyeken lett azzá, ami. A hygge megteremtésénél éppen ezért a legtöbb figyelmünket a lakásunkra fordítsuk. Itt pihenjük ki a nap fáradalmait, és ide hívjuk a barátainkat és a családunkat egy meghitt összejövetelre. A hygge faktor fokozásánál a történetek és a természet dominál. Az egyedi tervezésű bútorok mesélnek, ahogyan a vintage holmik is, amelyek nosztalgikus hangulatba hoznak minket. Alakítsunk ki kuckót a lakásban, egy olyan kis teret, amely csak a miénk, és egy hosszú nap után elvonulhatunk ide egy bögre teával és a kedvenc könyvünkkel. Takarót és párnát mindenhova! Részesítsük előnyben a természetes berendezési tárgyakat, a fát és a bőrt. A hyggét az otthonunkon kívül is megteremthetjük, ha mindig szem előtt tartjuk a jelen pillanat iránti elköteleződést.

Fotó: Unsplash/Eli DeFaria