Újhullámos köretek az egészség jegyében

2017. november 09.
Az utóbbi években számos új vagy újra felfedezett gabona- és tésztaféle jelent meg a piacon. A köles, a hajdina és az árpagyöngy akár klasszikusnak is mondható a magyar konyhaművészetben, míg a kuszkusz, a quinoa és az ázsiai tészták nemrég indultak hódító útjukra. Összeszedtük, mit kell tudni róluk. Ízelítő Mentes mellékletünkből...

Gersli

A gersli vagy árpagyöngy az egyik legegészségesebb gabona: rengeteg káliumot, kalciumot és foszfort tartalmaz, magas rosttartalmú, és kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet, viszont nem gluténmentes. Használják sólethez, készíthető belőle rizottó, de remek köret lehet önmagában, esetleg dióval és aszalt gyümölcsökkel összeforgatva – ehhez kb. 45 perc alatt főzzük négyszeres mennyiségű vízben. (500 gramm kb. 600 Ft)

Amaránt

A gluténmentes amaránt remek fehérje- és élelmirostforrás, emellett gazdag káliumban, magnéziumban és vasban. Éppen ezért nagyszerű csontritkulásban szenvedők számára, de fontos alapanyag a vegetáriánus étrendben is. Salaktalanít és serkenti az emésztés, ezért bizonyos diéták esetében is jól alkalmazható. Főzés előtt érdemes megmosni és átpirítani, majd 2,5-szeres vízzel felöntve nagyjából 20 perc alatt fő meg. Popcornszerűen ki lehet pattogtatni, de a hajdinához hasonlóan jól működik desszertekben is. (500 gramm kb. 600 Ft)

Üvegtészta, rizstészta, udon

Ha izgalmas köretekkel rukkolnánk elő, érdemes körülnézni más nemzetek klasszikus ételei között. Már nálunk is egyre több helyen kaphatók ázsiai tésztafélék, amelyek több típusa gluténmentes és leforrázva percek alatt elkészíthető. Szószokkal ízesítve és zöldségekkel keverve remekül működnek köretként, de felhasználhatók tradicionális tésztaételekhez és levesbetétként is. (üvegtészta: 100 gramm kb. 200 Ft; rizstészta: 400 gramm kb. 500 Ft; udontészta: 500 gramm

+1: karfiol aprítva

Az egyik legjobb trükk, ha fontos a kalória- és szénhidrátbevitel: rizs vagy egyéb gabonafélék helyett készítsünk köretet aprítógépben feldarabolt, majd kevés olívaolajjal keverve sütőben megpirított karfiolból. A fűszerezés lehet ázsiai, olasz, esetleg magyaros, a végeredmény mindenképpen finom és egészséges lesz.

Fotók: Profimédia – Red Dot

Decemberi lapszámunk Mentes mellékletében izgalmas témákkal és a cikk folytatásával várunk!