Feltörekvők: Barabás Liza, a 16 éves, népszerű YouTuber

2017. november 14.
Barabási Liza pont olyan, mint bármelyik 16 éves gimnazista. A hétköznapokon iskolába jár, majdnem minden nap sportol, találkozik a barátnőivel, moziba és kirándulni megy a családjával… És van egy nagy rajongói bázissal rendelkező YouTube csatornája.

Pontosan fél éve, május 8-án tette fel Liza az első videóját a Youtube-ra, ma pedig már több mint 3 000 feliratkozója és majdnem ugyanennyi Instagram követője számára készít videókat és posztokat. A kék szemű, törékeny lány kivételes tudatossággal, szorgalommal és szenvedéllyel elérte, hogy a követői napi szinten kérnek tőle tanácsot és dicsérik, biztatják, alig várják az újabb videókat. Lizi, több éves élsportolói múltja után, mára a vegán életmódban találta meg azt az életformát, amiben igazán jól érzi magát. Receptjeit annyira imádják a követői, hogy még a bevásárlólistája is több száz lájkot kap. Bár a suliban néha elcsíp egy-egy irigy pillantást, szerencsére napi szinten legalább 5-6 rajongói levelet is kap. Az ilyen pozitív üzenetek segítenek  neki abban, hogy motivált tudjon maradni és a nem kevés iskolai feladat után maradjon ereje videókat vágni és recepteket kitalálni.

Mennyi időt töltesz a vlogoddal?

Rengeteget. Hét közben a suli sok időt elvesz, de figyelek arra, hogy rendszeresen tudjak új tartalmat nyújtani a követőimnek. Hétvégén vannak olyan napok is, amikor az összes étkezésemet lefotózom, plusz készítek róluk videót, és még posztolok is. Májustól nyár végéig általában hetente két videót is készítettem, most, iskolaidőben hetente készül egy-egy újabb video. A video készítésbe sokszor bevonom a húgomat, Lencsit is. Nagyon szeretem, ha ő veszi fel őket, mivel így sokkal közvetlenebbül tudok a kamera előtt beszélni. Mintha Lencsinek mondanám el a gondolataimat. Vágni viszont kizárólag én szoktam, ezt egyszerűen imádom, a vágásban élem ki a kreativitásomat.

A rengeteg munka mellett, hogy marad időd tanulni, sportolni vagy épp a barátokra?

Szeretek tanulni, egyáltalán nem jelent nehézséget számomra. Az élsport egy olyan fegyelmet és kitartást adott, ami segít jól beosztani az időmet. Régebben versenyszerűen röplabdáztam és bár ezt abbahagytam, még most is heti 4-5 edzésre elmegyek. Heti kétszer személyi edzővel kondizom, kétszer-háromszor pedig futok, vagy az atlétikapályán edzem. Emellett amikor csak tehetem, találkozom a barátaimmal, elmegyünk sétálni, vagy enni, plázázni, beszélgetni. A húgommal is olyan a kapcsolatom, mintha a legjobb barátnőm lenne, rengeteg időt töltünk együtt.

Hogyan jött az ötlet, hogy YouTube-csatornát indíts? Hogyan kezdődött?

Az elején nem volt túl sok önbizalmam. Hosszú történet, de az élsporttal és főleg a fogyókúrákkal kezdődött minden. Másfél évig a napi kétórás edzéseim mellett borzasztó diétákat csináltam, körülbelül nem ettem semmit, ezzel párhuzamosan persze egyre rosszabbul lettem. Egyik nap elájultam az edzésen. Akkor elhatároztam, hogy ez nem mehet így tovább! A YouTube-on láttam egy gyönyörű, energikus lányt, aki vegán módon étkezett. Én persze azt gondoltam: „úristen, ki az, aki hús nélkül él?” Akkoriban egyáltalán nem étkeztem egészségesen, nem érdekelt. Viszont szerettem volna én is olyan szép és energikus lenni, mint az a lány és elkezdtem nézni a vlogját, elkezdett érdekelni ez az életforma. Végül borzasztóan elkötelezett lettem! Eredetileg tehát az egészségem és önmagam elfogadása miatt kezdtem bele a vegán életmódba. Valami új dolgot akartam. Akkor még csak arra gondoltam, hogy én is így akarok étkezni, aztán jött a „filozófia”. Egy éven keresztül mindent ettem, csak vegán változatban. Vegán pizza, vegán hamburger, minden jöhetett, de mostanra már leginkább csak a gyümölcsöket és zöldségeket kívánom. Most nagyon jól érzem magam. Amit megkívánok, azt megeszem. Kellett idő hozzá, de visszajött az életkedvem az „ízek segítségével”. Boldogan írok és vlogolok erről, szenvedélyem lett.

Hogyan dolgozol? Hogy születik egy videó?

Minden este kitalálom, hogy mit fogok holnap csinálni. Videózás, fotózás, Insta, ezeket mindig végiggondolom. Például: Holnap fogok reggelit fotózni? Nem. Vacsorát fogok? Igen. Akkor a vacsorát előbb elkészítem, hogy még szép délutáni fények legyenek. Van egy fa tálcám, amin fotózni szoktam, vagy a székem, ami fehér, arra ráteszem. Ha mondjuk, fagyit fotózok, figyelek rá, hogy keményebb legyen, hogy ne olvadjon szét, ha kidekorálom, akkor a díszítés ott legyen, ahol kell. Nem a színezett krumplipürét fotózom fagyinak, és nem hajlakkozom le, hogy fényes legyen, de így is nagyon kreatív a folyamat. Anyukámmal heti egyszer elmegyünk a biopiacra, korán reggel, 7-8 óra között, és bevásárolunk. Ez egy hétre nagyjából elég. Ha elfogy valami, akkor persze pótolom, de általában előre tervezek.

Mi a célod a vlogoddal? Mi az, amit el szeretnél érni?

Igazából csak annyi, hogy megoszthassam a gondolataimat. Viszont a visszajelzések hatására elkezdtem álmodni… Óriási vágyam, hogy kiadjak egy receptes könyvet. Már most gyűjtögetem, tesztelgetem a recepteket, szóval ez remélhetőleg meg is fog történni. Sőt, igazából két könyvet szeretnék, egy főtt vegán és egy nyers vegán szakácskönyvet. Egy másik álmom, ami engem hihetetlenül vonz, az utazás. Nagyon szeretnék érettségi után egy évet utazni, szeretném megnézni az egész világot. Imádom a természetet is. Sokszor, ha hazamegyek a suliból, felmegyek a házunk közelében levő kis dombra és onnan belátom egész Budapestet, ott szoktam gondolkodni.

Ilyen végletes vagy? Vagy nagy társaságban, vagy teljesen egyedül szeretsz lenni?

Igen, szeretek nagy társaságban is lenni, de az utóbbi időben nagyon megszerettem egyedül is. Mostanában csak így magamban gondolkodom, csak úgy vagyok, ülök és jár az agyam. Ilyenkor jönnek a legjobb ötletek.

Az elmúlt egy év történéseit azért nehéz lehet feldolgozni…

Nagy dolgok történtek velem, fantasztikus embereket ismertem meg. A vegánság a legjobb döntés volt, amit valaha hoztam, és hihetetlen, hogy mennyi pozitív dolgot vonzott ez magával. Magammal kapcsolatban is sok új dologra jöttem rá, jobban megismertem önmagamat. Fura, de ebben az évben kezdtem felnőni. Nyolcadikban kezdődött el az, amikor egyáltalán az életből valamit elkezdtem tapasztalni. Akkor volt például életem első nagy veszekedése, mégis azt mondanám, hogy ebben az egy évben jobban megismertem magam és felnőttem. Ha nem youtuberkednék, akkor ez szerintem később történt volna meg.

Az otthoni példa mennyiben van hatással rád? Mi az, amit „otthonról hozol”?

Rengeteget köszönhetek a családomnak. Nagyon jól, szeretetteljes légkörben neveltek minket a szüleim. De hogy konkrét példát is mondjak, például azért lettem ilyen vizuális, és azért fontos nekem, hogy egy videóhoz is mindig otthonos körülményeket teremtsek, mert otthon is minden egyes étkezéshez, de akár még egy délutáni teához is mindig gyönyörűen meg van terítve, csodásan néz ki minden. Ilyen pici dolgokból sokat tudnék mondani, ezek tettek azzá, amilyen most vagyok.  A „fontosabb” dolgok tekintetében: a szüleimtől mindig azt a hozzáállást láttam, hogy mindent meg lehet oldani, ők is mindig mindenben segítenek nekünk. A kitartást is tőlük tanultam. A szüleim, és mi is a húgommal nagyon céltudatosak és kitartóak vagyunk, amit kitűzünk magunk elé, azt minden nehézség ellenére megvalósítjuk.

A youtuberkedést is így éled meg? Mennyire tudatos az, ahogy építed a csatornádat?

Nem tervezem el, hogy „hetente 2 videót muszáj készítenem”. Ennyi követő mellett viszont már nem tehetem meg, hogy amikor csak tudok, ne adjak új tartalmat. Kicsit ijesztő is, minimum 100 ember naponta néz és ír, néha eszembe jut, hogy úristen mi érdekel titeket ebben? Például én azt hittem, hogy senkit sem érdekel, mondjuk az, hogy mit eszem egy nap. Csak úgy magamnak készítettem egy erről szóló videót és azóta folyamatosan ezeket a leveleket kapom: mikor lesz a következő Mit ettem ma? És kérik a recepteket. Készítenék én más témáról is videókat, de ezt nem hagyhatom abba, mert ez érdekli a legjobban a követőimet.

Gondoltál rá, hogy a vlogon jobban megmutasd, ki vagy.

Igen, mostanra kezdem egy kicsit ebben is kényelmesebben érezni magam. Az elején csak a kajákat mertem megmutatni. Fokozatosan kezdek kinyílni, és már jönnek az ötletek is. Például az edzéseimet biztosan felveszem majd, és sok videót fogok készíteni a sportról. Nagyon sok ötletem van, sok kreatív dolgot szeretnék csinálni, de ehhez még idő kell és jól meg kell tervezni.

Mi az, amit a közeli jövőben tervezel?

Nagyon szerencsés vagyok, hogy rátaláltam a szenvedélyemre. Imádom a vegán életmódot és imádom a fotózást, videózást is. Szuperül össze tudom egyeztetni ezt a két dolgot. Mind a három területen csak fejlődni tudok. Főleg a videózásban érzem azt, hogy még nagyon az elején vagyok, és rengeteg dolgot kell még tanulnom. Imádok fotózni is, nagyon kikapcsol és főleg a vágás! Az a legkreatívabb. Imádom a saját ízlésem szerint összevágni az anyagokat, tulajdonképpen ez a legjobb dolog. Mindig az új dolgokat és fejlődési lehetőségeket keresem, a követőimnek is mindig új dolgokat szeretnék mutatni, motiválni őket. Még nagyon sokféle újdonságot fognak látni tőlem, ezt megígérem!

Instagram: @veganlizm

Szöveg: Somorjai-Gáti Eszter