Tökéletesen omlós almás pite gyömbéres csavarral

2017. november 16.
Olyan almáspite-receptre vágysz, ami nem túl bonyolult, a végeredmény viszont garantáltan levesz a lábadról? Gasztrobloggerünk, Füge Kata most megosztja kedvenc elkészítési módját, te pedig bezsebelheted vele az elismeréseket.

Az alábbi almás pite recepttel garantáltan sikert lehet aratni: hihetetlenül finom, omlós tészta, fahéjas-gyömbéres almatöltelékkel. Sütéssel együtt másfél óra alatt megvan, és tényleg fantasztikusan finom. Az őszi-téli összejövetelek és vasárnap esti bekuckózós otthoni sütögetés sztárja, almáspite-rajongóknak pedig egyenesen kötelező.

Amerikai-magyar almás pite

200 gramm liszt
100 gramm teljes kiőrlésű liszt
100 gramm porcukor
csipet só
200 gramm vaj
1 tojás sárgája

3 közepes alma
2 evőkanál porcukor
1 tk fahéj
1 tk őrölt gyömbér

1 tojás a süti megkenéséhez

Egy nagy tálban összekeverjük a kétféle lisztet a cukorral és a sóval, majd hozzákockázzuk a vajat. Gyors mozdulatokkal morzsás állagúra dolgozzuk, majd a tojássárgáját hozzáadva cipóvá gyúrjuk. Legalább 30 percre hűtőbe tesszük.

Közben az almákat meghámozzuk, negyedeljük, magházukat eltávolítjuk, és nagylyukú reszelővel lereszeljük. Pár csepp citromot rácsepegtetünk, hogy ne barnuljon meg, majd kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Hozzákeverjük a porcukrot, a fahéjat és a gyömbért, félretesszük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát a hűtőből kivesszük, majd egynegyed-háromnegyed arányban ketté vágjuk. Lisztezett felületen kb. 3 mm vastag körlappá nyújtjuk a nagyobbik darabot, majd lazán egy sodrófára csavarva áthelyezzük egy kivajazott piteformába. A tészta lelógó széleit levágjuk, majd az alját villával megszúrkáljuk, hogy a képződő gőz távozni tudjon. 15 perc alatt elősütjük.

Amíg sül a pite alapja, a maradék tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd pizzavágóval 1 cm vastag csíkokra vágjuk. Amikor megsült a tészta, eloszlatjuk rajta az almás tölteléket, majd a tésztacsíkokkal berácsozzuk a pitét. A felvert tojással megkenjük, majd 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral tálaljuk.

 

Futureater