Kedvenc helyünk a héten: Japanika

2017. november 22.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Talán kevesen tudják, de Budapest egyik legmenőbb sushi bárja Izraelben franchiseként működik, és jelenleg több, mint 30 étterme üzemel. Itthon egyelőre még csak egy Japanika nyílt, az viszont méltó környéken, a Bazilika előtt várja a japán ízek szerelmeseit. Mivel mi is a nemzetközi konyha megszállottjai vagyunk, elérkezettnek láttuk az időt, hogy a Dobrumba után ezúttal még keletebbre, egészen Japánig kalandozzunk, a tempura és tavaszi tekercs hazájának konyhájába.

Somogyi Kinga az étterem vezetője elárulta, úgy szeretne megvendégelni minket, ahogy azt ő is tapasztalhatta Tel Avivban, egy autentikus Japanika étteremben, így nyugodt szívvel rá mertük bízni magunkat. Ebédelni jöttünk, így választhattuk volna a business lunch opciót is, amely rendhagyó abból a szempontból, hogy itt A és B menü helyett 30 fogás közül válogathatunk. Mi azonban szinte mindent meg akartunk kóstolni, mégis – szó szerint – tátottuk a szájunkat, amikor megérkezett a teljes asztalt beborító előétel felhozatal. Van az a mondás, hogy a szerelem egyik jellemzője, az az érzés, amikor látod az étteremben érkezni az ételed… mi teljesen szerelembe estünk!

A Japanika egyébként egy olyan fast-food hely, ahol a gyorsétterem fogalmának csupán a pozitív jelentése érvényesül; még meg sem ettük az előételt, a thai tészta már érkezett is következő fogásként. Minden alapanyaguk frissen érkezik, a minőséget szem előtt tartó beszállítóktól, illetve az ételek hozzávalóit is házilag készítik, azaz itt mindig friss házitésztával, kézzel hajtogatott tavaszi tekercsekkel és gyozákkal találkozhatunk.

4 fotó megtekintése

Ha már októberben elkészítették az ország leghosszabb sushiját, most sem aprózták el a sushik válogatását sem. Az előétel klasszikus tempurája és salátái mellett újdonságnak számított a tölcsérsushi, amely épp olyan, mint egy wrap, csak a tölcsér algalapból, a töltelék pedig friss zöldségekből és/vagy halakból áll. Önmagában jár neki Marie Claire kedvenc csillag!

Levesnek a Tom-Yum, kókusztejes-vöröscurrys levest választottuk garnélával, ezt pedig a Makaou wok majd egy hármas deszertkombó követett… Itt már teljesen tele voltunk, de nyilván nem bírtunk ellenállni egy mangós matchának és a japanika panna cottának sem.

2 fotó megtekintése

Mikor: az ötödik kerület partinegyedének adottságait kihasználva, náluk csütörtök esténként sushizás közben is alapozhatunk a bulira, mivel ilyenkor dj játssza a kedvenc r’n’b és hip hop zenéinket. 20:00-tól már érkezhetünk is, de akár zárásig koktélozhatunk, ha a tánc helyett inkább a beszélgetős esték hívei lennénk.

Árfekvés: Az említett business lunch 12:00-től 15:00-ig elérhető minden hétköznap, 1700-tól 2600 Ft-ig. A sushiválogatások pedig 1090 Ft-tól 2990 Ft-ig kaphatók. Gyerekmenü: 1660 Ft

Kinek ajánljuk: mint megtudtuk, a konzervatívabb generáció tagjai sokszor elvből elítélik a sushit és a nyers halat, ám a Japanikában töltött családi ebédek után egyre többen visszatérnek korosztálytól függetlenül! Aki mégsem rajong a suhsikért, itt a thai tésztától kezdve, a miso levesen át a salátákig, bőven talál magának betevőt.

Marie Claire plusz: a tölcsérsushi és a Sake Mojito koktél, ami miatt kedvet kaptunk egy koktélozós helyajánlóhoz is a közeljövőben. Várjuk az ötleteket!

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi